Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Τουρκία: Κύπρος, Συρία, Λιβύη, τώρα και στο Ιράκ

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, μέσω ανακοίνωσης και παρουσίασης χαρτών, η Τουρκία επιβεβαίωσε την εισβολή της στο Ιράκ, ενώ ταυτόχρονα διακήρυξε πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει.

Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», δηλαδή της επέκτασης της Τουρκίας σε ξηρά και θάλασσα εφαρμόζεται πλήρως. Μετά την εισβολή στην Κύπρο, την εισβολή στην Συρία, την (ουσιαστικά) εισβολή στη Λιβύη, πλέον ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και η (εδώ και μήνες) Τουρκική εισβολή στο Ιράκ.

Με το πρόσχημα της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, ο Τουρκικός στρατός έχει εισβάλει στο Ιρακινό Κουρδιστάν και έχει δημιουργήσει 40 βάσεις, οι οποίες θα είναι μόνιμες!

Διαβάστε το άρθρο μας που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου και είχε τίτλο:
Η Τουρκία θέλει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο Βόρειο Ιράκ.

Την Δευτέρα, η Τουρκική Προεδρία δημοσίευσε χάρτες και ανακοινώσεις (τις οποίες αργότερα εξαφάνισε) στις οποίες φαίνονταν οι 37 στρατιωτικές βάσεις που έχει δημιουργήσει στο βόρειο Ιράκ, δηλαδή στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Οι βάσεις φτάνουν ως τα σύνορα Ιράκ – Ιράν.

Από την πλευρά του το Ιράκ ανακοίνωσε πως ενισχύει τα σύνορά του με την Τουρκία με περισσότερο στρατό για να αποτραπεί η περεταίρω εισβολή Τούρκων στρατιωτών, καθώς εδώ και 3 εβδομάδες η Τουρκία πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές και στέλνει στρατεύματα στο Ιράκ, με την πρόφαση της εξόντωσης Κούρδων ανταρτών – τρομοκρατών, όπως αναφέρονται από την Τουρκία.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επιχειρήσεις εναντίων των Κούρδων (τρομοκρατών όπως αναφέρονται) στο έδαφος του Ιράκ, μέχρι να επιληφθεί του θέματος το Ιράκ.

Πληροφορίες από αξιωματούχους στο Ιράκ αναφέρουν πως η κυβέρνηση του Ιράκ είναι σίγουρη πως οι Τούρκοι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την επικράτεια του Ιράκ, παρά τις εκκλήσεις. Η Τουρκία έχει δημιουργήσει βάσεις εδώ και χρόνια κοντά στη Μοσούλη και δεν πρόκειται να τις εγκαταλείψει, λένε οι Ιρακινοί.

Ακολουθούν οι χάρτες που δημοσίευσε η Τουρκική Προεδρία.


 Στον χάρτη φαίνονται οι Τουρκικές βάσεις στο Βόρειο Ιράκ

Η κατάσταση στο Ιράκ σύμφωνα με την Τουρκική Προεδρία

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Με πληροφορίες από τα: The Arab Weekly, Hawar News, Arab News, Al Arabiya και Rudaw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου