Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Νέες συγκρούσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν

Η σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε το 1988. Το 1992 αναζωπυρώθηκε. Σήμερα, υπάρχουν πολλά προβλήματα για τα σύνορα των δύο κρατών, καθώς μετά από τις συγκρούσεις κάποια τμήματα του Αζερμπαϊτζάν που κατοικούνται κυρίως από Αρμένιους έχουν αποσχιστεί.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, το κυρίως πρόβλημα ήταν η κόκκινη περιοχή, του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όμως και οι γύρω περιοχές με το καφέ χρώμα, πέρασαν στην Αρμενία.

Την Κυριακή και την Δευτέρα ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν και να τραυματιστούν 5. Από την πλευρά της Αρμενίας ανακοινώθηκε πως τραυματίστηκαν 3 στρατιώτες και 2αστυνομικοί. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή Tavush, στα βορειοανατολικά της Αρμενίας, στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο ΟΑΣΕ και οι ΗΠΑ κάλεσαν τις δύο χώρες να μην σταματήσουν να συνομιλούν και να βρουν διπλωματική λύση στα προβλήματά τους.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έλαβε θέση υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, θεωρώντας πως η Αρμενία επιτέθηκε πρώτη.

«Φυσικά, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και απέκρουσε τις επιθέσεις. Βλέπουμε το εξής: η Αρμενία προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τα κατεχόμενα εδάφη και να δημιουργήσει νέα πεδία συγκρούσεων. Η Αρμενία δεν προσεγγίζει καμία λύση. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε η Αρμενία. Να λογικευτεί. Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μόνο του. Εμείς, ως Δημοκρατία της Τουρκίας και ως τουρκικό Έθνος είμαστε, με όλες τις δυνατότητες μας, στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία θα προσφέρει κάθε δυνατή υποστήριξη για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν. Όποια λύση και αν προτιμήσει το Αζερμπαϊτζάν για τα κατεχόμενα εδάφη και το ζήτημα του Καραμπάχ, εμείς θα είμαστε στο πλευρό του» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Η Τουρκία έχει ήδη ανοιχτά μέτωπα στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ και εδώ και 46 χρόνια στην Κύπρο. Όπως φαίνεται, δεν θα έχει πρόβλημα να ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο με την Αρμενία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από τα Reuters και TRT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου