Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

Γιώργος Κυρίτσης: αναμένεται ξέσπασμα βίας από τους πρόσφυγες

Την παραδοχή πως αναμένεται ξέσπασμα βίας στην Ελλάδα από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες ιδιαίτερα κατά την επιστροφή τους στην Τουρκία, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στον Βρετανικό Observer – Guardian ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης Γιώργος Κυρίτσης.

Σε δημοσίευμά του ο Guardian - Observer με τίτλο «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του χάους, καθώς οι πρόσφυγες ξεσπούν για την αναγκαστική επιστροφή τους στην Τουρκία» η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο βίας.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι εντάσεις ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους αλλοδαπούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει προκαλέσει φόβο στην Αθήνα για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

«Τα νησιά έχουν γίνει σημεία ανάφλεξης, με περίπου 800 ανθρώπους να έχουν αποδράσει από κέντρο κράτησης στην Χίο» γράφει ο Observer, ενώ επισημαίνει και τα επεισόδια που συνέβησαν στον Πειραιά.

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις Τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες» δήλωσε ο κ. Κυρίτσης.

Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού ο κ. Κυρίτσης εξήγησε πως από τους 2.300 αξιωματούχους που υποσχέθηκε να στείλει η ΕΕ στην Ελλάδα, μόλις 200 έχουν φτάσει, συμπληρώνοντας: «Ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν σταλεί. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη».

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή, στην Ελλάδα βρίσκονται 52.509 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες. Στα νησιά παραμένουν πάνω από 6.000 και στο λιμάνι του Πειραιά 4.629. Στους 11.290 ανέρχονται αυτοί που παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης, τον οποίο επισκέφθηκε το πρωί η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Με βασικό σύνθημα να ανοίξουν τα σύνορα, εκατοντάδες πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά της Λέσβου πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας μέσα στο προάστιο Κατσικά, υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας. Επικεφαλής στην πορεία ήταν παιδιά και γυναίκες. Οι διαδηλωτές περιφρούρησαν την πορεία τους, ενώ τους ακολουθούσαν ομάδες αντιεξουσιαστών!!!

Σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι του Σαββάτου και ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (ΠΑΘΕ), στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο, από 200 περίπου αλλοδαποούς που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων. Για τον ίδιο λόγο 50 περίπου αλλοδαποί προχώρησαν στον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου. Οι διαμαρτυρόμενοι επιτρέπουν τη διέλευση από τα δύο σημεία σε ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία, όχι όμως και στα φορτηγά, οι οδηγοί των οποίων κινούνται μέσω παρακαμπτήριων δρόμων.
Διαβάστε το άρθρο στον σύνδεσμο:
http://www.theguardian.com/world/2016/apr/02/greece-violence-refugees-riot-forced-return-to-turkey

Με πληροφορίες από το:
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500068993

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου