Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Αρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο οι Αλβανοί;

Σε επανεξέταση των τίτλων ιδιοκτησίας 123 Ελληνικών οικογενειών στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας, προχωρά η κυβέρνηση της Αλβανίας, ξεκινώντας εμμέσως τη διαδικασία ακύρωσης των τίτλων ιδιοκτησίας. Πρόκειται για τίτλους ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν το 1994 με βάση το νόμο 7501 και αφορούν Ελληνικές οικογένειες των Δρυμάδων.

Η κίνηση αυτή καθοδηγείται από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ο όποιος στις αρχές του 2014 δημιούργησε μια ομάδα εργασίας η οποία θα έλεγχε τους τίτλους ιδιοκτησίας στην Χιμάρα, το Λούκοβο και τους Αγίους Σαράντα.

Μάλιστα, οι κατάλογοι με τους τίτλους ιδιοκτησίας που επανεξετάζονται - αφαιρούνται από τις Ελληνικές οικογένειες στις Δρυμάδες αναρτήθηκαν σε καφενείο της περιοχής, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Χιμάρα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε δηλώσει στις 2 Απριλίου στο χωριό Βουνό, πως έχουν εντοπιστεί 11 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης με προβληματικούς τίτλους ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χιμάρας. Ουσιαστικά προανήγγειλε  το τι θα ακολουθήσει για τους συγκεκριμένους τίτλους ιδιοκτησίας.

Η προσπάθεια εξελίσσεται εντατικά τα τελευταία 3 χρόνια και οι μεθοδεύσεις για την αρπαγή περιουσιών από τις Ελληνικές οικογένειες της Χιμάρας είναι πολλές:

1. Απαγόρευση εγγραφής κάθε είδους ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε Ελληνικές οικογένειες στο Εθνικό Κτηματολόγιο ακόμη και όταν υπάρχει δικαστική απόφαση που το επιβάλει αυτό.
2. Ακύρωση της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας στην περιοχή της Χιμάρας που έγινε το 2011 από τον ΟΑΣΕ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και είχε ολοκληρωθεί.
3. Παραχωρήσεις κοινοτικών κτημάτων σε ιδιώτες (Αλβανούς) επενδυτές κτημάτων τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στο εθνικό κτηματολόγιο και θεωρούνται κρατικά, απριόρι.
4. Ακύρωση τίτλων που έχουν εγγραφεί με δικαστικές αποφάσεις προς όφελος Ελληνικών οικογενειών στην Χιμάρα με κατασκευασμένες κατηγορίες περί πλαστογραφίας.
5. Απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης Ελληνικών οικογενειών με εξευτελιστικά χαμηλές τιμές για κτήματα τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην συνέχεια δωρεάν σε Αλβανούς επενδυτές, με βάση το νόμο για την ανάπτυξη του τουρισμού.

 

Φυσικά, όλα αυτά θυμίζουν την τακτική που ακολούθησε η «φίλη και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» Τουρκία, που με παρόμοιες τακτικές ανάγκασε τις 250.000 Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και την χώρα, με αποτέλεσμα σήμερα να αριθμούν μόλις 2.500…

Η αφαίρεση των 123 τίτλων ιδιοκτησίας από τις Ελληνικές οικογένειες στο χωριό Δρυμάδες στην Χιμάρα, δείχνει να είναι μόνο η αρχή της νέας μαζικής καμπάνιας αρπαγής περιουσιών στην Χιμάρα που θα εφαρμοστεί σταδιακά και στα υπόλοιπα χωριά της Χιμάρας και στο Λούκοβο, όπου υπάρχουν Ελληνικές οικογένειες.

Σκληρή κριτική κατά της Αλβανίας άσκησε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, στην ομιλία του την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Αφορμή ήταν η συζήτηση της «Έκθεσης του 2015 για την Αλβανία».

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής:
«Η Αλβανία καταπιέζει την Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και τολμά να διεκδικεί Ελληνικά εδάφη στην προσπάθειά της να δημιουργήσει το απατηλό όνειρο της Μεγάλης Αλβανίας».

Απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Αυστριακό Επίτροπο Johannes Hahn του είπε:
«Η πρόσφατη απόφαση της Αλβανίας να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα και να απαγορεύσει την είσοδο προσφύγων στο έδαφός της, παραβιάζει κ. Hahn τόσο τη συμφωνία της 25ης Οκτωβρίου για τη μεταναστευτική διαδρομή στα Βαλκάνια όσο και τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες».

Οκ. Μαριάς κατέληξε λέγοντας:
«Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι ίδιοι οι Αλβανοί μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα πέρασαν ανενόχλητοι κατά χιλιάδες τα Ελληνικά σύνορα, τους φιλοξενήσαμε, έφαγαν ψωμί στην Ελλάδα, δούλεψαν στην Ελλάδα και έστειλαν τις αποταμιεύσεις τους στην Αλβανία».Με πληροφορίες από το himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου