Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Υπάρχουν γονίδια Νεάντερνταλ στον σύγχρονο άνθρωπο αλλά όχι το ανδρικό Υ

Οι σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens) μπορεί να διαθέτουν μερικά χρωμοσώματα Νεάντερνταλ όπως Χ που μεταφέρονται από τη μητέρα στον γιο, όμως αυτό δεν ισχύει για το ανδρικό χρωμόσωμα Υ, το οποίο μεταφέρεται από τον πατέρα στον γιο.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να διαβάσουν το χρωμόσωμα Υ ενός Νεάντερνταλ και διαπίστωσαν ότι οι σύγχρονοι άνδρες δεν διαθέτουν στο χρωμόσωμα Υ γονίδια από τους Νεάντερνταλ. Παρόλο που πλέον οι επιστήμονες είναι βέβαιοι πως υπήρξαν διασταυρώσεις μεταξύ Homo Sapiens και Νεάντερνταλ για πολλά χρόνια, φαίνεται πως τα γονίδια του χρωμοσώματος Υ των Νεάντερνταλ εξαφανίσθηκαν από το ανθρώπινο γονιδίωμα εδώ και πολύ καιρό.

Μέχρι πρόσφατα, η ανάλυση του DNA των Νεάντερνταλ προερχόταν από απολιθώματα γυναικών ή από μιτοχονδριακό DNA, το οποίο μεταδίδεται στα παιδιά τόσο από τον πατέρα, όσο και από τη μητέρα. Όμως, για πρώτη φορά αποκωδικοποιήθηκε ένα χρωμόσωμα Υ από Νεάντερνταλ και έτσι πλέον υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το γονιδίωμα των Νεάντερνταλ.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Κάρλος Μπουσταμάντε, δημοσίευσαν στο έγκυρο περιοδικό «American Journal of Human Genetics», την ανάλυση του χρωμοσώματος Υ ενός Νεάντερνταλ που είχε βρεθεί στην Ισπανία.

Διαβάστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί την δημοσίευση των επιστημόνων:
http://www.cell.com/ajhg/pdf/S0002-9297%2816%2930033-7.pdf

Το DNA του σύγχρονου ανθρώπου προέρχεται από τους Νεάντερνταλ σε ποσοστό από 2% έως 4% περίπου, ανάλογα με την ήπειρο. Αυτό οφείλεται στις επιμειξίες μεταξύ ομάδων Νεάντερνταλ και Homo sapiens, πριν από τουλάχιστον 100.000 χρόνια.

Διαβάστε για την αναπαραγωγή Homo Sapiens και Νεάντερνταλ στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=777750

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιό λόγο το χρωμόσωμα Υ των Νεάντερνταλ δεν επιβίωσε στο ανθρώπινο (Homo Sapiens) DNA μέχρι σήμερα όπως άλλα γονίδια των Νεάντερνταλ. Αυτό μπορεί να συνέβη τυχαία κατά την εξελικτική πορεία ή επειδή το εν λόγω χρωμόσωμα Υ των Νεάντερνταλ περιείχε γονίδια ασύμβατα με τα ανθρώπινα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν αποκλείεται το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών της εποχής εκείνης να επιτίθετο συνεχώς στο χρωμόσωμα Υ των αγοριών εμβρύων, το οποίο προερχόταν από Νεάντερνταλ. Συνέπεια αυτής της επίθεσης ήταν η αποβολή των εμβρύων και η εξαφάνιση του χρωμοσώματος αυτού από το σύγχρονο γονιδίωμα.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, φαίνεται πως ο εξελικτικός διαχωρισμός του Homo Sapiens και του Νεάντερνταλ έγινε πριν από περίπου 550.000 με 590.000 χρόνια. Προηγούμενες εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον τελευταίο κοινό πρόγονο πριν από 400.000 έως 800.000 χρόνια.




Με πληροφορίες από Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου