Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Χέλμουτ Κολ: Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει «νέα πατρίδα» για τους πρόσφυγες

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ θεωρεί πως η Ευρώπη δεν μπορεί «να μετατραπεί σε νέα πατρίδα» για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενώ κατακρίνει, χωρίς να την κατονομάζει, την πολιτική που άσκησε η Άνγκελα Μέρκελ στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, στον πρόλογο του νέου βιβλίου του.

Το κείμενο αναδημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel στο σημερινό Κυριακάτικο φύλλο της, ενώ ανοίγει την Ουγγρική έκδοση του βιβλίου του Χέλμουτ Κολ «Από ενδιαφέρον για την Ευρώπη» (Aus Sorge um Europa).

Σε αυτό, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας κρίνει πως η λύση στην μεταναστευτική κρίση «δεν βρίσκεται στην Ευρώπη» αλλά στις περιοχές από τις οποίες οι άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να μετατραπεί σε νέα πατρίδα για τα εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο», γράφει ο Κολ, ο οποίος αναμένεται να υποδεχθεί στο σπίτι του την Τρίτη τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που είναι σφοδρός πολέμιος της πολιτικής της Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Χωρίς να την κατονομάζει, ο Κολ κατακρίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Tagesspiegel, την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να προκρίνει την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη Γερμανία το περασμένο καλοκαίρι.

«Οι μονομερείς αποφάσεις, όσο δικαιολογημένες κι αν μπορεί να τις θεωρούν εκείνοι που τις λαμβάνουν και οι εθνικές πολιτικές τύπου μοναχικού καβαλάρη, θα έπρεπε να ανήκουν στο παρελθόν», υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος, που θεωρείται πατέρας της επανένωσης της Γερμανίας.

Για τον Κολ, πολλοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες «προέρχονται από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο». Κατά «ένα μεγάλο μέρος τους, έχουν μια πίστη που είναι διαφορετική από την ιουδαιοχριστιανική πίστη, που αποτελεί ένα από τα θεμέλια της κοινωνικής μας τάξης και της κλίμακας αξιών μας», κρίνει ο πρώην καγκελάριος.

Ο Χέλμουτ Κολ, είναι σήμερα 86 ετών και εμφανίζεται δημόσια πολύ σπάνια, μετά την πτώση του από μια σκάλα το 2008 και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το 2009 που τον άφησε πολύ αδύναμο και τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι.Διαβάστε το άρθρο στον σύνδεσμο:
http://www.tagesspiegel.de/politik/helmut-kohl-loesung-der-fluechtlingskrise-liegt-nicht-in-europa/13456870.html

Με πληροφορίες από το:
http://analitis.gr/chelmout-kol-evropi-den-bori-na-gini-nea-patrida-gia-tous-prosfiges/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου