Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Η Ρωσία ανησυχεί για τη χρήση αερίου μουστάρδας στη Συρία και υποστηρίζει τους Κούρδους

Η Ρωσία ανησυχεί για αναφορές χρήσης αερίου μουστάρδας από πυραύλους που εκτοξεύουν στην Συρία οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Ομάδες του Συριακού στρατού που υποστηρίζονται από την Ρωσική αεροπορία, συνεχίζουν τον ασυμβίβαστο αγώνα τους εναντίον των τρομοκρατών του ISIS και του Jabhat al-Nusra. Για τη κατοχύρωση της επιτυχίας που αφορά την απελευθέρωση της Παλμύρας στις 27 Μαρτίου, Ρώσοι ναρκαλιευτές ξεκίνησαν τον καθαρισμό της περιοχής από τις νάρκες. Περισσότεροι από 1500 εκρηκτικοί μηχανισμοί καταστράφηκαν. Οι νίκες άνοιξαν τον δρόμο στις Συριακές δυνάμεις ώστε να επιτεθούν στην πρωτεύουσα του ISIS στην Συρία, την Ράκα και Ντέιρ Εζ Ζορ» δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την ίδια, «οι τρομοκράτες προσπαθούν να αναστρέψουν την κατάσταση με κάθε τρόπο».
«Υπάρχουν αναφορές για βομβαρδισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου του Ντέιρ Εζ Ζορ με πυραύλους που φέρουν αέριο μουστάρδας από τους ισλαμιστές, δημιουργώντας μεγάλο προβληματισμό. Είμαστε πεπεισμένοι πως τέτοιου είδους ενέργειες από τους τρομοκράτες θα πρέπει να καταδικάζονται» κατέληξε.

Σημείωση cosmostatus:
Το αέριο Μουστάρδας αποτελεί απαγορευμένο χημικό όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κυρίως στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Επιφέρει βαριά εγκαύματα ειδικά στη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες, καίει τα μάτια και τους πνεύμονες.
Είναι υγρό άχρωμο και άοσμο στην καθαρή του μορφή, ή καφέ αέριο, που μυρίζει σκόρδο όταν αναμειγνύεται με άλλα χημικά. 
Τα συμπτώματα είναι κνησμός, δάκρυα, κάψιμο στους πνεύμονες.
Προκαλεί επώδυνες φλύκταινες σε όλο το σώμα όταν εισπνέεται, χρόνιες βλάβες στους πνεύμονες, τύφλωση, ή καρκίνο. 
Η μέθοδος προστασίας είναι η αντιασφυξιογόνος μάσκα.


Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζει τις δηλώσεις αρκετών Αμερικανών αξιωματούχων, που για το μέλλον της Συριακής ηγεσίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το τι θέλει ο Συριακός λαός.

Η κ. Ζαχάροβα υπενθύμισε πως ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Μάρκ Τόνερ δήλωσε πρόσφατα πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ «πιστεύουν πως η πολιτική πρόοδος που αντανακλά τις επιθυμίες και τη θέληση του Συριακού λαού είναι αυτή που τελικά θα αποφασίσει για την μελλοντική ηγεσία και την μελλοντική κυβέρνηση της Συρίας».

«Καλωσορίζουμε τέτοιες δηλώσεις και πιστεύουμε πως κατευθύνονται σε εποικοδομητικές κινήσεις και πρόοδο προς την πολιτική διαδικασία και εντέλει σε πολιτική λύση της κατάστασης στη Συρία» τόνισε η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την Μαρία Ζαχάροβα, η εκεχειρία στη Συρία γενικά διατηρείται.

«Διαπιστώσαμε με ικανοποίηση πως το καθεστώς αποφυγής εχθροπραξιών γενικά παρατηρείται επιτυχώς. Συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός επετεύχθησαν μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σε πολλές Συριακές πόλεις. Αυτό επηρεάζει θετικά το μειούμενο επίπεδο βίας στη χώρα γενικά και επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όποιον την χρειάζεται» είπε η κ. Ζαχάροβα.

Η εκεχειρία ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση υποστήριξής της.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωση σήμερα πως το μπλοκάρισμα της συμμετοχής των Κούρδων στις συνομιλίες για τη Συρία, δε μπορεί να συνεχίζεται.

«Η στάση αυτή προκαλεί λύπη, ειδικά όταν έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (το 2254). Είναι φανερό πως αυτό συμβαίνει για να ικανοποιηθούν κάποιοι περιφερειακοί (τοπικοί) παίκτες, για τους οποίους η φιλοδοξία είναι πιο σημαντική από την πραγματική πρόοδο στην Συριακή κατάσταση» δηλώθηκε από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών (δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία του Ερντογάν).

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να επιμένει πως η ανάμειξη των Κούρδων και κυρίως του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης στον επόμενο γύρο ενδοσυριακών συζητήσεων, είναι σημαντική, για τα θέματα που θα συζητηθούν.

Στις 31 Μαρτίου, η Ρωσία κυκλοφόρησε στον ΟΗΕ το προσχέδιο ψηφίσματος για την πρόοδο των Συριακών διαπραγματεύσεων, με σκοπό να επισημανθεί η ανάγκη για πρόσκληση στις συνομιλίες σε όλη την Συριακή αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, ως κύριο πυλώνα της Συριακής κοινωνίας.

«Παρά την επιθυμία μας για συμβιβασμό, οι Δυτικές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) και η Ουκρανία που συμμάχησε μαζί τους, μπλόκαραν το έγγραφο, προτείνοντας τροποποιήσεις, που άλλαξαν το πνεύμα του εγγράφου και παρερμήνευσε εσφαλμένα τους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων, περιγράφοντάς τους ως αποκλειστικούς» κατέληξε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.



Πηγή: http://tass.ru/en/politics/867665

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου