Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Όλες οι εξελίξεις στην Ελληνική υπόθεση WikiLeaks μέχρι τώρα

Από εχθές το πρωί που συνεκλήθη έκτακτη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών και την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τις διαρροές των WikiLeaks, πολλά έχουν συμβεί και πολλά θα έπρεπε να έχουν απαιτηθεί από Ελληνικής πλευράς.

Τα πρακτικά της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, με την επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του ΔΝΤ Ιβα Πέτροβα, δημοσίευσε ο ιστότοπος WikiLeaks, βάζοντας φωτιά στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Εάν τα πρακτικά της συνομιλίας είναι αληθινά, τότε τίθεται τεράστιο θέμα για την ανεξαρτησία που οφείλει να έχει ο Πολ Τόμσεν έναντι της Ελληνικής κυβέρνησης, ενώ φαίνεται ότι τηρεί έντονα εχθρική στάση εναντίον της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα τα βάζει και με τους Ευρωπαίους για το θέμα του χρέους. Αποκαλύπτεται επίσης πως είναι στα σκαριά σύσκεψη για το Ελληνικό χρέος, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Από τον διάλογο, είναι ξεκάθαρο πως θα επιχειρηθεί να φτάσει η Ελλάδα για δεύτερη φορά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ώστε να αναγκαστεί να υπογράψει νέα καταστρεπτικά μνημονιακά μέτρα, που θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση στην ήδη διαλυμένη οικονομία της χώρας.

Ταυτόχρονα, ουσιαστικά θα εκβιαστεί η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, να αποφασίσει αν θέλει ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους και παραμονή του ΔΝΤ, ή να συνεχίσει να «πληρώνει» την Ελλάδα, με τρόπο που θα της δημιουργήσει προβλήματα στην Βουλή.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο μεταξύ των μεγαλοστελεχών του ΔΝΤ από το WikiLeaks εδώ.

Διαβάστε την μετάφραση του κειμένου εδώ:



Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για τη διαρροή των WikiLeaks που αναφέρεται στην θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ που κατέχουν θέσεις-κλειδιά στο Ελληνικό πρόγραμμα, με επιστολή που έστειλε στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός έθεσε στην επικεφαλής του ΔΝΤ ευθέως την ερώτηση, αν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ως διάλογος μεταξύ των στελεχών του Ταμείου, αποτελούν επίσημη θέση του ΔΝΤ, ενώ απεύθυνε ανοικτή πρόσκληση στην κ. Λαγκάρντ για κατ’ ιδίαν συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή.

Η απάντηση του ΔΝΤ στο κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας είναι πως δεν σχολιάζουν διαρροές συζητήσεων μεταξύ των στελεχών τους, αλλά:
- Η Αθήνα όλο λέει όχι σε μέτρα, όλο αρνείται την ιδιοκτησία του Προγράμματος και τα μέτρα που έχει υπογράψει η ίδια και δέχεται να νομοθετήσει μέτρα και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μόνο όταν της ασκηθεί αφόρητη πίεση.
- Από την πρώτη στιγμή το ΔΝΤ έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα χωρίς γενναία ελάφρυνση χρέους. Από τη θέση αυτή δεν υποχωρεί.
- Όσον αφορά το Brexit ο κ. Τόμσεν απλά διαπιστώνει ότι αν καθυστερήσει η διαπραγμάτευση ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι ορατός επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν καμία διαπραγμάτευση πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία.
Ο κ. Τόμσεν φέρεται να πιστεύει ότι ένα μήνα πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι Ευρωπαίοι θα παγώσουν τα πάντα, οπότε στην περίπτωση αυτή η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούλιο.
- Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, που ζητούν οι Ευρωπαίοι, είναι ένας στόχος μη εφικτός και αντιπροτείνει 1,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος και γενναία ελάφρυνση χρέους.

Σήμερα το πρωί, μιλώντας στο Mega, ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκάλυψε πως:
«το ΔΝΤ προσπαθεί να διορθώσει την αθλιότητα που έγινε το 2010, για την οποία φέρει ευθύνη ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε πάει ενάντια στην λογική του Ταμείου τότε. Προσπαθούν να διασωθούν, γιατί επίκειται μία πολύ σοβαρή έκθεση, η λεγόμενη «νεκροψία», για να δουν τι συνέβη τότε. Φαίνεται ότι η ανεξάρτητη αυτή επιτροπή (σ.σ. που έχει αναλάβει την εν λόγω έκθεση) καταλήγει σε συμπεράσματα που δεν είναι υπέρ του Ταμείου. Στην προσπάθεια αυτή βοηθούν την Ελλάδα στο θέμα του χρέους, η οποία ωστόσο αν έρθει, θα έρθει δυστυχώς με τις μεταρρυθμίσεις που συζητούνται».

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε σε συνεργάτες του:
«Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη».

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αρχίσει κύκλο συναντήσεων με ομολόγους του (και την Άγκελα Μέρκελ που το όνομά της αναφέρθηκε στα WikiLeaks) με θέμα τις διαρροές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το Reuters και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένονται συναντήσεις και συζητήσεις των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών στην Αμερική, κατά τη σύνοδο του ΔΝΤ (15-17 Απριλίου 2016) με θέμα την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους και γενικότερα για το Ελληνικό θέμα. 



Με την διαρροή του WikiLeaks δίνεται στην Ελλάδα μια τεράστια ευκαιρία να απαιτήσει την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της, καθώς αυτό αποκαλύπτεται πως δημιουργείται εσκεμμένα, δημιουργώντας συνθήκες χρεωκοπίας, ώστε η Ελλάδα να αναγκάζεται να υποκύπτει και να υπογράφει μνημόνια.

Η αναμενόμενη ανεξάρτητη έκθεση για το τι συνέβη το 2010, θα δίνει στην Ελλάδα επιχειρήματα για να υποστηρίξει πως ασκήθηκε καταστροφική πολιτική σε βάρος της, που αντί να την οδηγήσει στην ανάκαμψη την οδήγησε σε χειρότερη κατάσταση.

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να διαγραφεί το επαχθές και επονείδιστο χρέος που έχει φορτωθεί στην πλάτη της Ελλάδας. Χρειάζεται ομοψυχία και χρειάζεται να βοηθήσει και η αντιπολίτευση, η οποία καλό θα ήταν να μην προχωρά σε δηλώσεις κατά της Ελληνικής Κυβέρνησης και υπέρ του ΔΝΤ και των δανειστών, όπως έκανε εχθές. Το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται στα μάτια του Ελληνικού λαού.

Εάν η Ελλάδα καταφέρει να απαλλαγεί μέσω διαγραφής από τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια χρέος, τότε θα μπορέσει να διεκδικήσει έστω και μέσω συμβιβασμού, τουλάχιστον τις μισές πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Με τον τρόπο αυτό, θα έχει σχεδόν μηδενίσει το χρέος της ή έστω θα το έχει ρίξει κάτω από τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση περικοπή δαπανών και σπαταλών, δίκαιη λύση του ασφαλιστικού ώστε να καταστεί βιώσιμο για τα επόμενα 100 χρόνια τουλάχιστον και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από ένα περιβάλλον φιλικό προς τις εταιρείες, με χαμηλή φορολογία ανάλογη των γειτονικών χωρών (10-15%), κατάργηση της παράλογης φορολογίας των ακινήτων, μείωση του ΦΠΑ σε 10 και 20% και τέλος δημιουργία κινήτρων για δημιουργία παραγωγικών μονάδων στις οποίες θα εργαστεί με καλούς μισθούς (άνω των 800 ευρώ καθαρά) το 1,5 εκατομμύριο Ελλήνων ανέργων.

Μόνο έτσι θα κινηθεί το χρήμα, μόνο έτσι θα κερδίσει χώρα από τον ΦΠΑ και τους φόρους που θα μπορούν να πληρώνονται από όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου