Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Πωλούνται τα καινούρια Ελληνικά ελικόπτερα ΝΗ90 στο Αμπού Ντάμπι;

Σύμφωνα με συνεχόμενα ρεπορτάζ του militaire.gr και του διακεκριμένου δημοσιογράφου Πάρη Καρβουνόπουλου, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θέλει να πουληθούν τα καινούρια ελικόπτερα ΝΗ90 της Αεροπορίας Στρατού.

Μάλιστα αποκαλύπτεται πως έχει βρεθεί και υποψήφιος αγοραστής και αυτός είναι το Αμπού Ντάμπι.

Τα ελικόπτερα ΝΗ90 είναι σύγχρονα μεταφορικά ελικόπτερα. Η Ελλάδα, το 2003, παρήγγειλε 20 από αυτά, εκ των οποίων τα 2 θα ήταν σε διαμόρφωση για τις ειδικές δυνάμεις.

Όμως, υπήρξαν πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Κάποια από τα προβλήματα ξεπεράστηκαν από τους Έλληνες τεχνικούς, ενώ άλλα από την κατασκευάστρια εταιρία. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2015, ο Υπουργός είχε ζητήσει να μην παραληφθούν τα ελικόπτερα νούμερο 12, 13 και 14, εξαιτίας του προβλήματος της τεχνικής υποστήριξης, που είχε ως αποτέλεσμα να πετάνε μόλις τα 2 από τα 11.

Η σύμβαση των ελικοπτέρων ήταν προβληματική από την αρχή (2003). Το 2010 έγινε επαναδιαπραγμάτευσή της, αλλά και πάλι, όλα τα προβλήματα δεν λύθηκαν.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα ήταν και ο λόγος της απομάκρυνσης του στρατηγού Χρίστου Μανωλά, ο οποίος ήθελε πρώτα να παραληφθούν όλα τα ελικόπτερα και στη συνέχεια να αποφασιστεί τι θα γίνει.

Όμως, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, βιάζεται και θέλει να προχωρήσει σε σπασμωδικές κινήσεις, που από επιχειρησιακής άποψης, μόνο κακό θα κάνουν στις ένοπλες δυνάμεις.

Αν πράγματι πουληθούν τα NH90, με τι θα πετάει ο στρατός προς τα νησιά;
Με τα Χιούι; Μα γι’ αυτά υπάρχει απαγόρευση πτήσης πάνω από τη θάλασσα, εδώ και χρόνια!!!
Μήπως με τα μεταχειρισμένα και βαριά Σινούκ που θα έρθουν από τις ΗΠΑ;
Μήπως θα αγοραστούν μεταχειρισμένα Black Hawk από τις ΗΠΑ;
Πως θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από την πώληση;

Εκτός και αν τα χρήματα από την πώληση των ΝΗ90 χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν τα χαμένα επιδόματα και οι μισθοί των στρατιωτικών…
Ελπίζουμε να μην είναι έτσι!

Το πρόγραμμα των ελικοπτέρων NH90 χρίζει προσεκτικού ελέγχου από εισαγγελέα, για το αν οι συμβάσεις που υπογράφηκαν ήταν οι ενδεδειγμένες, όχι μόνο από θέμα τιμών (και τυχόν «δώρων»), αλλά και σε σχέση με την τεχνική υποστήριξή τους.

Σίγουρα από επιχειρησιακής απόψεως, όλα τα ελικόπτερα ΝΗ90 χρειάζονται άμεσα στον Ελληνικό Στρατό. Δεν γίνεται να πωληθούν (αν αυτό συμφέρει τη χώρα), χωρίς να αντικατασταθούν αμέσως (το επόμενο λεπτό) με κάτι άλλο, αντίστοιχο.

Είναι καιρός, η στρατιωτική ηγεσία να αναλάβει δράση και να εξηγήσει στους πολιτικούς, αλλά και στον κοιμώμενο Ελληνικό λαό, τι σημαίνει επιχειρησιακή ανάγκη και εθνική ασφάλεια.



Διαβάστε περισσότερα:

Ο Καμμένος σκέφτεται να πουλήσει τα ελικόπτερα NH 90! Τα προβλήματα και τα ερωτήματα

Βρέθηκε “πελάτης” για τα NH 90; Ενδιαφέρον από το Άμπου Ντάμπι προβληματισμός για τη πώληση

Οι Ειδικές Δυνάμεις η “απόσυρση” των NH 90 και τα Χίουϊ του παρελθόντος

1 σχόλιο:

  1. ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ; Να πουλήσουμε νεότευκτο ελικόπτερο για να μείνουμε με τα Χιούι του Βιετνάμ ή στην καλύτερη με τα σαπάκια της έκδοσης Α της Σικόρσκυ των αρχών του ΄80;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή