Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Ξυπνάει και αντιδράει η Ευρώπη κατά του αλαζόνα Σουλτάνου

Η αλαζονική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν έχει αρχίσει να ξυπνά τους Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι πλέον μιλούν ανοιχτά για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως αλλάζει στάση αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, προειδοποίησε μέσω της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Ο Γιοχάνες Χαν εκτιμά ότι «έχει έρθει η ώρα οι χώρες -μέλη να συζητήσουν ποιες θα είναι οι στρατηγικές επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς».

Ο Αυστριακός επίτροπος τονίζει επίσης πως η ανάμειξη του Τούρκου Προέδρου στις εθνικές εκλογές μιας χώρας, εννοώντας τη Γερμανία, καθώς και τα αιτήματα έκδοσης φερόμενων πολιτικών αντιπάλων του, είναι απαράδεκτα.
 

«Οι αποπομπές και οι συλλήψεις χωρίς νομική βάση που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 αποδεικνύουν ότι η τουρκική ηγεσία προφανώς δεν είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει την πορεία της, η οποία την φέρνει ολοένα και πιο μακριά από την Ευρώπη» επισήμανε ο Γιοχάνες Χαν.

Οι διαρκείς παρεμβάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο της Γερμανίας προκάλεσαν τη δυσφορία και της Βιέννης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε και αυτός τον Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την ανάμειξη του Ερντογάν στις εσωτερικές μας υποθέσεις» αναφέρει, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην Γερμανική εφημερίδα Die Welt am Sonntag.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που διεκδικεί την Αυστριακή καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές της του Οκτωβρίου, κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι προσπαθεί να υποκινήσει την τουρκική διασπορά.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τις τουρκικές κοινότητες, ιδίως στη Γερμανία και την Αυστρία. Πολώνει και μεταφέρει τις τουρκικές διενέξεις στην ΕΕ. Καταδικάζω τη συνεχή ανάμειξη του Ερντογάν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Γερμανία» είπε ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών.


Για «δικτατορικές τάσεις» κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.
 

Επίσης, αποκλείει το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2023, στην 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.
 

Τάσσεται ακόμη κατά της εμβάθυνσης της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία, λόγω της «συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών» από την πλευρά της Άγκυρας.
 

Ο Ερντογάν «οδηγεί τη χώρα του σε μια λανθασμένη και επικίνδυνη κατεύθυνση. Η συμπεριφορά του προς τους επικριτές του, τους διαφωνούντες και τις μειονότητες είναι απαράδεκτη», δηλώνει ο Σεμπάστιαν  Κουρτς και προσθέτει ότι ο τούρκος Πρόεδρος δείχνει «δικτατορικές τάσεις».

Θυμίζουμε πως το Σάββατο ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε και πάλι τους Τούρκους της Γερμανίας να «δώσουν ένα μάθημα» στα «αντιτουρκικά» γερμανικά κόμματα στις βουλευτικές εκλογές και να μην ψηφίσουν την Κεντροδεξιά της Άγκελα Μέρκελ, την Κεντροαριστερά του Μάρτιν Σουλτς, στην οποία ανήκει και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς και το οικολογικό κόμμα των Πρασίνων. Επίσης, επιτέθηκε προσωπικά στον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος τον είχε προειδοποιήσει να μην αναμιγνύεται στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέστησε στον αντικαγκελάριο και Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να «γνωρίζει τα όριά του».

«Δεν έχει κανένα όριο! Ποιος είσαι εσύ που μιλάς για τον πρόεδρο της Τουρκίας; Να γνωρίζεις τα όριά σου! Προσπάθησε να μας κάνει μάθημα. Εδώ και πόσο καιρό είσαι πολιτικός; Πόσον χρονών είσαι;», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Τα σχόλια του Ερντογάν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Γερμανικής Καγκελαρίας.
«Δεν θα ανεχθούμε καμία παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Γερμανίας» ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η χώρα του και η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξουν τη «δημοκρατικά σκεπτόμενη» πλειονότητα των Τούρκων που δεν υποστηρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Περισσότερη από τη μισή χώρα είναι δημοκρατικά σκεπτόμενη. Δεν τον στήριξαν», δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από το Σάαρλαντ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου