Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Ο πόλεμος της ντομάτας: η Τουρκία απειλεί την Ρωσία με αντίμετρα

Όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία μόνο ρόδινες δεν είναι και η καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων είναι επιφανειακή.

Έτσι, μπορεί να ανακοινώνεται πως η Τουρκία θα αγοράσει(;) από την Ρωσία το πυραυλικό σύστημα S-400 έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως η πραγματικότητα είναι πως η Τουρκία έχει χάσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2015, εξαιτίας της απαγόρευσης εξαγωγών προς τη Ρωσία, μετά την αψυχολόγητη κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού στη Συρία.

«Δεν έχουμε επιβεβαιώσει την άρση της υποχρέωσης για βίζα. Όσον αφορά τις μεταφορές, παρόλο που η Ρωσία επιτρέπει στις Τουρκικές εταιρείες να πραγματοποιούν εξαγωγές με φορτηγά στη χώρα, οι οικονομικές απαιτήσεις για την βίζα είναι πολύ υψηλές και δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους στις εταιρείες» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.
 

Έτσι, η Άγκυρα σκέφτεται να επιβάλλει παρόμοιες κυρώσεις στη Μόσχα!

Πριν την απαγόρευση των εξαγωγών των Τουρκικών προϊόντων προς τη Ρωσία, το 40% από τις παραγόμενες τομάτες κατευθυνόταν στην Ρωσία. Από τότε, οι Τούρκοι παραγωγοί αναζήτησαν νέες αγορές, κυρίως στη Λευκορωσία, την Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν και το Μαρόκο.

Ο Ρώσος Υπουργός Γεωργίας Αλεξάντερ Τκάτσεβ δήλωσε πως η χώρα του δεν είναι έτοιμη να επιτρέψει την εισαγωγή ντοματών από την Τουρκία

Επιπροσθέτως, υπάρχουν σκέψεις στη Ρωσία για επιβολή περαιτέρω απαγορεύσεων στην εισαγωγή γεωργικών προϊόντων από την Τουρκία (όπως λεμόνια και γκρέιπφρουτ) εξαιτίας σοβαρών και συστηματικών παραβιάσεων των υγειονομικών κανονισμών!

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν υπόνοιες πως οι Τουρκικές ντομάτες κατέληγαν στη Ρωσία μέσω Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αγόραζε της ντομάτες από την Τουρκία και τις πουλούσε στη συνέχεια στην Ρωσία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου