Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Bill Gates και Richard Branson επενδύουν στο τεχνητό κρέας!

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι, ο Αμερικανός Bill Gates (Microsoft) και ο Βρετανός Richard Branson (Virgin) αποφάσισαν να επενδύσουν στην κατασκευή τεχνητού κρέατος, ώστε να εξαλειφθεί η πείνα στον πλανήτη.

Η εταιρεία Memphis Meats υποστηρίζει πως σε 2 χρόνια θα μπορεί να παράγει μαζικά τεχνητό κρέας, αναπτύσσοντάς το εργαστηριακά. Η εταιρεία DFJ, την οποία χρηματοδοτούν οι 2 προαναφερθέντες δισεκατομμυριούχοι, ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με την Memphis Meats και την εταιρεία Cargill. Έτσι, ανακοινώθηκε πως υπάρχουν πλέον περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για να προχωρήσει η έρευνα στον τομέα του τεχνητού κρέατος.

Η εταιρεία ήδη φτιάχνει από ζωικά κύτταρα, τεχνητό κρέας κοτόπουλου, βοδινού και πάπιας και υποστηρίζει πως μπορεί να δημιουργήσει «καθαρό κρέας» για όλους, χωρίς να χρειάζεται να σφάζει ζώα.

Το πρακτορείο Bloomberg ήρθε σε επαφή με τον Richard Branson, ο οποίος απάντησε με e-mail:
«Είμαι ενθουσιασμένος που επένδυσα στην εταιρεία Memphis Meats. Πιστεύω πως σε περίπου 30 χρόνια δεν θα χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα και το κρέας θα είναι καθαρό ή φυτικής προέλευσης, θα έχει την ίδια γεύση με σήμερα και θα είναι πιο υγιεινό για όλους».

Η Uma Valeti, συνδημιουργός της εταιρείας Memphis Meats δήλωσε:
«Ο κόσμος λατρεύει να τρώει κρέας, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα πολλών πολιτισμών και παραδόσεων. Ο τρόπος που παράγεται σήμερα το κρέας, δημιουργεί προκλήσεις για το περιβάλλον, την κακοποίηση των ζώων και την υγεία των ανθρώπων. Αυτά είναι προβλήματα που όλοι θέλουμε να λύσουμε».

Η Sonya Roberts, πρόεδρος της εταιρείας Cargill Protein, δήλωσε μέσω e-mail:
«Πιστεύουμε πως οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να επιθυμούν το κρέας και σκοπός μας είναι να το φέρουμε στο τραπέζι τους, βιώσιμα και σε όσο πιο χαμηλή τιμή μπορούμε. Το τεχνητό (καλλιεργημένο) κρέας και το συμβατικό κρέας θα παίξουν ρόλο στην επίτευξη των στόχων και της ζήτησης».

Οι εταιρείες που αναφέρθηκαν δεν είναι οι μόνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τεχνητού κρέατος. Παραδοσιακές εταιρείες όπως η Tyson Foods επίσης έχουν επενδύσει στον τομέα αυτό.

Η υπόθεση με τις κρεατόμαζες ή τεχνητό κρέας δεν είναι καινούρια. Εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια οι επιστήμονες «ανακάλυψαν» πως τα εκτρεφόμενα ζώα για παραγωγή κρέατος παράγουν πάρα πολλά αέρια του θερμοκηπίου. Έτσι, θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός τους για  να «σωθεί» ο πλανήτης.

Επίσης, το παραγόμενο από ζώα κρέας δεν είναι «καθαρό» καθώς περιέχει λίπος, χοληστερίνη και πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο (θυμηθείτε τις τρελές αγελάδες, τις διοξίνες στα κοτόπουλα, τη γρίπη των χοίρων και τη γρίπη των πτηνών).

Οι επιστήμονες διατείνονται πως μπορούν να κατασκευάσουν στο εργαστήριο κρέας (με καλλιέργεια ζωικών κυττάρων) που δεν θα είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο με κανέναν τρόπο και θα μπορεί να παράγεται σε μεγάλες ποσότητες ώστε να ικανοποιεί την παγκόσμια ζήτηση.

Φυσικά, αν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα απαγορευτεί η εκτροφή των ζώων, καθώς το κρέας τους δεν θα είναι «καθαρό», ενώ τα «αέρια του θερμοκηπίου» που θα παράγουν τα ζώα κατά την εκτροφή τους θα είναι επικίνδυνα για τον πλανήτη.

Έτσι, εκατομμύρια κτηνοτρόφοι σε όλον τον κόσμο θα περάσουν στην ανεργία και όλοι θα εξαρτόμαστε από την παραγωγή τροφής από τις 5-10 παγκόσμιες εταιρείες, που θα μας ταΐζουν ό,τι θέλουν…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου