Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Ελλάδα, η χειρότερη χώρα για τους εργαζόμενους

Από το 2010 που επίσημα ξεκίνησε η εποχή της κρίσης και των μνημονίων για την Ελλάδα, τα εισοδήματα των Ελλήνων (μισθοί και συντάξεις) πρακτικά μειώθηκαν κατά 50%. Έτσι, η Ελλάδα έγινε αφιλόξενη για τους κατοίκους της.

Στην Ελλάδας μας, το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων είναι αρνητικό επί μία πενταετία, ενώ πάνω από 500.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα. Περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες δηλώνουν πως φιλοξενούνται από συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ πάνω από το 50% των νέων εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους ακόμη και μετά την ηλικία των 30.

Ο λόγος όλων αυτών, είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με μισθούς και εργασιακές σχέσεις που ανάγονται στον μεσαίωνα. Οι Έλληνες που εργάζονται, ουσιαστικά δεν έχουν ωράριο και οι απολαβές τους είναι εξευτελιστικές.

Όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εφημερίδα Καθημερινή, ο μέσος νέος κάτω των 24 ετών, αν βρει δουλειά, αμείβεται με 380 ευρώ καθαρά.

Με τον μεικτό μισθό για το πλήρες ωράριο στα 511 ευρώ (δηλαδή 430 ευρώ καθαρά) και τη μερική απασχόληση να αναδεικνύεται σε κυρίαρχη συνταγή προσλήψεων (δηλαδή 200 – 220 ευρώ καθαρά), οι σημερινοί νέοι δύσκολα θα καταφέρουν να ανοίξουν το δικό τους σπιτικό.

Οι νέοι Έλληνες, αν βρουν δουλειά, θα έρθουν αντιμέτωποι με το χειρότερο εργασιακό καθεστώς της Ευρώπης. Όλες οι υπόλοιπες χώρες που έχουν ειδικό καθεστώς για την αμοιβή των νέων, τη συνδέουν με την προϋπηρεσία και αυτό προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να προσφέρουν ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ακόμη και πριν από τα 18.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο νέος ξέρει ότι όποια προσπάθεια και αν καταβάλει, όσα χρόνια και αν εργαστεί, πρέπει πρώτα να συμπληρώσει τα 25 για να μπορέσει να ξεφύγει από τις αμοιβές των 200 - 400 ευρώ ανάλογα με τις ώρες εργασίας.

Επομένως, η φιλοξενία και η συγκατοίκηση με τους γονείς δεν είναι επιλογή για τους νέους Έλληνες, αλλά μονόδρομος.

Από το σύνολο του 1,115 εκατ. ανέργων που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στο πρώτο τρίμηνο του 2017, οι 125 χιλιάδες είναι κάτω των 25. Από αυτούς, οι 44 χιλιάδες έχουν στα χέρια τους τουλάχιστον ένα πτυχίο (ΤΕΙ, ή ΑΕΙ).

Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ –τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία των δηλώσεων ΑΠΔ–, οι αποδοχές των νέων στην Ελλάδα είναι οι εξής:

1. Στην ηλικιακή κατηγορία έως 19 ετών, οι μέσες μεικτές αποδοχές ανέρχονται στα 315,34 ευρώ μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει 265 ευρώ καθαρά κατά μέσον όρο. Οι μεικτές αποδοχές για τα αγόρια είναι 319,45 ευρώ και για τα κορίτσια 311 ευρώ.

2. Στην ηλικία 20 - 24 ετών, οι άνδρες θα εισπράξουν κατά μέσον όρο 468,83 ευρώ και τα κορίτσια 439 ευρώ ή 454 ευρώ κατά μέσον όρο μεικτά. Αυτό σημαίνει 381 ευρώ καθαρά.

Φεύγει ένας νέος με 381 ευρώ από το σπίτι του; Όχι βέβαια! Διότι ακόμη και αν βρει ένα ενοίκιο των 150 ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να επιβιώνει με λιγότερα από 10 ευρώ την ημέρα για όλα τα υπόλοιπα έξοδα, θα έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και το… τεκμήριο:
για μία γκαρσονιέρα των 150 ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα, πρέπει να δηλώνεις ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 4.800 ευρώ.

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που υιοθετεί ειδικό μισθολογικό καθεστώς για τους νέους. Συγκριτικά, το Ελληνικό σύστημα είναι το χειρότερο για τους νέους. Η αδικία δεν έχει να κάνει μόνο με το ύψος των αποδοχών.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει μειώσει κατά 24% τον κατώτατο μισθό από το 2010 μέχρι σήμερα, με το αντίστοιχο ποσοστό για τους νέους να φτάνει στο 35%.

Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν γκρεμίζει μισθολογικά τα όνειρα των νέων με τον τρόπο που γίνεται στην Ελλάδα.
Στη χώρα μας, ανεξάρτητα από εμπειρία ή γνώσεις, ο νέος θα αμειφθεί με 430 καθαρά μέχρι να συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά καθεστώτα υπάρχουν μόνο για τους ανηλίκους ή τους 18άρηδες που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία ή για τους νέους που τους δίνονται μερικοί μήνες περιθώριο προκειμένου να «μάθουν τη δουλειά».
Στην Ελλάδα, ο 25άρης ακόμη και με 5-6 έτη εργασιακής εμπειρίας αμείβεται με ψίχουλα ανεξάρτητα από την απόδοσή του και να στερείται κάθε ελπίδας «αυτονόμησης» από τους γονείς του.

Σύμφωνα με το Eurofound οι αμοιβές στην Ευρώπη είναι οι εξής:

1. Στο Βέλγιο, ο κατώτατος μισθός είναι 1.531,93 ευρώ. Μικρότερο μισθό –το 70% αυτού του ποσού, δηλαδή 1.072 ευρώ– θα πάρει ο 16άρης, ενώ το ποσοστό για τον 17άρη θα ανέβει στο 76%. Οι 19άρηδες και οι 20άρηδες με εργασιακή εμπειρία 6 ή 12 μηνών θα αμειφθούν κανονικά με ποσά της τάξεως των 1.570-1.590 ευρώ.

2. Στη Γαλλία, ο κατώτατος μισθός είναι 1.480 ευρώ. Λιγότερες αποδοχές μπορεί να πάρουν οι νέοι κατά τα πρώτα χρόνια απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Το σύστημα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο νέος να βλέπει κάθε χρόνο μισθολογική αύξηση. Έτσι, ο 15χρονος θα πάρει το 25% του βασικού μισθού κατά τον πρώτο χρόνο εργασίας, το 37% του βασικού μισθού στο δεύτερο έτος και το 53% στο τρίτο έτος. Άτομο ηλικίας άνω των 21 ετών θα ξεκινήσει από το 53% στον πρώτο χρόνο και θα φτάσει στο 78% στο τρίτο έτος. Μετά τον 3ο χρόνο, όμως, θα λάβει κανονικά το ποσό των 1.480 ευρώ.
Νέα παιδιά κάτω των 16 ετών που θα εργαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών θα δουν τους κόπους τους να αποδίδουν και οικονομικά, καθώς θα λάβουν αποδοχές ίσες με το 80% του βασικού μισθού.

3. Στην Ιρλανδία –χώρα υποδοχής εργαζομένων ειδικά στον κλάδο της Πληροφορικής όπου το νεαρό της ηλικίας είναι συνήθως πλεονέκτημα– ο ανήλικος θα αμειφθεί με το 70% του βασικού μισθού, ενώ με το που θα ενηλικιωθεί θα φτάσει στο 90% του βασικού μισθού ήδη από τον δεύτερο χρόνο προϋπηρεσίας. Διαφοροποίηση για τους ενήλικες μπορεί να υπάρξει και κατά την περίοδο εκπαίδευσης. Η περίοδος αυτή ορίζεται σε τρία τμήματα. Κατά το πρώτο τμήμα ο μισθός είναι ίσος με το 75% του βασικού, κατά το 2ο τρίμηνο ίσος με το 80% του βασικού και κατά το τελευταίο τρίμηνο ίσος με το 90% του βασικού. Ο βασικός μισθός στην Ιρλανδία έχει οριστεί στα 9,25 ευρώ ανά ώρα.

4. Στο Λουξεμβούργο, εργαζόμενοι των 15 και 16 ετών θα αμειφθούν με το 75% του βασικού μισθού, ενώ αν έχουν προϋπηρεσία κατά το 18ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να διεκδικήσουν αποδοχές στο 120% του βασικού μισθού που φτάνει στα 2.000 ευρώ.

5. Στην Ολλανδία, ο νέος παίρνει το 30% του βασικού μισθού στα 15 του. Εφόσον όμως συνεχίσει να εργάζεται, λαμβάνει σημαντική αύξηση κάθε χρόνο, καταλήγει στα 18 να παίρνει το 45,5% του βασικού μισθού και στα 22 του να εισπράττει το 85% του κατώτατου μισθού, ο οποίος ορίζεται στα 1.551 ευρώ.

6. Στη Μεγάλη Βρετανία, ο 19χρονος θα εισπράξει 3,4 λίρες ανά ώρα μόνο κατά το πρώτο έτος, το οποίο λογίζεται ως δοκιμαστικό. Μετά το πρώτο έτος, η αμοιβή αναβαίνει στις 5,55 λίρες ανά ώρα μέχρι και το 20ό έτος και στις 6,95 λίρες μέχρι και το 24ο. Μετά τα 24, καταβάλλεται ο κανονικός ελάχιστος μισθός των 7,5 λιρών ανά ώρα (ή περίπου 8,8 ευρώ).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νέο νόμο, η υποχρεωτική «εκπαίδευση» διαρκεί πλέον από τα προνήπια ως την Γ’ Λυκείου. Άρα, απαγορεύεται  σε κάποιον να σταματήσει την «εκπαίδευσή» του στην Γ’ Γυμνασίου και να ξεκινήσει να εργάζεται από τα 15-16 του χρόνια, ώστε στα 25-26 του να έχει 10 χρόνια εργασιακής εμπειρίας…

Τον εργασιακό μεσαίωνα μπορούν να ανατρέψουν οι εργοδότες. Οι περισσότεροι βρήκαν την ευκαιρία να περικόψουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους. Δεν αντιλαμβάνονται όμως πως ο καλοπληρωμένος υπάλληλος νοιάζεται για την επιχείρηση και δεν λουφάρει. Αντίθετα, ο κακοπληρωμένος, δεν αποδίδει!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου