Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Κρίση στις σχέσεις Σερβίας-FYROM / Ανάκληση της αναγνώρισης;

Εχθές αργά, ανακλήθηκε ο πρέσβης και η διπλωματική αποστολή της Σερβίας στα Σκόπια για διαβουλεύσεις στο Βελιγράδι. Δεν είναι σίγουρο ακόμη το γιατί συνέβη αυτό, αλλά δύο σοβαρά θέματα έγιναν γνωστά.

Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με την θετική ψήφο που θα προσφέρουν τα Σκόπια στο Κοσσυφοπέδιο για την ένταξή στους στην Unesco.

Το Κοσσυφοπέδιο κατοικείται κατά 90% από Αλβανούς και αποσχίσθηκε από τη Σερβία το 2008. Έχει αναγνωριστεί από 114 χώρες, μεταξύ των οποίων και 23 της ΕΕ. Στην FYROM το 1/3 του πληθυσμού είναι Αλβανοί. Έτσι, η νέα κυβέρνηση, στην οποία μετέχουν και Αλβανοί, θέλει να δείξει την αλληλεγγύη της στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση της Σερβίας. Έτσι, έγινε γνωστό από τον Υπουργό Εξωτερικών Ivica Dačić, πως το Βελιγράδι ίσως φτάσει στο σημείο να άρει την αναγνώριση του Συνταγματικού ονόματος της FYROM και να την αναγνωρίζει πλέον με το όνομα που την αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και η Ελλάδα, δηλαδή FYROM και όχι Δημοκρατία της «Μακεδονίας».

Αυτό φυσικά στεναχώρησε ιδιαίτερα την FYROM, αλλά στη διπλωματία, κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις, κάτι χάνεις. Δεν μπορεί να τα θέλεις όλα δικά σου.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με κατασκοπεία. Όπως ανακοίνωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Aleksandar Vučić παρατηρήθηκαν «πολύ επιθετικές δραστηριότητες πληροφοριών εναντίον ορισμένων οργάνων και θεσμών της Σερβίας. Όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες».

Από την πλευρά των Σκοπίων έγινε γνωστό πως κατά την ψηφοφορία στην Unesco, η χώρα θα λάβει υπόψη την στάση που θα κρατήσει η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ. Επίσης δηλώθηκε πως η FYROM επιθυμεί να διατηρεί άριστες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου