Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΕΕ: η Τουρκία δεν θα λάβει ενταξιακά κονδύλια την περίοδο 2021-2027

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έρχεται από την ΕΕ και τον αρμόδιο Επίτροπο Olivér Várhelyi.

Η Τουρκία δεν θα λάβει προενταξιακά κονδύλια την περίοδο 2021-2027. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν τα προβλέπει. Αυτό αναφέρεται στην γραπτή απάντηση του Olivér Várhelyi σε σχετική ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου.

Στην ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής κατηγορούσε την Τουρκία για κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, παραβίαση υποχρεώσεων και για απειλές κατά γειτονικών χωρών. Επίσης, αναφερόταν πως δημοσιεύματα του Τύπου θέλουν την Τουρκία να χρησιμοποιεί τα Ευρωπαϊκά κονδύλια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Ο Ευρωβουλευτής ζητούσε να μάθει πόσα χρήματα έχουν δοθεί στην Τουρκία, αν ελέγχεται η διαχείριση των χρημάτων αυτών και αν η Τουρκία πρόκειται να λάβει ακόμη περεταίρω οικονομική βοήθεια.

Στην απάντηση του Επιτρόπου Olivér Várhelyi αναφέρεται πως για την περίοδο 2014-2020 η Κομισιόν είχε εγκρίνει για την Τουρκία 3,2 δισ. ευρώ. Για το 2020 έχουν εγκριθεί 168,2 εκατομμύρια, για αγροτική ανάπτυξη, δημοκρατία και δίκαιο, εσωτερικές υποθέσεις, ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτική προστασία, όπως και την συμμετοχή σε προγράμματα της Ένωσης. Όμως, για την περίοδο 2021-2027 δεν προβλέπονται κονδύλια.

Η συμφωνία του 2016 μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση προέβλεπε ακόμη 6 δισ. ευρώ για την Τουρκία. Τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να διοχετευτούν για συγκεκριμένες δράσεις υπέρ των μεταναστών. Η ΕΕ επέβλεπε την διαχείριση των χρημάτων. Αν διαπιστωθεί κακοδιαχείριση, τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν, αναφέρεται στην απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, από το 2017 η ΕΕ έχει περικόψει 1,3 δισ. ευρώ από τα κονδύλια προς την Τουρκία εξαιτίας έλλειψης προόδου στις μεταρρυθμίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Η υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ χάνει συνεχώς υποστηρικτές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τους 2016. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και το πάγωμα των προενταξιακών κονδυλίων εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 2018 το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε έκθεση στην οποία αναφερόταν πως δεν υπήρξε πρόοδος στην Τουρκία σε θέματα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, ελευθερίας του τύπου και στην κοινωνία των πολιτών εξαιτίας έλλειψης θελήσεως από την Τουρκία. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς ήταν μη ικανοποιητική για αρκετά χρόνια στην Τουρκία καθώς υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης.


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου