Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Ο Μπορίσοφ κατάφερε τον Ερντογάν να στέλνει τους μετανάστες μόνο στην Ελλάδα

Στην Άγκυρα βρέθηκε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και απέσπασε την δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι επίδοξοι μετανάστες θα κατευθύνονται μόνο στην Ελλάδα και όχι στη Βουλγαρία για να εισέλθουν σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Τουρκία για την τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ τα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Η συμφωνία αφήνει τους Βούλγαρους να κοιμούνται ήσυχοι. Γι’ αυτό επαναβεβαιώνουμε την συμφωνία» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ, εμφανώς ευχαριστημένος και ανακουφισμένος για την διαβεβαίωση που έλαβε από τον Ταγίπ Ερντογάν πως οι μετανάστες δεν θα κατευθύνονται στην Βουλγαρία, αλλά στην Ελλάδα.

«Κατέβαλα πολλές προσπάθειες να διεξαχθεί στη Σόφια τριμερής σύνοδος. Ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν έτοιμος να έρθει στη Σόφια την Παρασκευή. Όμως, η απροθυμία του να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον ομόλογό του Μητσοτάκη, ήταν μεγαλύτερη από την επιθυμία μου για την πραγματοποίηση της συνόδου. Η πρόσκληση όμως ισχύει» είπε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ εξέφρασε την πεποίθηση πως αργά ή γρήγορα μια τέτοια σύνοδος θα πρέπει να γίνει, με την Ευρωπαϊκή επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως η χώρα του δεν αντέχει να φιλοξενεί 4 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες.

«Υποσχέθηκαν να δώσουν στην Τουρκία 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν κράτησαν την υπόσχεση τους. Τώρα υπόσχονται να στείλουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ποιο κοροϊδεύετε; Δεν θέλουμε πια τα λεφτά. Προειδοποιήσαμε πως εάν η ΕΕ δεν μας υποστηρίξει στο μοίρασμα των βαρών, θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τα σύνορα» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που αφορούν την συμφωνία, αλλά η ΕΕ χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, η ΕΕ αγνοεί τα προβλήματα ασφαλείας στα σύνορα της Τουρκίας και ταυτόχρονα υποστηρίζει τους δολοφόνους μεταναστών, δηλαδή την Ελλάδα, η οποία παραβαίνει την Συνθήκη της Γενεύης του 1951 και επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν και δεν γίνεται να κρατούνται με τη βία σε καμία χώρα. Φεύγουν από την Τουρκία με τη θέλησή τους, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθούν τις διεθνείς συνθήκες και είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν τους μετανάστες και πρόσθεσε πως οι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο μετανάστες ενώ άλλος ένας έχει τραυματιστεί σοβαρά.

«Έχουμε θαυμάσια συνεργασία με την Βουλγαρία σε θέματα ασφάλειας και αλληλεγγύης, βασιζόμενοι στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Αυτή η έννοια συνεργασίας και αλληλεγγύης θα πρέπει  να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις χώρες της ΕΕ» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν την αναχώρησή του από τη Σόφια γα την Άγκυρα, ο Μπόικο Μπορίσοφ είχε πει στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες με τον Ερντογάν θα εστιάσουν στον τερματισμό της έντασης που προκαλούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στην ΕΕ και τα μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης στη Συρία.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός πρότεινε την δημιουργία κέντρου ασφαλείας έξω από την ΕΕ για άμεση φιλοξενία των μεταναστών, τα έξοδα του οποίου θα καλυφθούν από την ΕΕ και τόνισε πως οι μεταναστευτικές ροές στη Βουλγαρία είναι μηδενικές.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



3 σχόλια:

  1. Άντε γαμησου μαλακά Ερντογάν παλιομογγολε.γιατι δεν τους κρατάς εσύ και τους στέλνεις εδώ.κρατα τους και βάλτους στο σπίτι σου .Αγραματε αχρηστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣ ΦΕΡΘΕΙ ΣΑΝ ΑΝΤΡΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΣΤΙΚΑ ΞΕΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΛΛΑ ΗΛΙΘΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΤΙΜΑΝΕ ΚΑΘΟΛΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΗΘΕΛΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΜΑΓΙΡΕΥΕΙ ΧΡΟΟΟΟΟΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ! ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΤΙΣ ΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ:ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΤΟ ΒΑΦΤΙΖΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΑΖΟΠΙΠΙΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΙΓΥΡΩ ΤΟΥ ΛΟΙΠΟΙ ΝΕΑΝΤΕΡΝΤΑΛ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή