Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Σε Παρίσι και Βερολίνο ο Χαφτάρ

Σε περιοδεία στο Παρίσι και το Βερολίνο βρίσκεται ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, προσκεκλημένος των Εμάνουελ Μακρόν και Άγκελα Μέρκελ.

Ο Λίβυος ηγέτης που προσπαθεί να απελευθερώσει την χώρα του από τους αδελφούς μουσουλμάνους του Φαγιέζ Αλ Σαράζ που υποστηρίζει η Τουρκία, έφτασε στο Παρίσι κατόπιν προσκλήσεως.

Αρχικά, ο Χαλίφα Χαφτάρ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν και στη συνέχεια συναντήθηκε στα Ιλίσια Πεδία με τον Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν. Στη συνάντηση ήταν παρόντες και η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Τιερί Μπουρκάρντ, ο Υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και άλλοι αξιωματούχοι.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΛΕΣ, ο Γάλλος Πρόεδρος εξήρε τον ρόλο του ΛΕΣ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες αυτές για επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή.

Από Γαλλικής πλευράς ανακοινώθηκε πως ο Χαλίφα Χαφτάρ είναι πρόθυμος να υπογράψει την κατάπαυση του πυρός, εάν αυτή γίνει σεβαστή από την πλευρά των δυνάμεων του Φαγιέζ Αλ Σαράζ. Όμως, ο Χαφτάρ δεν πιστεύει πως οι δυνάμεις του Σαράζ θα σεβαστούν μια τέτοια συμφωνία.

Επίσης έγινε γνωστό πως ο Εμάνουελ Μακρόν δεν σχεδιάζει να συναντήσει τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ.

Σήμερα Τρίτη, ο Χαλίφα Χαφτάρ έφτασε στο Βερολίνο, προσκεκλημένος της Άγκελα Μέρκελ. Από την Καγκελαρία ανακοινώθηκε πως η Γερμανίδα Καγκελάριος θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο θέμα της Λιβύης και γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός και να προχωρήσει η εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου