Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Άνοιγμα πρεσβειών Συρίας (Άσαντ) – Λιβύης (Χαφτάρ)

Οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και συμφώνησαν να πολεμήσουν τους τρομοκράτες και την Τουρκία.

Την 1η Μαρτίου συναντήθηκαν στη Δαμασκό υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από τη Συρία και την Λιβυκή κυβέρνηση που πρόσκειται στον Χαλίφα Χαφτάρ και συμφώνησαν να ανοίξουν και πάλι οι πρεσβείες των δύο χωρών.

Η κίνηση αυτή σημαίνει πως η Συρία του Μπασάρ Άσαντ αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης αυτή που εδρεύει στη Βεγγάζη και υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Έτσι η Τουρκία απομονώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της εισβολής που έχει πραγματοποιήσει στη Συρία και τη Λιβύη.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την Τουρκική επιθετικότητα που απειλεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Συριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, μέχρι να απελευθερωθούν όλες οι περιοχές των δύο χωρών.

Οι δύο αντιπροσωπείες υπέγραψαν συμφωνία 46 σημείων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το άνοιγμα πρεσβειών και τον συντονισμό των ενεργειών των δύο χωρών κατά της Τουρκικής παρέμβασης και επιθετικότητας στη Συρία και τη Λιβύη, ώστε να αποκαλυφθεί ο αποικιακός επεκτατισμός της Τουρκίας.

Η πρεσβεία της Συρίας στη Λιβύη θα ανοίξει προσωρινά στην Βεγγάζη, μέχρι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός να απελευθερώσει την Τρίπολη από τις δυνάμεις των μισθοφόρων του Φαγιέζ Σάραζ που υποστηρίζει η Τουρκία.

Οι δύο χώρες προχώρησαν σε άμεση εφαρμογή της συμφωνίας και εχθές Τρίτη άνοιξε και πάλι η πρεσβεία της Λιβύης στην Δαμασκό, παρουσία υψηλόβαθμων πολιτικών και από τις δύο χώρες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Συριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η πρεσβεία της Λιβύης θα στελεχώνεται με υψηλού επιπέδου διπλωμάτες, ενώ σύντομα θα οριστεί και ο πρέσβης.

Σύντομα αναμένεται και το άνοιγμα της πρεσβείας της Συρίας στη Λιβύη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου