Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Πιθανή αποστολή 200 Λευκορώσων στρατιωτών στη Συρία

Έγγραφο της Ρωσίας υποστηρίζει ότι 200 Λευκορώσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην Συρία για να υποστηρίξουν τον Ρωσικό στρατό. Όμως ο Λευκορώσος ηγέτης, το αρνείται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press που επικαλείται έγγραφο της Ρωσικής κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η Λευκορωσία σχεδιάζει να αναπτύξει έως και 200 στρατιώτες στη Συρία για να υπηρετήσουν στο πλευρό των Ρωσικών δυνάμεων.

Το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της συμμάχου της Λευκορωσίας, που επικυρώθηκε από τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, λέει ότι τα Λευκορωσικά στρατεύματα θα εργαστούν για την παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στον πληθυσμό έξω από τις ζώνες μάχης.

Το έγγραφο, το οποίο δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, αναφέρει ότι τα στρατεύματα της Λευκορωσίας, όταν αναπτυχθούν στη Συρία, θα ενεργούν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Ρωσικού στρατού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία μετακίνησε στρατεύματα από τη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή στη Λευκορωσία για μεγάλες κοινές ασκήσεις. Η ανάπτυξη προστέθηκε στη Ρωσική στρατιωτική συσσώρευση κοντά στην Ουκρανία, τροφοδοτώντας τους φόβους των Δυτικών για πιθανή εισβολή.

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος στηρίζεται όλο και περισσότερο στην πολιτική και οικονομική υποστήριξη του Κρεμλίνου, ζήτησε στενότερους αμυντικούς δεσμούς με τη Μόσχα και πρόσφατα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει Ρωσικά πυρηνικά όπλα.

Όμως, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατεύματα στη Συρία για να υπηρετήσουν στο πλευρό των Ρωσικών δυνάμεων στη χώρα, αλλά κράτησε την πόρτα ανοιχτή για πιθανή ανάπτυξη στρατιωτικών γιατρών εκεί, αναφέρεται σε άλλο δημοσίευμα του Associated Press.

Ο Λουκασένκο είπε ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει ακόμη καμία ανάπτυξη Λευκορώσων στρατιωτών στην Συρία.

«Εάν χρειαστούν γιατρούς, θα προσφέρουμε βοήθεια. Αλλά όχι τώρα. Έχουμε πολλά δικά μας προβλήματα τώρα και η πανδημία δεν έχει τελειώσει» είπε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Λευκορώσος ηγέτης παραδέχτηκε όμως ότι οι αρχές της χώρας του και της Ρωσίας συζήτησαν για την πιθανότητα για να φιλοξενήσουν προσωπικό από την Λευκορωσία, εάν σταλεί στη Συρία.

Παρατηρητές βλέπουν την επιφυλακτικότητα του Λουκασένκο στην ανακοινωθείσα ανάπτυξη Λευκορώσων στρατιωτών στη Συρία, ως μέρος των διαπραγματεύσεών του με τη Μόσχα για μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου