Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Συνάντηση Πούτιν – Μακρόν: σημάδια εκκίνησης διαλόγου

Την ώρα που όλα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή εξαιτίας μίας λανθασμένης πληροφορίας, μιας λανθασμένης εκτίμησης ή ακόμη και εξαιτίας μιας δήλωσης, κατά τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Εμμάνουελ Μακρόν υπήρξε μια νότα αισιοδοξίας.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, οι ιδέες / προτάσεις που ανέπτυξε ο Γάλλος Πρόεδρος, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για κοινές θετικές κινήσεις.

«Θεωρώ ότι μερικές ιδέες, προτάσεις, (του Μακρόν) για τις οποίες είναι πρόωρο να μιλήσουμε, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν την βάση για περεταίρω κοινά βήματα. Συμφωνήσαμε πως μετά το ταξίδι του (του Μακρόν) στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, θα τηλεφωνηθούμε ξανά και θα ανταλλάξουμε απόψεις για το θέμα» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εμείς δεν είμαστε εκείνοι που κινούμαστε εναντίον του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ κινείται εναντίον μας. Επομένως το να λέγεται ότι η Ρωσία είναι επιθετική είναι τουλάχιστον αντιφατικό με την κοινή λογική. Πήγαμε εμείς στα σύνορα κάποιου; Οι υποδομές του ΝΑΤΟ έρχονται εναντίον μας. Το ΝΑΤΟ μας έχει χαρακτηρίσει "εχθρό"» τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση Γάλλου δημοσιογράφου, για την πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και προσπάθεια ανάκτησης της Κριμαίας από την Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε ευθέως:
«Θέλετε πόλεμο με τη Ρωσία; Ρωτήστε τους αναγνώστες, το κοινό σας. Θέλει η Γαλλία πόλεμο με τη Ρωσία; Αυτό ακριβώς θα συμβεί. Μια επίθεση της Ουκρανίας στην Κριμαία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και θα φέρει αυτομάτως τις Ευρωπαϊκές χώρες σε στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία».

«Πρέπει να δουλέψουμε μαζί και γρήγορα για να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Η ολοένα αυξανόμενη ένταση μεγαλώνει τον κίνδυνο να γίνουμε μάρτυρες μιας σκληρής επιδείνωσης της ισορροπίας των δυνάμεων και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Η Ρωσία είναι Ευρώπη. Όποιος πιστεύει στην Ευρώπη πρέπει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, να βρίσκει τρόπους και μέσα, να χτίζει το μέλλον με την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους. Είναι εύκολο; Όχι, αλλά η Ευρώπη οικοδομήθηκε μέσα από επώδυνες διαδικασίες» τόνισε ο Εμμάνουελ Μακρόν.

Την στιγμή αυτή, ο Εμμάνουελ Μακρόν βρίσκεται στο Κίεβο και φαντάζει ως η φωνή της λογικής που ίσως μπορέσει να γεφυρώσει το χάσμα με τη Ρωσία, καθώς η Αμερικανική επιθετική πολιτική ενάντια στη Ρωσία, μόνο δεινά μπορεί να φέρει στην Ευρώπη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Με πληροφορίες από τα Reuters, RT και ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου