Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Συμφωνία εμπιστευτικότητας μεταξύ Πολωνίας – Τουρκίας για την αγορά των Bayraktar

Η Τουρκία και η Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία εμπιστευτικότητας και προστασίας δεδομένων για την συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών, σε συνδυασμό με την πώληση 24 οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία στην Πολωνία.

Η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε τα Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 έναντι 270 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην τιμή περιλαμβάνονται 24 οπλισμένα drone, 2 σταθμοί ελέγχου και η εκπαίδευση 192 Πολωνών αξιωματικών. Η εκπαίδευσή τους θα γίνει στην Τουρκία σε 4 ομάδες και για διάστημα 15-17 εβδομάδων για κάθε ομάδα. Οι παραδόσεις των drone θα γίνουν σε 4 παρτίδες των 6, από το 2022 ως το 2024, αναφέρει το Nordic Monitor.

Η αγορά των 24 Τουρκικών οπλισμένων Bayraktar TB2 από την Πολωνία σημαίνει πως το κόστος καθενός ανέρχεται μόλις σε 11,25 εκατομμύρια δολάρια. Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε ταχύτατα, καθώς δεν απαιτήθηκαν οι πολύμηνες καθυστερήσεις για έγκριση εξαγωγής στρατιωτικού υλικού, όπως συμβαίνει με τις ΗΠΑ και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Πολωνία σχεδιάζει να αποκτήσει περισσότερα όπλα από την Τουρκία, ανέφερε ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak. 

Από τις πωλήσεις όπλων, εκτός από την Τουρκική οικονομία, κερδισμένη είναι και η οικογένεια Ερντογάν, καθώς ο γαμπρός του Ερντογάν είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας που κατασκευάζει τα συγκεκριμένα Drone.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, η Τουρκία βρίσκεται υπό έρευνα από τον ΟΗΕ για παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Σομαλία, καθώς Τουρκικό πλοίο μετέφερε 44 στρατιωτικά οχήματα Kamaz στο Μογκαντίσου, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο ΟΗΕ. Το περιστατικό έγινε τον Απρίλιο του 2021 και αφορά την ναυτιλιακή εταιρεία İstanbullines Lojistik ve Denizcilik Limited Şirketi.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στην Σομαλία είναι μεγάλη και ύποπτη, με εξαγορά λιμανιού, αεροδρομίου και κατασκευή στρατιωτικής βάσης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προσφέρει την πώληση Τουρκικών Drone σε κάθε Αφρικανική χώρα που έχει επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια. Η κίνηση αυτή έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, οι οποίοι βλέπουν σημαντικά όπλα να καταλήγουν στα χέρια ηγετών που δεν θα ήθελαν να δουν τόσο καλά εξοπλισμένους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου