Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Αποκλιμάκωσης συνέχεια: ο Πούτιν λέει πως δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη

Η σημερινή συνάντηση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σόλτς με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε ακόμη έναν τόνο αποκλιμάκωσης, καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί τον πόλεμο.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι διατηρούμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μέσω καλών συνομιλιών μεταξύ μας» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη» για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός Καγκελάριος εξέφρασε την «ελπίδα ότι σύντομα θα βρούμε τη λύση για το πρόβλημα μέσω υψηλών συνομιλιών, ενώ χρειαζόμαστε έναν ανοιχτό διάλογο».

Η συγκέντρωση στρατιωτών στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας «μπορεί να εκληφθεί ως απειλή» υποστήριξε ο Σολτς, αλλά τόνισε πως υπάρχουν πληροφορίες για την «απομάκρυνση αυτών, κάτι που αποτελεί θετικό σήμα, ελπίζοντας πως θα απομακρυνθούν και άλλοι».

«Το απαραβίαστο των συνόρων ισχύει και για την Ουκρανία και δεν είναι υπό διαπραγμάτευση» τόνισε ο Όλαφ Σολτς. «Ο διάλογος δεν μπορεί να τερματιστεί έτσι απλά, καθώς είναι σημαντικό να ακολουθηθεί ο δρόμος της διπλωματίας για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, η Ρωσία είναι σημαντικός παίκτης στην διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη. «Για τους Ευρωπαίους, είναι ξεκάθαρο ότι η διαρκής ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί ενάντια στη Ρωσία, αλλά μόνο μαζί με τη Ρωσία» είπε ο Όλαφ Σολτς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι συνομιλίες ήταν «φλογερές» για την Ουκρανία και τόνισε πως «δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη» αναφέρεται σε άρθρο της DW.

Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε αναφορικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ότι «οι χώρες έχουν δικαίωμα να γίνονται μέλη μιας στρατιωτικής συμμαχίας όπως το ΝΑΤΟ, αλλά είναι επίσης σημαντικό όταν διατηρείται η ασφάλεια μία χώρας να μην γίνεται εις βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών».

«Είμαστε επίσης πρόθυμοι να συνεχίσουμε την διαδικασία των συνομιλιών» κατέληξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να εισβάλει στην Ουκρανία. Όπως άλλωστε έχουμε ξαναγράψει, δεν έχει να κερδίσει τίποτα, παρά μόνο να χάσει. Αυτό που επιθυμεί η Ρωσία είναι να αντιληφθεί, όχι το ΝΑΤΟ, αλλά οι «αγγλοσάξονες» όπως έχει τονιστεί, ότι δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να φτάνει στα σύνορα της Ρωσίας και η Ρωσία να το ανεχθεί. Όπως ακριβώς δεν μπορεί να ανεχθούν οι ΗΠΑ Ρωσική βάση στην Κούβα ή Κινεζική βάση στο Μεξικό, έτσι και η Ρωσία δεν μπορεί να ανεχτεί στα σύνορά της το ΝΑΤΟ, το οποίο την αποκαλεί «εχθρό».

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι για να υπάρξει πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποκοπεί από τις ΗΠΑ. Θα πρέπει να σταματήσει να είναι το τσιράκι των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν παντελώς διαφορετικά συμφέροντα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πλέον οι ΗΠΑ αδυνατούν να αντιληφθούν τις νέες ισορροπίες και τη νέα πραγματικότητα. Ειδικά οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν. Το λέμε αυτό καθώς οι Ρεπουμπλικανοί του Τραμπ το είχαν αντιληφθεί, ενώ ο Τραμπ είχε αντιληφθεί πως η Ρωσία δεν είναι εχθρός. Αλλού είναι ο εχθρός του Δυτικού πολιτισμού. 

Όπως είπε πριν λίγες ημέρες από τη Μόσχα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν «η Ρωσία δεν είναι εχθρός της Ευρώπης». Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρξει μια Ευρώπη που θα ξεκινά από τον Ατλαντικό και θα τελειώνει στο Βλαδιβοστόκ. Όσο πιο σύντομα το αντιληφθούν αυτό οι Ευρωπαίοι, τόσο συντομότερα θα βαδίσει η Ευρώπη σε μια νέα εποχή ασφάλειας και ευημερίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου