Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Συζητήσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας για κοινό πυρηνικό εργοστάσιο

Φαίνεται πως κάποιοι άρχισαν να βλέπουν την πυρηνική ενέργεια ως αυτό που είναι και όχι ως δαίμονα. Όμως, επειδή η δαιμονοποίηση δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί, η είσοδος της Ελλάδας σε πυρηνικό πρόγραμμα θα γίνει επί Βουλγαρικού εδάφους και όχι επί Ελληνικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv ξεκίνησαν συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο θα βρίσκεται στην Βουλγαρία, αλλά θα χρησιμοποιείται και από την Ελλάδα με συμβόλαιο 20 ετών.

Το θέμα έγινε γνωστό από τον Βούλγαρο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών Asen Vassilev. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από Ελληνικής πλευράς.

Η Βουλγαρία διαθέτει ήδη 2 καινούριους Ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι όμως παραμένουν αχρησιμοποίητοι εδώ και 3 χρόνια. Η νέα Βουλγαρική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι θέλει να φτιάξει έναν νέο πυρηνικό αντιδραστήρα δίπλα στους παλιούς αντιδραστήρες του Κοζλοντούι. 

Η Ελλάδα αναμένεται να συμβάλει στο έργο δημιουργίας ενός ακόμη πυρηνικού εργοστασίου κοντά στο Μπέλενε (δίπλα στον ποταμού Δούναβη στα σύνορα Βουλγαρίας – Ρουμανίας). 

Ο Ασέν Βασίλεβ είπε ότι η Βουλγαρία διαθέτει μετοχές στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και έτσι αποκτά πρόσβαση στο Αιγαίο πέλαγος. Επίσης, η Βουλγαρία είναι μέτοχος στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης.

«Η Βουλγαρία έχει σχέδια και έχει προετοιμαστεί να ανταποκριθεί σε μια ενεργειακή κρίση» είπε ο Ασέν Βασίλεβ και πρόσθεσε ότι η χώρα του γνώριζε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εδώ και 2 εβδομάδες.

«Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας προετοιμάζεται τρομερά δραστήρια για αυτόν τον πόλεμο με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με πλήρη γνώση των αποθεμάτων και με όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στρατιωτικά» είπε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Ο Βούλγαρος πολιτικός είπε ότι δεν αναμένει αντίδραση της Ρωσίας προς τη Βουλγαρία, αλλά συνολικά προς την ΕΕ.

«Βραχυπρόθεσμα, η διακοπή της ροής αερίου μπορεί να προκαλέσει μεγάλο κακό. Πάνω σ’ αυτό εργαζόμαστε. Η Ελλάδα έχει πουλήσει στη Βουλγαρία το περίσσευμα αερίου που δεν χρησιμοποιεί. Έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα, να τους βοηθήσουμε με το ηλεκτρικό ρεύμα, εάν χρειαστεί» πρόσθεσε ο Ασέν Βασίλεβ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Διβάστε επίσης:

Βουλγαρία: Νέος πυρηνικός σταθμός στο Belene


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου