Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

ΟΗΕ: εύκολα καταρρίπτονται τα Τουρκικά Bayraktar

Σύμφωνα με ερευνητές του ΟΗΕ στην Λιβύη, τα Τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη τύπου Bayraktar είναι εύκολο να καταρριφθούν.

Η αποκάλυψη για τα TB-2 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έγινε στις 8 Μαρτίου του 2021 και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα Bayraktar καταρρίπτονται εύκολα από τα Ρωσικά Pantsir S-1. Στην Λιβύη, τα ΗΑΕ και η Ρωσία είχαν προμηθεύσει με Pantsir S-1 τον LNA που ήταν αντίπαλος του GNA που χρησιμοποιούσε τα Bayraktar. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Nordic Monitor

Οι ερευνητές του ΟΗΕ ανακάλυψαν επίσης ότι τα Τουρκικά οπλισμένα drone ήταν ευάλωτα στις επίγειες επιθέσεις όταν βρίσκονταν στις βάσεις τους στα αεροδρόμια της Τρίπολης και της Μισράτα.

Το πόσα Τουρκικά drone έχουν καταρριφθεί στη Λιβύη δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά σύμφωνα με υπολογισμούς που είχε κάνει τότε το CosmoStatus βασιζόμενο σε πληροφορίες από ιστότοπους της Λιβύης και φωτογραφίες από το Twitter, είχαν καταρριφθεί τουλάχιστον 29 Τουρκικά Bayraktar.
Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Για την προστασία των Bayraktar, η Τουρκία είχε μεταφέρει στην Λιβύη πυροβόλα Firtina T155 και πολλαπλούς εκτοξευτές T-122 Sakarya, ενώ υπήρχε και κάλυψη από πλοία και αντιαεροπορικά συστήματα Korkut.

Έτσι, ο πόλεμος έδειχνε να χάνεται για τον LNA και τον Χαλίφα Χαφτάρ. Τότε η Ρωσία ανέπτυξε στη Λιβύη Pantsir S-1, Mig-29A και Su-24, μέσω μισθοφόρων για λογαριασμό του Χαφτάρ.

Οι Ρώσοι ειδικοί θεωρούν πως πλέον μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν τις απειλές από τα TB-2 χάρις την εμπειρία και τα δεδομένα που συγκέντρωσαν από τους πολέμους στη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες για κατάρριψη 9 Τουρκικών drone στον πόλεμο του Καυκάσου.
Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Έτσι οι Ρώσοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και αντιαεροπορικών συστημάτων, εξουδετερώνει τις απειλές από τα Τουρκικά drone.

Τα οπλισμένα drone Bayraktar TB-2 κατασκευάζονται στην Κωνσταντινούπολη από την εταιρεία Baykar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Baykar), που ανήκει στον Selçuk Bayraktar, γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 

Εκτός από τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, πελάτες των TB-2 είναι η Ουκρανία, η Πολωνία, το Κατάρ, η Λιβύη, το Κυργιστάν, το Καζακστάν, η Αιθιοπία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τα ΤΒ-2 προωθεί στο εξωτερικό ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το Nordic Monitor είχε δημοσιεύσει το 2019 απόρρητα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία τα Bayraktar είχαν σημαντικά προβλήματα, όπως αστοχίες στην επικοινωνία των σταθμών βάσης με τα drone, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Φυσικά, τα έγγραφα αυτά δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ από την Τουρκική κυβέρνηση ή την εταιρεία, ενώ ο συντάκτης της έκθεσης συνελήφθη το 2016 και φυλακίστηκε με σαθρές κατηγορίες.

Το 2020 ο Καναδάς διέκοψε την πώληση σημαντικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή των Bayraktar.
Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

27 Αμερικανοί νομοθέτες, έχοντας ανησυχήσει για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, ζήτησαν τον Αύγουστο του 2021 από τον Άντονι Μπλίνκεν, το πάγωμα των εξαγωγών στην Τουρκία σημαντικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στα Τουρκικά drone, στα πλαίσια του νόμου CAATSA.

Οι Τουρκικές βιομηχανίες προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα εισαγόμενα εξαρτήματα με νέα Τουρκικής κατασκευής και το έχουν πετύχει ως ένα βαθμό. 

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου