Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Η Τουρκία αντιμετωπίζει εμπάργκο σε υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πολιτικούς και για στρατιωτικούς σκοπούς

Αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αρνούνται να πουλήσουν στην Τουρκία υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς.

Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που απέβαλαν την Τουρκία από το F-35 εξαιτίας των S-400. Ο Καναδάς αρνείται να προμηθεύσει την Τουρκία με υλικά επειδή χρησιμοποιήθηκαν σε πολεμικές συγκρούσεις εκτός Τουρκίας. Το ίδιο συμβαίνει με υλικά από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία.

Έτσι, το εμπάργκο σε στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει επιβληθεί επισήμως στην Τουρκία, συμπληρώνεται και από ένα άτυπο εμπάργκο σε άλλα υλικά και εξαρτήματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε πολιτικές, είτε σε στρατιωτικές εφαρμογές.

Ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναγκάστηκε να παραδεχτεί το άτυπο εμπάργκο στο οποίο έχει τεθεί η Τουρκία κατά τη διάρκεια παρουσίας του σε κοινοβουλευτική επιτροπή, τα πρακτικά της οποίας έφτασαν στο Nordic Monitor το οποίο και τα δημοσιοποίησε.

Οι Βουλευτές επέκριναν το κυβερνητικό αφήγημα για την ισχυρή Τουρκική Αμυντική βιομηχανία και βομβάρδισαν με ερωτήσεις τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε:
«Πραγματικά είμαστε αντιμέτωποι με ένα ανεπίσημο εμπάργκο. Δεν τυγχάνουμε της επιθυμητής αντίδρασης (απάντησης) ούτε από κάποιους από τους συμμάχους μας, όχι μόνο στα στρατιωτικά θέματα της Αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και σε άλλα θέματα πολιτικής παραγωγής, με το σκεπτικό ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο, είτε για τον έναν, είτε για τον άλλον σκοπό».

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι ο στρατός έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να ξεπεράσει τις ελλείψεις στις ανάγκες του, αλλά κατέστησε σαφές ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας εφαρμόζουν συστηματικά κυρώσεις τόσο σε στρατιωτικά όσο και σε πολιτικά εξαρτήματα διπλής χρήσης.

Το άτυπο εμπάργκο σε είδη πολλαπλής χρήσης δείχνει την αυξανόμενη απομόνωση της Τουρκίας, ειδικά μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, ως απάντηση στον στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό της Τουρκίας σε διασυνοριακές επιχειρήσεις που έχουν επεκταθεί από τη Λιβύη έως τον Καύκασο και από τη Συρία έως την Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπήρχε οπισθοδρόμηση στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), καθώς η ολοένα και πιο δυναμική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας συνέχισε να συγκρούεται με τις προτεραιότητες της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ, ιδίως λόγω της υποστήριξής της σε στρατιωτικές ενέργειες στον Καύκασο, τη Συρία και το Ιράκ» αναφέρεται σε έκθεση της ΕΕ.

Η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, ειδικά η αποστολή Σύριων μισθοφόρων, εμπόδισε την εφαρμογή της διαδικασίας του Βερολίνου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. 

«Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι οι διατάξεις του ΟΗΕ για το εμπάργκο, τα άρθρα για την απόσυρση ξένων στοιχείων και την αναστολή της στρατιωτικής εκπαίδευσης στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν ισχύουν για τη νόμιμη κυβέρνηση» αναφέρεται στην έκθεση, τονίζοντας ότι «η παρουσία δυνάμεων μισθοφόρων ήταν ένας παράγοντας που περιέπλεξε την κατάστασης».

Η ΕΕ διαπίστωσε επίσης ότι η θέση της Τουρκίας για την επιχείρηση IRINI δεν ήταν δικαιολογημένη. Η επιχείρηση IRINI της ΕΕ είναι επιφορτισμένη με την επιβολή εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη στη θάλασσα βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκαν το 2016 και το 2020 και λειτουργεί από τις 31 Μαρτίου 2020. Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση IRINI δεν ήταν ισορροπημένη και ότι στόχευε δυσανάλογα την υποστηριζόμενη από την Τουρκία Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης.

Η απόκλιση σχετικά με την επιχείρηση IRINI οδήγησε στην αύξηση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και σε επεισόδια στη θάλασσα, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ προσπάθησαν να επιβάλουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης IRINI, σκάφος του Γερμανικού πολεμικού ναυτικού στις 22 Νοεμβρίου 2020  επιχείρησε να κάνει νηοψία στο υπό Τουρκική σημαία φορτηγό πλοίο Roseline A, περίπου 200 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης, καθώς υπήρχε η υποψία ότι το πλοίο έφερε παράνομα όπλα. Η νηοψία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ δεν είχε καμία εξουσία να επιθεωρήσει Τουρκικά πλοία.

Κατά την κοινοβουλευτική ακρόαση, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι η Γερμανία μπλόκαρε την πώληση κινητήρων για το Τουρκικής κατασκευής αυτοκινούμενο πυροβόλο των 155 mm Firtina. 

«Η Γερμανία άλλαξε γνώμη και δεν θα παρέχει (τον κινητήρα). Αγωνιζόμαστε να βρούμε αντικαταστάτη», είπε ο Ακάρ, ζητώντας από την αντιπολίτευση να μοιραστεί τις ιδέες της για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί το εμπόδιο. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για εγχώρια κατασκευή κινητήρων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο πυροβόλο Firtina για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις, ειδικά στη Συρία, για την παροχή κάλυψης στα στρατεύματά και για την καταστολή των εχθρικών πυρών. Η Τουρκία ήθελε επίσης να εξάγει το Firtina σε άλλες χώρες, αλλά εμποδίστηκε από τη Γερμανία, η οποία κατέχει την άδεια για τους κινητήρες. Σύμφωνα με τον Akar, μόνο 6 Firtina κατασκευάστηκαν στην Τουρκία το 2021.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου