Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Λιβύη - Ελλάδα συζητούν για την ασφάλεια των εκλογών του Δεκεμβρίου

Ο Walid Salhoub, Δήμαρχος της πόλης Al-Marj της Ανατολικής Λιβύης, συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Λιβύη, Ιωάννη Σταματέκο και άλλους Έλληνες αξιωματούχους και συζήτησαν για την ασφάλεια των επικείμενων εκλογών στη Λιβύη, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην πόλη.

Ο κ. Σταματέκος μίλησε για τον μηχανισμό της εκλογικής επιτροπής του Δήμου και τους τρόπους διασφάλισής του. Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν στην Ελληνική αντιπροσωπεία στεγαστικά έργα, εγκεκριμένα σχέδια υποδομής, θέματα ύδρευσης - αποχέτευσης και ο κύριος σταθμός επεξεργασίας λυμάτων και η αποκατάσταση των παραγκουπόλεων. Συζητήθηκαν επίσης επενδυτικές ευκαιρίες για τον δήμο και οι προτεινόμενες τοποθεσίες για επένδυση εντός και εκτός πόλης.

Πάνω από τα 2,8 εκατομμύρια από τα 7 εκατομμύρια των Λίβυων έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Τόσο οι προεδρικές όσο και οι κοινοβουλευτικές εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, αλλά στις αρχές Οκτωβρίου το Κοινοβούλιο της Λιβύης ανέβαλε τις βουλευτικές εκλογές για τον Ιανουάριο.

Την περασμένη Τετάρτη, η εκλογική επιτροπή της Λιβύης αποφάσισε να αποκλείσει 25 από τους 75 υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου του Saif Al-Islam Gaddafi από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές. 

Οι διαφωνίες σχετικά με τους εκλογικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της νομικής βάσης της ψήφου και της επιλεξιμότητας των υποψηφίων, απειλούν να εκτροχιάσουν μια διεθνώς υποστηριζόμενη ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό μιας δεκαετίας φατριακού χάους. Ορισμένοι υποψήφιοι που εγκρίθηκαν αρχικά από την επιτροπή έχουν επίσης κατηγορηθεί για πιθανές παραβιάσεις από πολιτικούς αντιπάλους.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Abdel-Hamid Dbaiba αρχικά υποσχέθηκε να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος όταν ανέλαβε τον ρόλο του τον Φεβρουάριο του 2021. Όμως έχει υποβάλλει υποψηφιότητα. Αλλά δεν παραιτήθηκε από το αξίωμά του τρεις μήνες πριν από την ψηφοφορία, όπως απαιτείται από το εκλογικό σύστημα.

Στο μεταξύ, το στρατοδικείο της Μισράτα καταδίκασε ερήμην σε θάνατο την περασμένη Πέμπτη τον Χαλίφα Χαφτάρ, για τον βομβαρδισμό του Κολλεγίου Αεράμυνας στη Μισράτα το 2019 και τον θάνατο ενός στρατιώτη του Λιβυκού Στρατού μετά από αεροπορική επιδρομή των δυνάμεων υπό τη διοίκηση του Χαφτάρ.

Από τη στρατιωτική εισαγγελία στη Μισράτα ανακοινώθηκε ότι η θανατική ποινή περιλαμβάνει επίσης τους Abdelrazik Al-Nathori, Saqr Al-Jeroushi, Abdelsalam Al-Hassi και άλλους διοικητές υποστηρικτές του Χαλίφα Χαφτάρ, προσθέτοντας ότι η ποινή στερεί από αυτούς τους διοικητές και τον Χάφταρ τα πολιτικά τους δικαιώματα και τους καθαιρεί από στρατιωτικούς.

Εν τω μεταξύ, ο Στρατιωτικός Εισαγγελέας ζήτησε να εκτελεστεί προηγούμενη εντολή σύλληψης του Χαλίφα Χαφτάρ για πέντε υποθέσεις και παραβιάσεις των στρατιωτικών νόμων το 2019 και το 2020.

«Ο Χάφταρ είναι αξιωματικός του Λιβυκού Στρατού και υπέβαλε υποψηφιότητα για Πρόεδρος στην Ύπατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή, επομένως ο νόμος λέει ότι κάθε στρατιωτικός που συναντάται με πολιτικά κόμματα ή συμμετέχει σε πολιτικό κόμμα ή σε προεκλογική εκστρατεία, υπόκειται σε φυλάκιση όχι μεγαλύτερη από πέντε χρόνια» τόνισε ο στρατιωτικός εισαγγελέας.

Το τι ακριβώς ισχύει στην διαλυμένη από τον πόλεμο χώρα, δεν γνωρίζει κανείς, όπως κανείς δεν γνωρίζει εάν πράγματι θα συλληφθεί ο Χαλίφα Χαφτάρ ή εάν θα είναι τελικά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από Libya Review και Libya Observer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου