Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

ΟΧΙ στο ευρώ λέει η νέα κυβέρνηση της Τσεχίας

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι δεν θα υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα (ευρώ).

Παρόλο που τα κόμματα που αποτελούν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό είναι γενικά υπέρ της ένταξης της Τσεχίας στην ευρωζώνη, ο στόχος αυτός δεν αποτελεί προτεραιότητα για την νέα κυβέρνηση.

«Πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας. Ακόμη και αν κάποιος ήθελε (το ευρώ), δεν μπορούσαμε να το υιοθετήσουμε, επειδή δεν πληρούμε τα κριτήρια. Αυτό θα το εξετάσει η κυβέρνηση μετά από τη δική μας» είπε ο Zbynek Stanjura που πιθανότατα θα γίνει Υπουργός Οικονομικών.

Το δημοσιοοικονομικό έλλειμα της Τσεχίας υπολογίζεται στο 7,7% του ΑΕΠ, πολύ μακριά από το 3% που απαιτείται για την είσοδο στην ευρωζώνη, ενώ το χρέος δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.

«Η μακροπρόθεσμη θέση μας είναι να υιοθετήσουμε το ευρώ μόνο όταν αυτό θα είναι προς όφελος της Τσεχίας, κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι στιγμής» πρόσθεσε ο Zbynek Stanjura.

Οι επικριτές του ευρώ υποστηρίζουν ότι διαβρώνει την οικονομική ανταγωνιστικότητα, ειδικά στον τομέα των εξαγωγών. Χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, επιτυγχάνουν ανάπτυξη, εν μέρει επειδή έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν οικονομική πολιτική με το δικό τους νόμισμα. Χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, είδαν τον μεταποιητικό τους τομέα να μειώνεται πολύ, εξαιτίας της υιοθέτησης του ευρώ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από Reuters και Remix News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου