Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Η Αίγυπτος ανησυχεί για την Τουρκική επεκτατικότητα και ζητά να μαζευτεί!

Η Αίγυπτος είναι η πρώτη χώρα που έθεσε το Τουρκικό πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και ζητά την αποχώρησή της από Συρία, Ιράκ και Λιβύη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, δήλωσε πως η χώρα του ανησυχεί για την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία την τελευταία δεκαετία, με στρατιωτική επέκταση και εμπλοκή στη Συρία, τονίζοντας ότι δεν βλέπει τον λόγο της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ.

Ο Sameh Shoukry καταδίκασε την παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων στην Ιντλίμπ που είναι το τελευταίο ισχυρό προπύργιο των ανταρτών, όπου οι στρατιώτες λειτουργούν ως οχυρό ενάντια στις δυνάμεις που είναι πιστές στον Άσαντ.

«Ανησυχούμε για τις έντονες προσπάθειες παρέμβασης στις υποθέσεις της Αιγύπτου μέσω της υποστήριξης που έχει δοθεί στη Μουσουλμανική Αδελφότητα την οποία χαρακτηρίζουμε τρομοκρατική οργάνωση» είπε ο Sameh Shoukry στο συμπόσιο που διοργάνωσε το Wilson Research Center στις ΗΠΑ.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως θα υπάρξει επανένταξη της Συρία στον Αραβικό Σύνδεσμο, εάν η Δαμασκός συνεχίσει τις προσπάθειες να ανακτήσει την αξιοπιστία της σε θέματα ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή. Για παράδειγμα, η Συρία έχει συμφωνήσει να συμβάλει στην σταθεροποίηση του Λιβάνου μέσω προμήθειας φυσικού αερίου.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός αναρωτήθηκε για τον σκοπό της παρουσίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία, που μέσω δορυφορικών τηλεοπτικών σταθμών προωθεί την παραπληροφόρηση για εσωτερικά θέματα της Αιγύπτου.

Κατά την τριμερή συνάντηση Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου στις 19 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi είχε δηλώσει την προσήλωση των τριών χωρών στην εδαφική ενότητα της Συρίας και στην απόρριψη οποιασδήποτε προσπάθεια δημογραφικής αλλαγής από «τοπικές δυνάμεις».

Κατά την διάσκεψη για τη Λιβύη που έγινε στο Παρίσι, ο Αιγύπτιο Πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να αποσυρθούν από τη Λιβύη βάσει χρονοδιαγράμματος, όλοι οι ξένοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από North Press Agency, The National News, Egypt Today και Sputnik Arabic


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου