Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Με τη Ρωσία ή την Ουκρανία;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ενώπιον λήψης μιας πολύ σοβαρής απόφασης, που αφορά την υπεράσπιση της Ουκρανίας, μέσω ΝΑΤΟ, κατά της Ρωσίας και της ενεργειακής της εξάρτησης από την Ρωσία. Τι θα προτιμήσει;

Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Dmitry Kuleba κάλεσε τους ομολόγους του Jean-Yves Le Drian (Γαλλία) και Heiko Maas (Γερμανία) να προετοιμαστούν για πιθανό πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Αμερικανική ιστοσελίδα POLITICO στις αρχές του μήνα ισχυρίστηκαν ότι οι Ρωσικές δυνάμεις ενίσχυαν την παρουσία τους κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μάλιστα, δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες που έδειχναν συγκέντρωση Ρωσικού υλικού κοντά στην πόλη Yelnya, περίπου 250 χιλιόμετρα βόρεια της Ουκρανίας και κοντά στη Λευκορωσία. 

Δείτε στον χάρτη που ακολουθεί το που βρίσκεται η πόλη Yelnya σε σχέση με την Ουκρανία και τις περιοχές των συγκρούσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρώσων αυτονομιστών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε για το θέμα:
«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η κίνηση των ενόπλων δυνάμεών μας στο δικό μας έδαφος δεν πρέπει να αφορά κανέναν. Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν».

Ο Dmitry Kuleba πρόσθεσε, με τρόπο που δεν συνάδει για χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στην συμμαχία:
«Εάν η Ρωσία αρχίσει να ενεργεί, απλά δεν θα έχετε χρόνο να συντονιστείτε, να περάσετε από όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να συντονίσετε τις αποφάσεις. Γι’ αυτό παρακαλώ κάντε την προπαρασκευαστική εργασία τώρα, γιατί αν συμβεί το στρατιωτικό σενάριο, απλά δεν θα υπάρχει χρόνος».

Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι το Κίεβο δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την κατάσταση, αλλά θα αμυνθεί εάν χρειαστεί.

Γιατί όμως ο Ουκρανός Υπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει πολεμικό κλίμα και προσπαθεί να σύρει την Δύση και το ΝΑΤΟ σε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας; Τι έχει να κερδίσει η Ευρώπη από μια πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία για χάρη της Ουκρανίας που δεν είναι καν μέλος του ΝΑΤΟ; Απολύτως τίποτα! Μόνο να χάσει έχει.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson έθεσε το θέμα με τον καλύτερο τρόπο κατά την διάρκεια ομιλίας του, λέγοντας ότι τα έθνη της Δυτικής Ευρώπης θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουν αν θέλουν να αγοράζουν φθηνό Ρωσικό φυσικό αέριο ή να υπερασπιστούν την Ουκρανία.

«Ελπίζουμε ότι οι φίλοι μας μπορούν να αναγνωρίσουν ότι έρχεται σύντομα η σημαντική επιλογή μεταξύ της τροφοδοσίας (της Ευρώπης) με ολοένα και περισσότερους νέους Ρωσικούς γιγαντιαίους αγωγούς υδρογονανθράκων και της υποστήριξης της Ουκρανίας και της υπεράσπισης της ειρήνης και της σταθερότητας» είπε ο Boris Johnson, θυμίζοντας την επιδεινούμενη κρίση φυσικού αερίου των τελευταίων εβδομάδων, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί έως και 250%.

Την περασμένη Κυριακή, οι ΗΠΑ παρέδωσαν 80 τόνους στην Ουκρανία. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο έκανε λόγο για ένδειξη της «δέσμευσης του Λευκού Οίκου για την επιτυχία μιας σταθερής, δημοκρατικής και ελεύθερης Ουκρανίας».

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα εξέδωσε προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς διπλωμάτες, συμβουλεύοντάς τους να μην πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους για παροχή όπλων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του «Έγγραφου Στρατηγικής Συνεργασίας». Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Anatoly Antonov δήλωσε ότι τα σχέδια για την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών «μόνο θα επιδεινώσουν την κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου