Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Πυρηνική ενέργεια και πυρηνικά όπλα

Με την ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη εξαιτίας των υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αναίτιας τεράστιας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της παράλογης απόφασης για απότομο περιορισμό της χρήσης του πάμφθηνου λιγνίτη, έχει έρθει στο προσκήνιο η χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Τα προσεχή χρόνια, η ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που θα απαιτείται από τις κοινωνίες θα αυξηθεί κατακόρυφα. Η απόφαση για σταδιακή κατάργηση της χρήσης βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και η αντικατάστασή τους από πλήρως ηλεκτρικά και η σταδιακή κατάργηση των καυστήρων θέρμανσης πετρελαίου και η αντικατάστασή τους από καυστήρες φυσικού αερίου ή από αντλίες θερμότητας, έχει ως συνέπεια την εκτόξευση της ζήτησης σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Πως όμως θα παραχθεί η τεράστια ποσότητα που θα απαιτηθεί; Το φυσικό αέριο θα είναι ακριβό. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δείχνουν να μην αρκούν με τον τρόπο που παράγονται σήμερα. Έτσι, οι ηγέτες πολλών κρατών ζήτησαν την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή έστω στις μη ρυπογόνες.

Ας δούμε ποιες χώρες χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια και ποιες από αυτές διαθέτουν και πυρηνικά όπλα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera 32 χώρες παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από πυρηνική ενέργεια. Από αυτές, 7 χώρες διαθέτουν και πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν και 2 χώρες, που μπορεί να μην διαθέτουν πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Η χώρα που βασίζεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια είναι η Γαλλία, με το 71% της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από την πυρηνική. Ακολουθεί η Σλοβακία με 53%, η Ουκρανία με 51%, η Ουγγαρία με 48% η οποία χτίζει νέο πυρηνικό εργοστάσιο με τη βοήθεια της Ρωσίας, η Βουλγαρία με 41% και ακολουθούν οι άλλες χώρες.

Το ποσοστό της ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια στη Ρωσία είναι 21%, ενώ στις ΗΠΑ 20%. Στις ΗΠΑ, το υπόλοιπο 60% της παραγόμενης ενέργειας προέρχεται από χρήση άνθρακα, ενώ το 20% από ανανεώσιμες πηγές.

Μέχρι το 2011 οπότε και συνέβη το καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα μετά από τον τρομερό σεισμό των 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η Ιαπωνία βασιζόταν κατά 30% στην πυρηνική ενέργεια. Σήμερα και μετά από το κλείσιμο όλων των εργοστασίων της για προληπτικούς λόγους, μόνο το 5% της ενέργειας στην Ιαπωνία προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια.

Στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το ποσοστό της ενέργειας που παράγεται σε πυρηνικά εργοστάσια για κάθε χώρα.



Η χρήση πυρηνικής ενέργειας δεν συνεπάγεται αυτόματα την κατοχή πυρηνικών όπλων. Υπάρχουν 2 χώρες, το Ισραήλ και η Βόρειος Κορέα, που χωρίς να διαθέτουν πυρηνικό εργοστάσιο διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Η χώρα που μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων διέλυσε τις 6 πυρηνικές κεφαλές που διέθετε, είναι η Νότιος Αφρική. Οι υπόλοιπες χώρες, κυρίως μείωσαν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν, υπήρξαν όμως και άλλες που τον αύξησαν ή και συνεχίζουν να τον αυξάνουν, όπως η Κίνα, που αναμένεται να φτάσει τις 1000 πυρηνικές κεφαλές ως το 2030. Παγκοσμίως, οι πυρηνικές κεφαλές υπολογίζονται σε 13.160. Οι μόνες χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων είναι το Ισραήλ, η Ινδία, το Πακιστάν, το Νότιο Σουδάν και η Βόρειος Κορέα η οποία αρχικά την είχε υπογράψει αλλά τελικά απεσύρθη.

Στην εικόνα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει η κάθε χώρα.


Η Τουρκία αποτελεί την χώρα που πολύ δυναμικά εισέρχεται στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, η Τουρκία προσπαθεί να κατασκευάσει 3 πυρηνικά εργοστάσια με 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες το καθένα. Ο λόγος αφορά το ότι όποια χώρα διαθέτει τουλάχιστον 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες μπορεί νόμιμα να εμπλουτίζει ουράνιο για να το χρησιμοποιεί ως καύσιμο και δεν χρειάζεται να το αγοράζει από τις υπερδυνάμεις. Εάν η Τουρκία καταφέρει να ολοκληρώσει και τα 3 πυρηνικά της εργοστάσια, τότε ο δρόμος για την απόκτηση πυρηνικών όπλων θα είναι ανοιχτός. Άλλωστε ο Πρόεδρος Ερντοργάν δήλωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πως είναι άδικο να μην επιτρέπεται και σε άλλες χώρες να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα.

Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο για τα πυρηνικά της Τουρκίας ΕΔΩ, όπου θα βρείτε και άλλους συνδέσμους για τα πυρηνικά της Τουρκίας.

Αυτό που εμείς θα θέλαμε να τονίσουμε είναι πως δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να καταργεί πρόωρα τα εργοστάσια παραγωγής φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη, τη στιγμή που διαθέτει τεράστια κοιτάσματα, επιβαρύνοντας τον Έλληνα καταναλωτή με άδικο κόστος, ενώ κωλυσιεργεί και δεν εκμεταλλεύεται τα επιβεβαιωμένα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που υπάρχουν στην δυνητική της ΑΟΖ και ταυτόχρονα να αρνείται να προχωρήσει στην πυρηνική ενέργεια.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου