Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Σημαντικές εξελίξεις στη Λιβύη και ανατροπές!

Οι εξελίξεις στη Λιβύη τις τελευταίες 24 ώρες είναι καταιγιστικές και συνεχείς.

Μετά την άρνηση της Τουρκίας να λάβει μέρος στη διάσκεψη για τη Λιβύη που διοργανώνει η Γαλλία, προφασιζόμενη την συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης και υποτακτικός του Ερντογάν, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, έσπευσε στην Κωνσταντινούπολη για διαβουλεύσεις.

Λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για τα θέματα των συνομιλιών, καθώς το Τουρκικό κρατικό TRT υποστηρίζει πως η συνάντηση στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Όμως υπήρξαν πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το συνήθως έγκυρο 218 TV οι δύο άνδρες συμφώνησαν να σταλεί από τη Λιβύη στην Τουρκία αίτημα για αποστολή περισσοτέρων Τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και συμβούλων, ενώ η Λιβύη θα στείλει στην Τουρκία μια νέα ομάδα ένστολων για εκπαίδευση.

Ερντογάν και Ντμπεϊμπά μίλησαν για τις επερχόμενες εκλογές στη Λιβύη και συμφώνησαν να τα ξαναπούν μετά τις 15 Νοεμβρίου, για την ενεργοποίηση του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες!

Προχθές ανακοινώθηκε ότι η Λιβύη δεν θα λάβει μέρος στη Σύνοδο στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου, που γίνεται για την Λιβύη(!), εάν λάβει μέρος η χώρα που κατέχει την Παλαιστίνη, δηλαδή το Ισραήλ, κάτι που δείχνει πλήρη εναρμόνιση της Τουρκίας και του Ντμπεϊμπά.

Μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Ντμπεϊμπά, το Reuters αναφέρει ότι το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, απέπεμψε την Υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς, για άσκηση πολιτικής που δεν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το Reuters αλλά και το Anadolu η κυβέρνηση της Λιβύης απέρριψε την αποπομπή της Υπουργού Εξωτερικών, καθώς το Προεδρικό Συμβούλιο δεν έχει δικαιοδοσία για κάτι τέτοιο.

«Η Υπουργός Εξωτερικών έχει επιτύχει στη Διεθνή σκηνή να οργανώσει τη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα της Λιβύης και υιοθέτησε θετική επικοινωνιακή πολιτική προς φιλικές και αδερφικές χώρες με τρόπο που θα συνεισφέρει στην σταθερότητα της Λιβύης» ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών.

Υπενθυμίζεται πως στην επερχόμενη διάσκεψη στο Παρίσι για την Λιβύη, αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για τις Προεδρικές εκλογές της 24ης ή της 25ης Δεκεμβρίου και για τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου. Επίσης, αναμένεται να ζητηθεί με έντονο ύφος η άμεση απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη, κάτι που η Τουρκία δεν θέλει να συμβεί για κανέναν λόγο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 2 Νοεμβρίου η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη 150 νέους μισθοφόρους από τη Συρία, για να αντικαταστήσουν άλλους 150 που επέστρεψαν στη Συρία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου