Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Και τέταρτο (4) πλωτό γεωτρύπανο αγόρασε η Τουρκία

Στην προσπάθειά της να ανακαλύψει και να εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία αγόρασε το τέταρτο κατά σειρά και πιο σύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο.

«Αντίθετα με τα άλλα πλοία, αυτό είναι έβδομης γενιάς εφοδιασμένο με την τελευταία τεχνολογία. Υπάρχουν πέντε πλοία σαν αυτό στον κόσμο και εμείς έχουμε ένα από αυτά. Έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε πέρα από τα σύνορα» είπε με νόημα που θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε την αγορά του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας μέσω Twitter. Στο γράφημα αναφέρεται ότι το πλοίο έχει μήκος 238 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα, εκτοπίσματος 68.000 τόνων, μπορεί να τρυπήσει σε βάθος μέχρι 12.200 μέτρα και σε βυθό στα 3.600 μέτρα. Το πλήρωμα είναι 200 άτομα και ο πύργος φτάνει σε ύψος τα 104 μέτρα.

Οι πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν πως πρόκειται για πλοίο που ανήκει στην Κορεατική Daewoo και είναι το Cobalt Explorer.

Το νέο Τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στον Εύξεινο Πόντο όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία έχει άλλα τρία πλωτά γεωτρύπανα, τα Fatih, Yavuz και Kanuni και δύο ερευνητικά, τα Oruc Reis και Barbaros Hayrettin Pasa.

Από την Ελληνική πλευρά, δυστυχώς υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έρευνα και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στο υπέδαφος της Ελληνικής ΑΟΖ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Εθνική Οικονομία, ενώ οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών μόνο ανησυχία προκάλεσαν, καθώς είχε πει ότι  η Ελλάδα δεν θα εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές και ενεργειακές της πηγές. 

Διαβάστε σχετικά και δείτε το βίντεο με τον Νίκο Δένδια ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από Sabah και Hurriyet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου