Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Χρησιμοποιεί η Τουρκία χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων στο Ιράκ και τη Συρία;

Τους τελευταίους μήνες έχει γεμίσει το διαδίκτυο από δημοσιεύματα και καταγγελίες για χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων από την Τουρκία ενάντια στους Κούρδους του βορείου Ιράκ.

Η Τουρκία εδώ και χρόνια έχει εισβάλει στο βόρειο Ιράκ, στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν και χρησιμοποιεί απαγορευμένα χημικά όπλα για να κάμψει την αντίσταση των Κούρδων.

Αυτό καταγγέλλεται από τους Κούρδους που ζητάνε να γίνει διεθνής έρευνα για την χρήση των χημικών όπλων από την Τουρκία. Οι Κούρδοι ζητάνε από διεθνείς εμπειρογνώμονες να βρεθούν στα βουνά του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ και να εξετάσουν τα δεδομένα στις περιοχές που δέχτηκαν τις επιθέσεις των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των μισθοφόρων τους. Οι Κούρδοι ζητούν επίσης να εξεταστούν οι τραυματίες και οι νεκροί από τις Τουρκικές επιθέσεις, ώστε να αποδειχτεί η χρήση χημικών όπλων.

Το θέμα έφερε με ερώτησή της και στην Ευρωβουλή, η Ευρωβουλευτής από τη Σουηδία Malin Bjork. Η έμπειρη Ευρωβουλευτής (από το 2014) ζητά να γίνει γνωστό εάν κατά την εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ στις 24 Απριλίου 2021, έγινε χρήση χημικών όπλων. Η Ευρωβουλευτής τονίζει ότι το Ιράκ δεν έδωσε άδεια στις Τουρκικές δυνάμεις να εισέλθουν στο έδαφός του και άρα πρόκειται για παράνομη εισβολή. Η Malin Bjork ζητά να γίνει ενημέρωση για το πως προτίθεται η ΕΕ να δράσει για το θέμα της χρήσης χημικών όπλων από την Τουρκία και αν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Για την χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία και κατά την εισβολή της στη Συρία έχει επιληφθεί ο Διεθνής Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (OPCW), ο οποίος ζητά την πλήρη διερεύνηση των γεγονότων.

Από το 2019, το γνωστό Foreign Policy ασχολήθηκε με το θέμα της χρήσης χημικών όπλων (λευκό φώσφορο) κατά των Κούρδων από την Τουρκία στη βόρεια Συρία. 

Την ίδια περίοδο, το France 24 έκανε λόγο για χρήση ναπάλμ και λευκού φωσφόρου από τις Τουρκικές δυνάμεις κατά των Κούρδων στη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στη βόρειο Συρία, που ανάγκασε τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το Αμερικανικό Newsweek επίσης αναφέρθηκε στην χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων από τον Τουρκικό στρατό, όπου περιγράφονται γλαφυρά τα γεγονότα της Τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία.

Η χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία στο βόρειο Ιράκ το 2021 έχει καταγγελθεί μέσω δημοσιευμάτων από το ANF, το Kurdpress και το Havar, ενώ υπάρχουν καταγγελίες από το Kurdpress για χρήση χημικών όπλων στο βόρειο Ιράκ και μέσα στον Νοέμβριο του 2021!

Για την χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων διαδήλωσαν οι Κούρδοι στο Ανόβερο της Γερμανίας μπροστά από το κτίριο του ραδιοτηλεοπτικού καναλιού NDR. Στα πλακάτ που έφεραν οι Κούρδοι διαδηλωτές αναγραφόταν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά των Κούρδων και ότι η Γερμανία χρηματοδοτεί την χρήση τους (Türkei tötet mit Giftgas, Deutschland finanziert). 

Το 2015 υπήρξε καταγγελία Τούρκου βουλευτή ο οποίος υποστήριζε πως η Τουρκία προμήθευσε το Ισλαμικό Κράτος με χημικά όπλα. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ.

Ας ελπίσουμε πως η διεθνής κοινότητα επιτέλους θα αντιληφθεί πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να κάνει σκανδαλωδώς τα στραβά μάτια υπέρ της Τουρκίας και ότι θα ερευνήσει τις παράνομες χρήσεις χημικών όπλων και θα αντιδράσει δυναμικά στις Τουρκικές εισβολές στην Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου