Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Απειλές για έξοδο της Ουγγαρίας από την ΕΕ

Σε προεκλογική του ομιλία ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν δεν απέκλεισε την πιθανότητα η Ουγγαρία να αποχωρήσει από την ΕΕ, εάν αυτή δεν σταματήσει «τον ιερό πόλεμο» κατά της χώρας του.

Ενώ η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με κάθε λεπτομέρεια και δεν έχει γίνει ψυχολογικά δεκτή από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, άλλη μια χώρα απειλεί ευθέως πλέον με αποχώρηση από την Ένωση, εάν δεν αλλάξουν κάποιες αντιδημοκρατικές πολιτικές προς τα κράτη μέλη.

Ο αμφιλεγόμενος Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν, στην χθεσινή του ομιλία, που αποτελούσε και την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, μίλησε για «έναν ιερό πόλεμο, μια τζιχάντ» εντός της ΕΕ. 

Ο Βίκτωρ Όρμπαν κάλεσε την ΕΕ να δείξει «ανοχή» στην Ουγγαρία, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατό να συνεχιστεί ο κοινός δρόμος!

Ο ομιλία του Όρμπαν έγινε λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο αποφασίσει σχετικά με τον νέο μηχανισμό του κράτους δικαίου της ΕΕ. Ο κανονισμός ορίζει ότι για τις χώρες που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου θα περικόπτονται οι πόροι από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. 

Η Ουγγαρία και η Πολωνία είχαν προσφύγει κατά του μηχανισμού που αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσει την απόφασή του την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

Τα όργανα της ΕΕ και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον Όρμπαν, ο οποίος κυβερνά την Ουγγαρία από το 2010, ότι έχει καταλύσει τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου. Ο Όρμπαν αντέκρουσε την κατηγορία λέγοντας: «Γι' αυτούς, το κράτος δικαίου είναι ένα εργαλείο που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για να μας ζυμώσουν σε κάτι που τους μοιάζει».

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας συνέχισε λέγοντας ότι η Ουγγαρία δεν θα ήθελε να γίνει σαν τη Δυτική Ευρώπη, όπως δεν περιμένει από τη Δύση να υιοθετήσει την Ουγγρική πολιτική παροχής ασύλου ή για την οικογένεια. Η Ουγγαρία θέλει να κρατήσει την ΕΕ ενωμένη «παρά την αυξανόμενη πολιτιστική αποξένωση». Γι' αυτό η Βουδαπέστη έχει επανειλημμένα κάνει «προσφορές ανεκτικότητας» τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο. «Δεν υπάρχει άλλη λύση, μόνο η ανοχή. Μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε έναν κοινό δρόμο», τόνισε ο Βίκτωρ Όρμπαν.

Ο Βίκτωρ Όρμπαν μίλησε και για την Ουκρανική κρίση, λέγοντας ότι ένας πόλεμος θα σήμαινε την είσοδο χιλιάδων προσφύγων στην Ουγγαρία από την Ουκρανία και γι’ αυτό ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας του, η οποία επιθυμεί λύση του θέματος μέσω διαλόγου.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αντίθετος στα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. «Δεν μπορεί να τεθεί θέμα κυρώσεων, πολιτικών ποινικοποίησης ή οποιουδήποτε άλλου είδους αλαζονείας εκ μέρους των μεγάλων δυνάμεων».

Επίσης τόνισε ότι η Ουκρανία αποτελεί ζωτικής σημασίας ζώνη ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουγγαρίας και πρόσθεσε ότι «η στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον συγκρίσιμη με αυτή της Ρωσίας», γι' αυτό η Βουδαπέστη υποστηρίζει την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνατοτήτων και τη δημιουργία μιας κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Δύναμης, δηλαδή τη δημιουργία του λεγόμενου Ευρωστρατού.

Σχεδόν το 80 % των Ούγγρων επιθυμούν την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ. Στις εκλογές της 3ης Απριλίου, οι Ούγγροι θα εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά, ο Όρμπαν αντιμετωπίζει την ενωμένη αντιπολίτευση, της οποίας η συμμαχία κυμαίνεται από τα αριστερά ως τα δεξιά. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν εκλογικό θρίλερ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από τα Reuters, Zeit και Sueddeutsche 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου