Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης

Παρά τις συνεχείς κορώνες των Αμερικανών και ορισμένων Ευρωπαίων, η Ουκρανία δεν αναμένει Ρωσική εισβολή, ενώ υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Σύμφωνα με την Kyiv Post η οποία απηχεί το πραγματικό κλίμα στην Ουκρανία και όχι αυτό που παρουσιάζουν τα περισσότερα κατευθυνόμενα Δυτικά ΜΜΕ, σήμερα Δευτέρα η Ρωσία άνοιξε την πόρτα για περεταίρω συνομιλίες και αποκλιμάκωση της κρίσης, καθώς όπως ανακοινώθηκε, ορισμένες από τις Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις ολοκληρώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης  του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ειπώθηκε ότι «υπάρχει πάντα μια ευκαιρία» να επιτευχθεί συμφωνία με τη Δύση για την Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ είπε στον Πούτιν ότι οι συνομιλίες με ηγέτες στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον έδειξαν ότι αξίζει τον κόπο να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτζ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει «εύλογη δικαιολογία» για τη συσσώρευση Ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία και προέτρεψε τη Μόσχα «να δεχτεί τις υπάρχουσες προσφορές για διάλογο».

Νωρίτερα, η Ουκρανία είχε ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τη Ρωσία και άλλες χώρες μέλη του ΟΑΣΕ για να πληροφορηθεί τον λόγο της ανάπτυξης περισσότερων από 100.000 στρατιωτών γύρω από τα σύνορά της.

Η Ρωσία απαιτεί την ανάκληση της επιρροής της Δύσης στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά συμφωνία για μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έστειλε στην Λευκορωσία 30.000 στρατιώτες για ασκήσεις που κράτησαν περισσότερο από μια εβδομάδα. Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού είπε στον Πούτιν ότι ορισμένες από τις ασκήσεις που πραγματοποιούνται στη Ρωσία και στα ύδατα γύρω από τη χώρα «τελειώνουν», ενώ άλλες θα τελειώσουν «στο εγγύς μέλλον».

Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρέζνικοβ χαιρέτισε τις «θετικές» συνομιλίες με τον Λευκορώσο ομόλογό του και δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι «δεν υπάρχουν απειλές για την Ουκρανία από τη Λευκορωσία».

Την Κυριακή, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να χτυπήσει «ανά πάσα στιγμή», αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αλήθεια.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου