Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Τουρκικός βομβαρδισμός της Σουλεϊμανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν

Ο Πρόεδρος του Ιράκ Abdel Latif Rashid καταδίκασε εχθές Σάββατο τους βομβαρδισμούς των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, περιοχής κοντά στο αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια στην αυτόνομη Κουρδική περιοχή του Ιράκ.


Η Ιρακινή κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να απολογηθεί για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επίθεση σε αυτοκινητοπομπή Αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στην περιοχή, ευτυχώς χωρίς θύματα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Al Jazeera.

«Οι Τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της περιοχής του Κουρδιστάν συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα, η τελευταία ήταν ο βομβαρδισμός (σ.σ. την Παρασκευή) του πολιτικού αεροδρομίου της Σουλεϊμανίγια» δήλωσε ο Abdel Latif Rashid σύμφωνα με δημοσίευμα του Turkish Minute.

Ο Abdel Latif Rashid που είναι και ο ίδιος Κούρδος από τη Σουλεϊμανίγια, είπε ότι τέτοιες ενέργειες από τις Τουρκικές δυνάμεις «δεν έχουν νομική δικαιολόγηση» και χρησιμεύουν μόνο για να «τρομοκρατούν αμάχους με το πρόσχημα ότι υπάρχουν εχθρικές δυνάμεις στο Ιράκ».

Με τα λόγια αυτά αναφερόταν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει παρουσία στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ και βρίσκεται στη μαύρη λίστα ως «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Πηγή από το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στον βομβαρδισμό της Παρασκευής, λέγοντας: «Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν προχώρησαν σε τέτοια δραστηριότητα».

Ο βομβαρδισμός προκάλεσε μικρή πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Τη περασμένη Δευτέρα η Άγκυρα διέκοψε τις πτήσεις από και προς τη Σουλεϊμανίγια, τουλάχιστον ως τις 3 Ιουλίου, με την κατηγορία της αυξημένης δραστηριότητας του PKK μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο. Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δραστηριότητες του PKK αποτελούν «απειλή» για την αεροπορική ασφάλεια.

Στις αρχές Μαρτίου, επίθεση Τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο βόρειο Ιράκ σκότωσε δύο μαχητές Γιαζίντι που συνδέονται με το PKK, λίγες μέρες μετά από παρόμοια επίθεση που σκότωσε άλλους τρεις μαχητές.

Το Σάββατο, ο αρχηγός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Mazloum Abdi, κατήγγειλε τον Τουρκικό βομβαρδισμό κατά του αεροδρομίου της Σουλεϊμανίγια, λέγοντας ότι ήταν ένδειξη του Τουρκικού εκνευρισμού για την υποστήριξη που δόθηκε στις SDF από την κυρίαρχη φατρία της επαρχίας, την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), ενώ και ο ίδιος βρισκόταν στην αυτοκινητοπομπή των Αμερικανών στην περιοχή.

Η Τουρκία θεωρεί τις SDF και το κύριο συστατικό τους, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ως παρακλάδι του PKK, παρόλο που αυτές υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο βασικός πυλώνας της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου