Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Το Πακιστάν αγόρασε από την Τουρκία οπλισμένα drone Akinci

Το Πακιστάν που αγόρασε από την Τουρκία την πρώτη παρτίδα οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Akinci, του πιο ισχυρού και εξελιγμένου Τουρκικού drone.


Το Πακιστάν απέκτησε τα ακριβά Τουρκικά drone ενώ αντιμετωπίζει τεράστια οικονομική κρίση, βρισκόμενο στην πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έλλειψη ακόμη και σε αλεύρι. Με τον τρόπο αυτό θέλει να διατηρήσει ζωντανό το όνειρο της απόσπασης του Κασμίρ από την Ινδία.

Πρόσφατα, η Πακιστανική Πολεμική Αεροπορία (PAF) σχεδίασε το σήμα των πιλότων των drone Akinci που απεικονίζει το Κασμίρ της Ινδίας ως έδαφος του Πακιστάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Eurasian Times το Πακιστάν πιστεύεται ότι παρέλαβε την πρώτη παρτίδα των drone που αποτελείται από 6 ή 7 Akinci. Ωστόσο, καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει από την Τουρκία ή το Πακιστάν.

Το σήμα των Akinci της PAF είναι εμπνευσμένο από την τηλεοπτική σειρά Game of Thrones καθώς έχει γραμμένες τις φράσεις Games of Drones και House of Akinci. Επίσης γράφει «ο φόβος κόβει πιο βαθιά από τα σπαθιά».

Η απόκτηση των Akinci από το Πακιστάν προκαλεί ανησυχία στην Ινδία.

Το Bayraktar Akinci είναι ένα οπλισμένο drone μεγάλης αντοχής που πετά σε μεγάλο υψόμετρο. Akinci στα Τουρκικά σημαίνει «επιδρομέας». Το drone μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους αέρος - αέρος και αέρος - εδάφους. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Τουρκική Baykar. Ήδη οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν πολλά Akinci.

Το μήκος του είναι 12,2 μέτρα και το ύψος του 4,1 μέτρα. Μπορεί να μεταφέρει μέγιστο βάρος 6000 κιλών, συμπεριλαμβανομένου ωφέλιμου φορτίου 1500 κιλών. Έχει άνοιγμα φτερών 20 μέτρα και μπορεί να πετάξει σε ύψος 40 χιλιάδων ποδιών.

Το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες φιλικές προς την Τουρκία χώρες χρησιμοποιούν οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2. Η Ουκρανία έχει επίσης χρησιμοποιήσει Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 στον πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ρώσοι βρήκαν σύντομα το αντίδοτο σ’ αυτά.

Το Πακιστάν δεν μπορεί να λάβει δάνεια από διεθνείς οργανισμούς. Αυτό οδήγησε τους Πακιστανούς καταστηματάρχες να πουλούν αλεύρι στη μαύρη αγορά. Οι άνθρωποι κάνουν μεγάλες ουρές για τα καθημερινά είδη. Υπήρξαν αναφορές για τραμπουκισμούς και θανάτους γυναικών και παιδιών κατά τη διάρκεια της διανομής αλευριού. Την Κυριακή, οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 10 Ρουπίες, ανεβάζοντας την τιμή στις 282 ρουπίες ανά λίτρο. (1 ευρώ = 311 Πακιστανικές ρουπίες). Το Πακιστάν έχει υψηλό πληθωρισμό. Κατόπιν αιτήματος του Πακιστάν, η Κίνα άνοιξε τα σύνορα πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία, ώστε να προμηθευτεί αγαθά.

Παρόλο που το Πακιστάν δεν απειλείται από την Ινδία, θέλει να αποκτήσει υπεροχή με τα Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Ινδία ποτέ δεν εισέβαλε ή επιτέθηκε στο Πακιστάν. Όλοι οι πόλεμοι (1947-48, 1965 και 1971) ξεκίνησαν από το Πακιστάν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου