Μια περίεργη υπόθεση πιθανού σαμποτάζ αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που έστειλε η Σλοβακία στην Ουκρανία. Τα αεροσκάφη δεν είναι ικανά να πολεμήσουν.
«Μπορούν να πετάξουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να πολεμήσουν. Οι Ουκρανοί ήρθαν στη Σλοβακία μία εβδομάδα προτού αναχωρήσουν, έφεραν ανταλλακτικά και επιθεώρησαν τα αεροσκάφη» δήλωσε ο Σλοβάκος Υπουργός Άμυνας Jaroslav Nad.
Ρώσοι τεχνικοί βρίσκονταν στη βάση Sliač μέχρι τα τέλη του 2022. Αυτό όμως είναι λίγο περίεργο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Υπουργός είπε ότι ίσως οι Ρώσοι τεχνικοί να έκαναν κάποιο σαμποτάζ στα μαχητικά.
Τα συγκεκριμένα MiG-29 δεν είχαν χρησιμοποιηθεί από τον στρατό της Σλοβακίας από τον Αύγουστο του 2022, ενώ αποτελούσαν τμήμα του στρατιωτικού υλικού που μοιράστηκε μεταξύ της Τσεχίας και της Σλοβακίας μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993.
«Υπήρχαν τμήματα των μηχανών των αεροσκαφών στα οποία είχαν πρόσβαση οι Σλοβάκοι τεχνικοί, ενώ υπήρχαν τμήματα στα οποία είχαν πρόσβαση μόνο Ρώσοι τεχνικοί. Τα προβλήματα εμφανίζονται μόνο στα μηχανικά τμήματα που είχαν πρόσβαση μόνο Ρώσοι τεχνικοί» πρόσθεσε ο Σλοβάκος Υπουργός Άμυνας.
Η έρευνα δεν δείχνει να έχει γίνει κάτι επίτηδες. Παρόλα αυτά, ο Υπουργός λέει πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους Ρώσους τεχνικούς, καθώς λάθη εμφανίζονται συνεχώς σε σημεία που μόνο Ρώσοι είχαν πρόσβαση.
Ο πρώην αρχαιότερος Σλοβάκος πιλότος Ľubomír Svoboda δηλώνει ότι οι Ρώσοι κατέστρεψαν εσκεμμένα τα αεροσκάφη.
«Πήραμε μία μηχανή από αυτούς, η οποία υποτίθεται θα λειτουργούσε για 350 ώρες. Τελικά, άντεξε μόνο 70 ώρες. Τι συμπεραίνουμε από αυτό; Ίσως η συντήρηση δεν ήταν σωστή» είπε ο Ľubomír Svoboda.
Η Ρωσική πρεσβεία στη Σλοβακία δήλωσε ότι η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών από τη Σλοβακία στην Ουκρανία οδηγεί σε «μια απρόβλεπτη και επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης, για την οποία θα θεωρηθούν υπεύθυνοι οι εμπνευστές των αποφάσεων».
Η Σλοβακία διαθέτει συνολικά 22 MiG-29, Σοβιετικής προέλευσης. Το 2009 η Σλοβακία ζήτησε από τους Ρώσους να αναβαθμίσουν 12 MiG-29 με κατάλληλα ηλεκτρονικά, ώστε να είναι συμβατά με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Όμως υπήρξαν προβλήματα, κυρίως με τις μηχανές των αεροσκαφών. Η Σλοβακία, αντί να στείλει τα αεροσκάφη στη Ρωσία, προτίμησε να έρθουν Ρώσοι στην χώρα και να τα επισκευάσουν. Μέχρι το 2018, ελάχιστα MiG-29 ήταν λειτουργικά (σ.σ. μάλλον τα 5). Το περασμένο Αύγουστο, μόλις 1 αεροσκάφος με έναν πιλότο πετούσε για περιπολίες στη χώρα και αυτό χωρίς πυραύλους, παρά μόνο με το πυροβόλο του!
Το πρώτο Σλοβακικό MiG-29 έφτασε στην Ουκρανία στις 23 Μαρτίου. Οι Σλοβάκοι πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί έχουν την ικανότητα να επιδιορθώσουν τα αεροσκάφη και να τα φέρουν σε μαχητική κατάσταση, καθώς διαθέτουν ανταλλακτικά, τεχνικούς, εμπειρία και πιλότους!
Το όλο περιστατικό θα πρέπει να προβληματίσει όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, κυρίως για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων των πρώην ανατολικών χωρών, αλλά και τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.
Όπως γράψαμε προ ημερών, (διαβάστε σχετικά ΕΔΩ) τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να ξεφορτωθεί όλα τα παλιά Ρωσικά οπλικά συστήματα, ακόμη και τους S-300. Ο λόγος είναι προφανής: σε λίγα χρόνια, θα είναι άχρηστα λόγω έλλειψης Ρωσικών ανταλλακτικών και Ρωσικής βοήθειας για την συντήρησή τους.
Η αποστολή τους στην Ουκρανία θα ανοίξει τον δρόμο για προμήθεια σε πολύ χαμηλές τιμές άλλων αντίστοιχων Αμερικανικών οπλικών συστημάτων, όπως Patriot. Παράδειγμα αποτελούν τα Marder που έλαβε και αναμένει να λάβει περισσότερα από την Γερμανία η Ελλάδα, σε αντικατάσταση των αρχαίων Σοβιετικών BMP1, ενώ επιτέλους οι ΗΠΑ δέχτηκαν να παραχωρήσουν 300 Bradley μετά από χρόνια προσπαθειών της Ελλάδας.
Γενικότερα, όλα τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, που πραγματοποιούνται με εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οφείλονται στην αποστολή στην Ουκρανία των Σοβιετικής προέλευσης όπλων που διαθέτει η Ελλάδα.
Η Σλοβακία, μετά την απόφασή της για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δέχτηκε προσφορά από τις ΗΠΑ για αγορά 12 επιθετικών ελικοπτέρων Bell AH-1Z Viper, με έκπτωση 66%!!!
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου