Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Ουιγούροι τζιχαντιστές εκπαιδεύονται στην Συρία από την Τουρκία για να επιτεθούν στην Κίνα!

Τα προβλήματα στην Κινεζική επαρχία Σινγιάνγκ που δημιουργούν οι Τουρκικής καταγωγής φανατικοί ισλαμιστές Ουιγούροι, δεν λένε να κοπάσουν, παρά την «εκπαίδευση» που επέβαλε το Κινεζικό καθεστώς σε μερικά εκατομμύρια Ουιγούρων. Με την συμβολή της Τουρκίας, η Κίνα θα αντιμετωπίσει σύντομα εκ νέου αυτονομιστικά προβλήματα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Military Watch Magazine ο Συριακός Στρατός απέτρεψε μια μεγάλη απόπειρα προέλασης μαχητών της τρομοκρατικής ομάδας του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκιστάν (TIP), η οποία έκανε δύο προσπάθειες να κερδίσει έδαφος με μεγάλες επιθέσεις στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Ο αναπληρωτής αρχηγός του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης των Αντιτιθέμενων Μερών στη Συρία, αντιναύαρχος Oleg Gurinov, δήλωσε σχετικά με τις συγκρούσεις: «Στην επαρχία Idlib, μαχητές της τρομοκρατικής ομάδας του Ισλαμικού Κόμματος Τουρκιστάν έκαναν δύο προσπάθειες κοντά στην Al-Dana και την Jubas να εισβάλουν σε περιοχή που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ένας Σύριος στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε ενώ απέκρουε την επίθεση των μαχητών».

Η Idlib παραμένει υπό τον έλεγχο πολλών τρομοκρατικών ομάδων από τις οποίες το Μέτωπο Al Nusra που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και το TIP θεωρούνται οι πιο ισχυρές. Το TIP αποτελείται κυρίως από Τούρκους μαχητές της Κινεζικής εθνικής μειονότητας Ουιγούρων.

Οι Ουιγούροι απολαμβάνουν την υποστήριξη του Τουρκικού κράτους στην εκστρατεία τους να εκδιώξουν τις άλλες εθνότητες από τη δυτική επαρχία της Κίνας Σινγιάνγκ και να ιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος παρόμοιο με αυτό που υπάρχει σήμερα στη βορειοανατολική Συρία.

Οι μαχητές φτάνουν στη Συρία από το Αφγανιστάν και την Κίνα μέσω Τουρκίας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, με την υποστήριξη και χρηματοδότηση των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες από το 2011 διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες ανατροπής της Συριακής κυβέρνησης.

Οι μαχητές του TIP έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ως βάση των επιχειρήσεων τους τη Συρία, όπου απολαμβάνουν την βοήθεια της Τουρκίας σε όπλα και προστασία, για να συνεχίσουν εκ νέου τη στρατιωτική τους εκστρατεία κατά της Κίνας.

Ένας τζιχαντιστής στη Συρία είχε πει στο Associated Press το 2017: «Δεν μας ένοιαζε το αποτέλεσμα των μαχών ή ποιος ήταν ο Άσαντ. Θέλαμε απλώς να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε τα όπλα και μετά να επιστρέψουμε στην Κίνα».

Οι τζιχαντιστές έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στη μάχη με τη χρήση drone, παγιδευμένων αυτοκινήτων και παιδιών στρατιωτών, με τον αριθμό τους στη βορειοανατολική Συρία να υπολογίζεται σε πάνω από 5000.

Τον Νοέμβριο, είχαν σχεδιάσει μια επίθεση από βάσεις στην Idlib με στόχο τη Ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim στη δυτική Συρία, η οποία αποτελεί την κύρια στρατιωτική εγκατάσταση της Ρωσίας στην περιοχή. Πρόσφατα επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 και μαχητικά κρούσης MiG-31K οπλισμένα με υπερηχητικά όπλα. Η απενεργοποίηση της εγκατάστασης έστω και προσωρινά θα ήταν μια μεγάλη νίκη όχι μόνο για τους τζιχαντιστές, αλλά και για τον χορηγό τους την Τουρκία, καθώς και τους συμμάχους της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

Οι προσπάθειες της Συρίας και της Ρωσίας για την ανάκτηση της Ιντλίμπ και την εξουδετέρωση των τρομοκρατών ματαιώθηκαν στις αρχές του 2020 από την μαζική Τουρκική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης Συριακών αεροσκαφών βαθιά μέσα στα σύνορα της χώρας, μετατρέποντας την περιοχή σε ορμητήριο για επιθέσεις τζιχαντιστών στο υπόλοιπο έδαφος της Συρίας.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στον συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, Brett H. McGurk, τόνισε ότι «η επαρχία Idlib είναι το μεγαλύτερο ασφαλές καταφύγιο της Αλ Κάιντα από την 11η Σεπτεμβρίου» και ως κόμβος των επιχειρήσεων του TIP παραμένει μια σημαντική απειλή για τη Συρία και τη Ρωσία και ενδεχομένως για την Κίνα.

Η Κίνα έχει αντιδράσει πολλές φορές και έχει εκφράσει στην Τουρκία την δυσφορία της για την υποστήριξη που προσφέρει στους ισλαμοφασίστες Ουιγούρους. Πριν 2 χρόνια, υποτίθεται είχε επέλθει συμφωνία μεταξύ Κίνας και Τουρκίας για το θέμα και η Τουρκία θα διέκοπτε τις επαφές της με τους Ουιγούρους. Φαίνεται ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει και πάλι ως μέσω παζαριού την υποστήριξή της προς τους Ουιγούρους, για να πετύχει ανταλλάγματα από την Κίνα. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ως πότε θα ανέχεται η Κίνα την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου