Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Η Ιταλία απαγορεύει την πώληση τεχνητού κρέατος

Η νέα μόδα των οπαδών της πολιτικής ορθότητας και όσων κόπτονται για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά όχι των ανθρώπων, είναι η τάση για την κατάργηση της κτηνοτροφίας και την αντικατάσταση της κατανάλωσης κρέατος από σφάγια, με κρέας που έχει παραχθεί στα εργαστήρια.


Όμως η πατριωτική κυβέρνηση της Ιταλίας, που δεν θέλει να εγκαταλειφθεί η παγκοσμίως αναγνωρισμένη Μεσογειακή διατροφή, με δήθεν περιβαλλοντικά φιλικές, αλλά αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας συνήθειες, αποφάσισε ότι θέλει να προστατευτεί η γαστρονομική κληρονομιά της Ιταλίας και η υγεία των πολιτών της χώρας.

Έτσι, αποφασίστηκε η απαγόρευση πώλησης κρέατος που προέρχεται από εργαστηριακές καλλιέργειες, δηλαδή συνθετικού κρέατος. Παράβαση της νομοθεσίας θα επισύρει πρόστιμο 60.000 ευρώ.

Η ένωση κτηνοτρόφων της Ιταλίας χαιρέτησε την απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης, αλλά οι οργανώσεις που ασχολούνται με τα «δικαιώματα» των ζώων αντέδρασαν. Οι οργανώσεις αυτές υποστηρίζουν ότι το τεχνητό κρέας, αυτό που θα προέρχεται από τα εργαστήρια των εταιρειών, αποτελεί τη λύση για το περιβάλλον, καθώς έτσι μειώνονται οι εκπομπές άνθρακα. Οι οργανώσεις αυτές υποστηρίζουν ότι μια αγελάδα εκπέμπει τόσο άνθρακα όσο ένα μεγάλο SUV αυτοκίνητο.

Στην Ιταλία συγκεντρώθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές για να προστατευτεί η φυσική τροφή από την συνθετική τροφή. Η Πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι ήταν μεταξύ αυτών που υπέγραψαν για τον σκοπό αυτό.

Η Ιταλία έχει επίσης απαγορέψει την χρήση αλεύρων από έντομα, όπως από γρύλους και ακρίδες, σε πίτσες και ζυμαρικά.

Η Ιταλική κυβέρνηση θέλει να υπάρξει σήμανση στα προϊόντα που χρησιμοποιούν άλευρα από έντομα, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζει.

Σύμφωνα με έρευνα, το 84% των Ιταλών είναι κατά του κρέατος που έχει καλλιεργηθεί σε εργαστήρια.

Η φημισμένη Μεσογειακή διατροφή, σίγουρα δεν στηρίζεται σε αλεύρι από έντομα και κρέας που παράγεται σε εργαστήρια. Κανείς δεν γνωρίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην υγεία των ανθρώπων η κατανάλωση προϊόντων που δεν ανήκουν στην φυσική αλυσίδα της ανθρώπινης διατροφής. Όσοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, απλώς είναι απερίσκεπτοι.

Η πρόταση νόμου που εγκρίθηκε από τους Ιταλούς Υπουργούς την Τρίτη, επιδιώκει να απαγορεύσει τα συνθετικά τρόφιμα που παράγονται από ζωικά κύτταρα χωρίς να έχει θανατωθεί το ζώο και θα ισχύουν και για τα ψάρια που παράγονται στο εργαστήριο και το συνθετικό γάλα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Αμερικανικό FDA έδωσε την άδεια για την κατανάλωση κρέατος κοτόπουλου που έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο.

Το 2020, η Σιγκαπούρη ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε άδεια για την κατανάλωση κρέατος κοτόπουλου που έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο.

Μέχρι στιγμής ο Ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια των τροφίμων δεν έχει δώσει άδεια για το τεχνητό κρέας. Υποστηρίζεται όμως ότι η Ιταλία δεν θα μπορεί να απαγορεύσει την πώλησή του, εφόσον αυτό κατασκευάζεται στην ΕΕ.

Το τεχνητό κρέας θεωρείται η υγιής λύση στην κατανάλωση κρέατος, καθώς δεν θα περιέχει χοληστερίνη και άλλες βλαβερές για τον άνθρωπο ουσίες. Το τεχνητό κρέας δεν είναι κάτι που βλάπτει τα ζώα, καθώς δεν χρειάζεται να θανατωθούν για να τραφεί ο άνθρωπος, ενώ θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον… Είπαμε: οι αγελάδες εκπέμπουν πολύ μεθάνιο…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από τα BBC, Euronews, Reuters και The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου