Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με χθεσινή του ανακοίνωση επέκρινε την κυβέρνηση του Ιράκ, επειδή αποφάσισε και διέταξε να χρησιμοποιείται επισήμως η κουρδική γλώσσα παράλληλα με την αραβική στο Κιρκούκ.
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η απόφαση αυτή «περιορίζει» τη χρήση της τουρκμενικής γλώσσας στην επαρχία του Κιρκούκ, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Rudaw.
Η κυβέρνηση του Ιράκ, με επιστολή της στον κυβερνήτη του Κιρκούκ Ρακάν αλ Τζαμπούρι, στις 20 Φεβρουαρίου, διέταξε οι επίσημες επιστολές να εκδίδονται στην κουρδική και την αραβική γλώσσα.
Επίσης, δόθηκε εντολή στα γραφεία κατοικίας, διαβατηρίων και ιθαγένειας σε όλες τις επαρχίες να διασφαλίσουν ότι στο πληκτρολόγιο των υπολογιστών θα είναι εγκατεστημένη και η Κουρδική γλώσσα, ώστε όλα τα δελτία ταυτότητας να εκδίδονται τόσο στην κουρδική όσο και στην αραβική γλώσσα.
Τα αραβικά και τα κουρδικά είναι οι μόνες επίσημες γλώσσες του Ιράκ.
Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι οι γλώσσες των Κούρδων, των Τουρκμένων και των Ασσυρίων, μαζί με τα αραβικά, θα πρέπει να αναγράφονται στις πινακίδες των δημόσιων ιδρυμάτων, ενώ θα πρέπει να προσληφθούν δάσκαλοι για τα κουρδικά, τα τουρκμενικά και τα ασσυριακά σχολεία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι η απόφαση «περιορίζει την επίσημη χρήση της τουρκμενικής γλώσσας στο Κιρκούκ». «Αυτή η απόφαση συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Τουρκμενών, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα κύρια συστατικά του Ιράκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου, προσθέτοντας ότι η απόφαση αντίκειται στο Ιρακινό Σύνταγμα. «Πιστεύουμε ότι τέτοια βήματα, τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τις ευαισθησίες μιας από τις κύριες συνιστώσες του Ιράκ και της επαρχίας του Κιρκούκ, θα βλάψουν τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση ειρηνικής κουλτούρας συνύπαρξης στο Κιρκούκ» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, ενώ καλείται η Βαγδάτη να «εξετάσει την απόφαση το συντομότερο δυνατό».
Όταν οι δυνάμεις των Πεσμεργκά αποχώρησαν από την επαρχία του Κιρκούκ ενόψει της επίθεσης του Ιρακινού στρατού και των ομάδων πολιτοφυλακής το 2017, ο Κούρδος κυβερνήτης της επαρχίας, Najmaldin Karim, απομακρύνθηκε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε από έναν Άραβα πολιτικό, τον al-Jabouri, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τους Κούρδους ότι προσπάθησε να περιορίσει την κουρδική γλώσσα και να αραβοποιήσει τα κουρδικά χωριά της επαρχίας. Μάλιστα, ορισμένοι Κούρδοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν τη γλώσσα τους σε επίσημους χώρους.
Για την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Κιρκούκ, υπάρχει αμφισβήτηση της κυριαρχίας μεταξύ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Ιράκ και της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν. Στην περιοχή διαμένουν Κούρδοι, Άραβες, Τουρκμένοι και Χριστιανοί. Κάθε ομάδα ισχυρίζεται ότι είναι η πλειοψηφία στην επαρχία. Οι Κούρδοι τη θεωρούν ως την Ιερουσαλήμ τους. Η Τουρκία υποστηρίζει τους Τουρκμένους του Ιράκ οικονομικά, πολιτικά και υλικοτεχνικά για δεκαετίες, ειδικά μετά το 2003, ενώ τουρκμένοι αξιωματούχοι επισκέπτονται συχνά την Τουρκία και γίνονται δεκτοί θερμά από αξιωματούχους και εθνικιστές πολιτικούς.
Από το 2003 η Τουρκία έχει εισβάλει στο βόρειο Ιράκ, την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν και με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» έχει εγκαταστήσει περίπου 30 στρατιωτικές βάσεις και φυλάκια, ενώ έχει προβεί σε προσπάθεια εκδίωξης των Κούρδων από την περιοχή, μέσω βομβαρδισμών.
Στο δόγμα της μεγάλης Τουρκίας, που σχετίζεται με «τα σύνορα της καρδιάς», ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι το Κιρκούκ ανήκει στην Τουρκία, εγείροντας θέμα αλλαγής των συνόρων.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου