Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Η Γερμανία πιέζει τα Σκόπια για Συνταγματική αναθεώρηση

Η Γερμανική εξωτερική πολιτική και διπλωματία δείχνει εξαιρετικά δραστήρια στην περιοχή των Βαλκανίων. Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock έχει ταχθεί πλήρως στο πλευρό της Βουλγαρίας. Δυστυχώς, η Γερμανία δεν είχε δείξει τον ανάλογο ζήλο όταν η Ελλάδα διαμαρτυρόταν για την κλοπή του ονόματος και της Ιστορίας της Μακεδονίας από τα Σκόπια.


Συγκεκριμένα, η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock προέτρεψε την περασμένη Πέμπτη τους ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να επιταχυνθεί η πορεία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποσχεθεί στη Βουλγαρία να προσθέσει αναφορά στο Σύνταγμά της για ύπαρξη εθνικής Βουλγαρικής μειονότητας. Σε αντάλλαγμα, η Βουλγαρία θα άρει τις αντιρρήσεις της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Όμως η αναθεώρηση χρειάζεται τις ψήφους της συντηρητικής αντιπολίτευσης, η οποία δηλώνει αντίθετη.

«Τώρα που πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα, μπορώ μόνο να σας ενθαρρύνω να το κάνετε. Εάν δεν θέλετε οι νέοι σας να πάνε στην Ευρώπη, πρέπει να φέρετε την Ευρώπη εδώ», είπε η Μπέρμποκ σε δημοσιογράφους μετά από τις συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι.
 

«Γνωρίζω ότι η συμφωνία που επιτύχατε με τη Βουλγαρία δεν ήταν εύκολη για εσάς... και γι' αυτό μπορώ να καταλάβω ότι υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με αυτήν, ειδικά όταν πρόκειται για τη δική σας ταυτότητα, ιστορία, γλώσσα και πολιτισμό», πρόσθεσε. 

Κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια, η Baerbock συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski και τον πρωθυπουργό Dimitar Kovachevski.

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η Ρωσική επιρροή στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, μετά από συνομιλίες με την Γερμανίδα ομόλογό του.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι είπε ότι μαζί με την Ανναλένα Μπέρμποκ συζήτησαν τη Ρωσική επιρροή, η οποία αποτελεί «απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Θέλω να εκφράσω τον σεβασμό και την αναγνώρισή μου για την συνέπεια με την οποία ακολουθεί η Βόρεια Μακεδονία την Ευρωπαϊκή της πορεία. Ξέρουμε τι συμβιβασμούς και υποχωρήσεις έχετε κάνει, ξεκινώντας από την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, μέχρι την επίτευξη συμφωνίας για την αλλαγή του Συντάγματος το περασμένο καλοκαίρι. Γνωρίζω ότι η συμφωνία που πετύχατε με τη Βουλγαρία δεν ήταν εύκολη για εσάς και γι' αυτό απευθύνομαι σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που εξακολουθούν να νιώθουν κάποια ανησυχία γι' αυτό. Το Σύνταγμα δεν είναι κάτι που αλλάζει συνεχώς και γι' αυτό μπορώ να καταλάβω ότι υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για την ταυτότητα, την ιστορία, τη γλώσσα και πολιτισμό» είπε η Ανναλένα Μπέρμποκ.

Αλήθεια κ. Μπέρμποκ: ποια ταυτότητα; ποια ιστορία; ποια γλώσσα; ποιον πολιτισμό; Όλα είναι κλεμμένα από την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Όλα κατασκευάστηκαν από τον Τίτο το 1945. Πότε επιτέλους θα το παραδεχθείτε και θα πείτε την αλήθεια δημοσίως;

«Ήταν σημαντικό και άνοιξε τον δρόμο. Με την τολμηρή αυτή πολιτική απόφαση, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν επίσημα και με αυτήν την πολιτική απόφαση, στείλατε ένα σαφές μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή, ότι θέλετε την ένταξη στην ΕΕ και θα κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο γι' αυτό. Όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την αλλαγή στο Σύνταγμα, τότε μπορώ μόνο να σας ενθαρρύνω να χρησιμοποιήστε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να συνεχίσετε τη διαδικασία τους επόμενους μήνες, ώστε να μην αποτύχετε σ' αυτό το βασικό εμπόδιο», τόνισε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών.

«Η Γερμανία συνεχίζει να είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής και σ' αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ισχυρή και συνεχή υποστήριξη που λαμβάνει η χώρα μας» είπε ο Μπουγιάρ Οσμάνι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2030 είναι ένας φιλόδοξος αλλά εφικτός στόχος για την ένταξη στην ΕΕ όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η Βόρεια Μακεδονία έχει αναλάβει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει και οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για ένταξη πρέπει να συνεχιστούν. Αυτή τη φορά εξαρτάται μόνο από εμάς. Η Ένωση δεν ενσωματώνει την κυβέρνηση, αλλά ολόκληρο το κράτος, μαζί με την αντιπολίτευση και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να φέρει την ευθύνη αυτής της διαδικασίας και εδώ υπολογίζουμε στη στήριξη των Ευρωπαίων φίλων μας», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Δυστυχώς όμως, δεν είδαμε τις περασμένες δεκαετίες να εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο η Γερμανική διπλωματία, όταν η Ελλάδα είχε παρόμοια αιτήματα σε σχέση με την Βόρεια (τελικά) Μακεδονία.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι, ότι ενώ τα Ελληνικά κόμματα εξουσίας υποστήριζαν «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes», η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με την συμπαράσταση του Πάνου Καμμένου, υπέγραψε μια συμφωνία που ΔΕΝ είναι erga omnes, δηλαδή δεν έχει εφαρμογή «έναντι όλων». Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα υπέγραψε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ΜΟΝΟ για το όνομα της χώρας. Η ταυτότητα, η γλώσσα και η καταγωγή των πολιτών, δεν προσδιορίζονται από το επίθετο Βόρεια, Βόρειος, Βόρειο, αλλά αναφέρονται σκέτο «Μακεδόνες, Μακεδονική».

Το αποτέλεσμα αυτής της ΚΑΚΗΣ συμφωνίας, είναι η αποθράσυνση των Σκοπίων, που συνεχώς παραβιάζουν την Συνθήκη των Πρεσπών, με απώτερο στόχο την εξαφάνιση του προσδιορισμού «Βόρειος, Βόρεια, Βόρειο» και την χρήση αποκλειστικά του όρου «Μακεδονία, Μακεδονική, Μακεδονικό».

Το χειρότερο όμως είναι, ότι το Ελληνικό κράτος δεν κάνει τίποτα για να επαναφέρει τα Σκόπια στην τήρηση των συμφωνημένων και δεν κάνει τίποτα για να επιβληθεί τελικά στα Σκόπια η χρήση του όρου «Βόρειος, Βόρεια, Βόρειο» έναντι όλων, δηλαδή erga omnes.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από Reuters, APnews και Republika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου