Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Ρωσία και Κίνα αντικαθιστούν το δολάριο με γουάν

Μια εξέλιξη της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου Σι στη Μόσχα που σίγουρα θα ενόχλησε τους Αμερικανούς, είναι η συμφωνία με τον Πούτιν για αντικατάσταση του δολαρίου, σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές, με το γουάν.


Οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο εδώ και χρόνια. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για οκτώ στρατηγικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης του διμερούς εμπορίου με χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής σε γιουάν, αντί για δολάρια.

Συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση του αγωγού Σιβηρίας 2 για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας. Ο αγωγός θα μεταφέρει ετησίως 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Οι δύο ηγέτες παρουσιάστηκαν ενωμένοι όσο ποτέ κατά της Δύσης. Όσον αφορά τις ρωσο-κινεζικές σχέσεις, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος των εθνικών νομισμάτων (ρούβλια και γουάν) και να διευρυνθεί η αμοιβαία παρουσία χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών δομών. Πρόσθεσε επίσης ότι τα δύο τρίτα του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ήδη διεξάγονται με ρούβλια και γουάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας καθιστά πιο δαπανηρή για τους εμπορικούς δανειστές να έχουν υποχρεώσεις σε αυτά που αποκαλεί «μη φιλικά» νομίσματα αυξάνοντας τα υποχρεωτικά αποθεματικά για ξένους διαγωνισμούς, όπως δολάρια ΗΠΑ και ευρώ.

Η νομισματική αρχή αύξησε το χρηματικό ποσό που πρέπει να διαθέσουν οι τράπεζες ως αποθεματικά για «μη φιλικά» νομίσματα στο 7,5%, ενώ το μείωσε για άλλα στο 5,5%.

Το 2022, οι Ρώσοι μείωσαν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο νόμισμα σχεδόν στο μισό σε 3,88 τρισεκατομμύρια ρούβλια (50 δισεκατομμύρια δολάρια) εν μέσω κινδύνων από κυρώσεις, σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τον Ιανουάριο. Αντίθετα, το μερίδιο των καταθέσεων σε γουάν αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του 2022 στο 11% από το μηδέν.

Η Ρωσία εξακολουθεί επίσης να χρησιμοποιεί αυτό που οι αξιωματούχοι αποκαλούν «τοξικά» νομίσματα για σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών της, ακόμη και όταν οι κυρώσεις στέρησαν από την κεντρική τράπεζα την πρόσβαση στο μισό περίπου των διεθνών αποθεμάτων της, αφήνοντας στην κατοχή της μόνο χρυσό και γουάν.

Στόχος είναι «να τονωθεί η αλλαγή στη δομή των συναλλαγματικών υποχρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων υπέρ των νομισμάτων των φίλιων χωρών» και γενικά να επιτραπεί η περαιτέρω πτώση του μεριδίου των ξένων νομισμάτων στους τραπεζικούς ισολογισμούς, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ρωσίας.

Τα νομίσματα των «φιλικών» χωρών, κυρίως το γουάν, έχουν εισχωρήσει στο εμπόριο και έχουν αντικαταστήσει το δολάριο σε πολλές πτυχές της Ρωσικής οικονομίας. Όμως το γουάν εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με το μερίδιο του δολαρίου και του ευρώ στους ισολογισμούς των τραπεζών. Εκτός από την Κίνα, άλλες χώρες που η Ρωσία θεωρεί φιλικές είναι η Τουρκία, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών βρέθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο, το θέμα των κυρώσεων και η είδηση ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να μεταφέρει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία. Για το θέμα αυτό, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε απειλή θα αντιμετωπιστεί και θα απαντηθεί ανάλογα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του RMX News.

Οι δύο Πρόεδροι καταδίκασαν την πολιτική των κυρώσεων, λέγοντας ότι ήταν ένας άδικος τρόπος για τη Δύση να αποθαρρύνει τους ανταγωνιστές της από την ανάπτυξη και δεν είναι προς το συμφέρον της ειρήνης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι αποτρέπουν τον πόλεμο, αλλά υπάρχουν μόνο λίγες συγκρούσεις και πόλεμοι που ξέσπασαν ανά τον κόσμο, που δεν έχουν καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι διατηρούν την ειρήνη, αλλά κανείς δεν βλέπει πρακτικά κάτι που να σχετίζεται με την ειρήνη. Είναι εμφανής μόνο η συνεχής παροχή όπλων στο πεδίο της μάχης» δήλωσε ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα των ΗΠΑ ανά τον πλανήτη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου