Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Μήπως να παίξουμε τα ρέστα μας;

Τελικά, η ανάμειξη της Ελλάδας στον πόλεμο μέσω της προμήθειας Σοβιετικού / Ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για τις ένοπλες δυνάμεις, που κάνει τους πάντες να αναρωτηθούν, τι θα είχε συμβεί εάν η Ελλάδα είχε εμπλακεί με εθελοντές / επαγγελματίες στρατιωτικούς στον πόλεμο του Αφγανιστάν;


Πριν έναν χρόνο, όταν ξεκινούσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχαμε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να κρατήσει ουδέτερη στάση, καθώς η Ελλάδα είχε πολλά συμφέροντα με τη Ρωσία και μάλλον ελάχιστα με την Ουκρανία.

Όμως, η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παίξει το χαρτί των Αμερικανών και να ταχθεί πλήρως μαζί τους και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Από την στιγμή που αυτό αποφασίστηκε, το χαρτί των Αμερικανών θα πρέπει να παιχθεί ολοκληρωτικά.

Τι εννοούμε.

Αρχικά η Ελλάδα έστειλε στην Ουκρανία μερικές χιλιάδες όπλα τύπου Καλάσνικφ και προφανώς αντίστοιχα πυρομαχικά. Πολλοί αντέδρασαν, αλλά τελικά, η Ελλάδα ως χώρα του ΝΑΤΟ, δεν είχε κανέναν λόγο να διατηρεί στις αποθήκες της όπλα Σοβιετικής προέλευσης. Στην συνέχεια αποφασίστηκε και συμφωνήθηκε η ανταλλαγή των παρωχημένων Σοβιετικών BMP1 με ισάριθμα Γερμανικά Marder, που επί χρόνια γινόταν προσπάθεια να αποκτηθούν. Επίσης, συζητείται η δημιουργία εργοστασίου στην Ελλάδα για παραγωγή άνω των 200 Γερμανικών Lynx, που είναι ίσως το καλύτερο ΤΟΜΑ που υπάρχει διαθέσιμο.

Κάπου εκεί, έσκασε σαν έκπληξη, επιτέλους, η προσφορά από τις ΗΠΑ για 300 Bradley, ανταγωνιστικά των Marder και των Lynx. Επί χρόνια η Ελλάδα παρακαλούσε τους Αμερικανούς να της δώσουν Bradley, αλλά οι Αμερικανοί αρνούνταν. Τι άλλαξε ξαφνικά; Μα το ότι η Ελλάδα συνεισφέρει στην εκπλήρωση των στόχων των Αμερικανών και φυσικά υπάρχει και ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός με την Γερμανία.

Με ελάχιστες ημέρες διαφορά, σφραγίστηκε και η συμφωνία για την προμήθεια (μεταχειρισμένων) αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων εφόδου ειδικών δυνάμεων, αξίας 268 εκατομμυρίων δολαρίων. Η προμήθεια περιλαμβάνει 63 οχήματα μεταφοράς προσωπικού AAVP-7A1, 9 οχήματα διοίκησης AAVC-7A1 και 4 οχήματα περισυλλογής AAVR-7A1, μαζί με τον σχετικό οπλισμό που είναι τοποθετημένος στον πύργο κάθε AAV, δηλαδή 63 πολυβόλα M2HB διαμετρήματος 12,7mm, αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων Mk19 και θερμικά σκοπευτικά M36E T1.

Ο Ελληνικός στρατός είχε άμεση ανάγκη για τέτοιο υλικό, που να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Μπορεί να το απέκτησε με καθυστέρηση, αλλά το απέκτησε. Αναμένεται βέβαια η μεταφορά του υλικού στην Ελλάδα και η ένταξή του στο Ελληνικό οπλοστάσιο.

Έτσι, ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να παίξει τα ρέστα της, όπως κάνουν και άλλες χώρες. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία μπορούμε να πούμε πως έχουν καταστραφεί για πολλές δεκαετίες. Δύσκολα θα γίνουν και πάλι καλές. Αυτό σημαίνει ότι για οποιοδήποτε Σοβιετικό / Ρωσικό οπλικό σύστημα υπάρχει στην Ελλάδα, θα είναι αδύνατο να βρεθούν ανταλλακτικά και να γίνει οποιαδήποτε αναβάθμιση. Άρα, έχει ημερομηνία λήξεως και μάλιστα σύντομη.

Μήπως έφτασε η ώρα να ξεφορτωθεί η Ελλάδα όλα τα Σοβιετικά / Ρωσικά βαρίδια; Εάν απορείτε με την λέξη βαρίδια, να αναφέρουμε ότι σε λίγα χρόνια, τα Σοβιετικά / Ρωσικά όπλα του Ελληνικού στρατού, βαρίδια θα είναι λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και θα απαιτούνται εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ευρώ για την αντικατάστασή τους.

Υπάρχουν καλά και χρήσιμα Σοβιετικά / Ρωσικά όπλα στο Ελληνικό οπλοστάσιο. Οι S-300 και τα TOR M1 είναι κάποια από αυτά. Μήπως έφτασε η ώρα να ανταλλαγούν με σύγχρονα Αμερικανικά ή Ευρωπαϊκά; Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να σταλούν οι S-300 στην Ουκρανία, αμέσως μόλις αντικατασταθούν από Patriot ίδιου τύπου με αυτά που ήδη χρησιμοποιεί η Ελλάδα.

Είμαστε βέβαιοι, πως όπως «ξεφορτώνονται» τα παλιά τους Σοβιετικά / Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη η Πολωνία, η Σλοβακία, ακόμη και τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία), στέλνοντάς τα στην Ουκρανία, το ίδιο μπορεί να κάνει και η Ελλάδα με άλλου είδους όπλα.

Για όσους αναρωτιούνται για τα αεροσκάφη των Σκοπιανών, οι πληροφορίες αναφέρουν την μεταφορά 4 Su-25 που όμως δεν είναι επιχειρησιακά εδώ και καιρό.

Ασχέτως εάν συμφωνούμε ή όχι με τον πόλεμο, εάν θέλαμε να κρατηθεί ουδέτερη στάση, εάν συμπαθούμε τους Ρώσους ή τους Ουκρανούς, εμείς θα θέσουμε το θέμα τεχνοκρατικά: η Ελλάδα πρέπει να ξεφορτωθεί τα Σοβιετικά / Ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτει, όσο προλαβαίνει. Τώρα είναι η ευκαιρία να φανεί η χώρα ως «πιστός σύμμαχος» και να κερδίσει νέα Δυτικά οπλικά συστήματα με ανταλλαγές.

Ας παίξουμε τα ρέστα μας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου