Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Πρόταση νόμου για να χαρακτηριστούν οι Antifa τρομοκρατική οργάνωση

Η πρόταση νόμου της εκπροσώπου από την Τζόρτζια, Marjorie Taylor Greene που ζητά να χαρακτηριστεί το κίνημα Antifa ως «τρομοκρατική οργάνωση» δεν φαίνεται να μπορεί να σταθεί νομικά στις ΗΠΑ.


Η Ρεπουμπλικανή αντιπρόσωπος παρουσίασε την πρόταση στο Κογκρέσο την Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι «οι Antifa τρομοκρατούν τους Αμερικανούς εδώ και χρόνια και είναι καιρός να σταματήσει η ανομία» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Newsweek.

Η πρόταση της Greene έρχεται σε μια περίοδο έντονης συζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον πολιτικό εξτρεμισμό, με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να προσπαθούν να συνδέσουν τους αντιπάλους τους με ομάδες ή κινήματα που χρησιμοποιούν τη βία για να επιτύχουν πολιτικούς στόχους.

Την Κυριακή, η αστυνομία της Ατλάντα προχώρησε σε 35 συλλήψεις μετά από επίθεση «βίαιων ταραχοποιών» σε εκπαιδευτική μονάδα επιβολής του νόμου στην πόλη, που είχε προβεί σε πολλούς εμπρησμούς. Το ίδιο συγκρότημα είχε δεχτεί επίθεση και τον Ιανουάριο, με την αστυνομία της Ατλάντα να ανακοινώνει ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες για εγχώρια τρομοκρατία.

Η Greene αναφέρθηκε στα γεγονότα της Κυριακής στην Ατλάντα για να υποστηρίξει το νομοσχέδιό της, λέγοντας: «Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ταραχοποιοί Antifa βομβάρδισαν τις μελλοντικές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης της αστυνομίας στην Ατλάντα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευτεί να κηρύξει τους Antifa τρομοκρατική ομάδα το 2020 ως πρόεδρος, ενώ η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Lauren Boebert εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για το σκοπό αυτό το 2021, που όμως δε εγκρίθηκε.

«Ισχυρισμοί όπως αυτός της βουλευτού Greene είναι πολιτικοί, όχι ουσιαστικοί. Σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές, οι Antifa είναι ένα χαλαρό δίκτυο ή κίνημα συνδεδεμένων ακτιβιστών, όχι μια οργάνωση αυτή καθ' αυτή. Εκείνοι που την περιγράφουν ως τρομοκρατική, τείνουν να χρησιμοποιούν αυτήν την ταμπέλα υποτιμητικά» υποστηρίζει ο Peter Romaniuk, διευθυντής του Κέντρου για την Τρομοκρατία στο City University της Νέας Υόρκης.

«Οι Antifa δεν είναι οργανισμός (με κανέναν λογικό ορισμό του όρου). Δεν υπάρχει τρόπος να τους χαρακτηρίσουμε με ακρίβεια ως τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό το ψήφισμα είναι μια ακόμη πολιτική απάτη που απευθύντεται σε συγκεκριμένους ψηφοφόρους, μια προσπάθεια να τονιστεί η απειλή βίας από την ακραία άκρα αριστερά, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από την απειλή βίας από την ακροδεξιά... Η ακραία άκρα αριστερά είναι επί του παρόντος ανοργάνωτη και χωρίς ηγέτες, χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από ad-hoc διαμαρτυρίες που μερικές φορές εξελίσσονται σε σύντομα ξεσπάσματα βίας» λέει ο καθηγητής James J.F. Forest, ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης που επιμελείται επίσης το περιοδικό Perspectives on Terrorism.

Ορισμένοι από τους πανεπιστημιακούς υποστηρίζουν ότι η πρόταση δεν μπορεί να εφαρμοστεί, επειδή στις ΗΠΑ δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένας τρόπος να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική μια εγχώρια πολιτική οργάνωση, σε αντίθεση με κάποια από το εξωτερικό.

«Αυτή η πρόταση δεν έχει μέλλον, επειδή δεν υπάρχει νομική βάση για να οριστεί ένας εγχώριος οργανισμός (σ.σ. ως τρομοκρατικός). Τα πρώτα νομικά κριτήρια που αξιολογούνται για να καθοριστεί εάν ένας συγκεκριμένος οργανισμός μπορεί να οριστεί επίσημα (σ.σ. ως τρομοκρατικός) είναι ότι πρέπει να είναι ξένος. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε κανείς να συζητήσει εάν οι Antifa πληρούν τα κριτήρια για έναν οργανισμό, δεδομένης της έλλειψης δομής του. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι είναι εγχώρια οντότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επισήμως ως τρομοκρατική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει νομικός μηχανισμός στις ΗΠΑ για να χαρακτηριστεί μια εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. ως τρομοκρατική), μόνο μια ξένη οργάνωση» υποστηρίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο American University, που έχει γράψει πολλά βιβλία για την τρομοκρατία.

Η καθηγήτρια Audrey Kurth Cronin, ειδική στη διεθνή ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, υποστηρίζει περίπου τα ίδια.
«Δεν υπάρχει νομικός μηχανισμός για τον χαρακτηρισμό μιας εγχώριας ομάδας με έδρα τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική. Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί για την επισήμανση ξένων ομάδων και παραγόντων, αλλά κανένας για εγχώριες ομάδες των ΗΠΑ. Οι Antifa είναι ένα χαλαρό κίνημα που δεν έχει ηγέτη, δεν έχει ιεραρχική δομή και έχει άγνωστο αριθμό μελών. Χωρίς να αποδεικνύεται ότι οι Antifa είναι μια διακριτή ομάδα που βρίσκεται κυρίως εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν υπάρχει νομικό εργαλείο στις ΗΠΑ που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει (σ.σ. τους antifa)».

Ο καθηγητής Joseph Young, ειδικός στην πολιτική βία στο American University της Ουάσιγκτον, συμφώνησε, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν «λίστα ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά όχι εγχώρια. Οι Antifa συνδέονται χαλαρά με μια χούφτα καταγεγραμμένων τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο, υποδηλώνοντας ότι δεν αποτελούν σημαντική απειλή». Πρόσθεσε, όμως, ότι οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν δίκιο να παρακολουθούν «κάθε ομάδα που χρησιμοποιεί βία στη δημοκρατία μας».

Ο Jeffrey Lewis, που διδάσκει το μάθημα «τρόμος και τρομοκρατία» στο Ohio State University, υποστήριξε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν διευκολύνει τα άτομα να συσχετίζονται με ένα εξτρεμιστικό κίνημα χωρίς να χρειάζεται να εμπλακούν άμεσα, οδηγώντας σε χαλαρότερες οργανώσεις.

«Ο αντίκτυπος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πολιτική βία, μάς αναγκάζει να ξανασκεφτούμε τις βασικές ιδέες για το τι πραγματικά διαφοροποιεί έναν οργανισμό από ένα κίνημα. Τώρα οι άνθρωποι μπορούν να βυθιστούν στην ιδεολογία ενός αντικαθεστωτικού κινήματος, από απόσταση, ενώ στο παρελθόν μια τέτοια εμβάπτιση θα γινόταν συνήθως σε ένα πιο πραγματικό, φυσικό περιβάλλον. Τώρα που οι εικονικές κοινότητες και τα κινήματα έχουν γίνει τόσο ισχυρά και επιτακτικά, η διαφορά μεταξύ επίσημης οργάνωσης και άτυπου κινήματος είναι αρκετά θολή, για την αριστερά, τη δεξιά, όπως επίσης και για τους ισλαμιστές μαχητές».

Από το δημοσίευμα του Newsweek γίνεται αντιληπτό πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο αν οι Antifa είναι ή δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι το νομικό πλαίσιο στις ΗΠΑ αδυνατεί να ορίσει τους antifa αρχικά ως οργάνωση και κυρίως ως τρομοκρατική οργάνωση. Όμως, οι Αμερικανοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι Antifa δεν περιορίζονται στα στενά όρια των ΗΠΑ, αλλά έχουν εξαπλωθεί και οργανωθεί παγκοσμίως.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου