Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Εξωγήινο μητρικό διαστημόπλοιο στο ηλιακό μας σύστημα ίσως μας παρακολουθεί με μικροσκοπικούς ανιχνευτές

Το προσχέδιο έρευνας επιστήμονα του Χάρβαρντ και του επικεφαλής του γραφείου UFO του Αμερικανικού Πενταγώνου υποστηρίζει ότι ένα εξωγήινο μητρικό σκάφος θα μπορούσε να βρίσκεται στο ηλιακό σύστημα, στέλνοντας μικροσκοπικούς ανιχνευτές που ονομάζονται «σπόροι πικραλίδας» για να εξερευνήσουν τους πλανήτες.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Live Science είναι πιθανό ένα εξωγήινο μητρικό διαστημόπλοιο περιφέρεται στο ηλιακό μας σύστημα, στέλνοντας μικροσκοπικούς ανιχνευτές για να εξερευνήσουν τους πλανήτες, όπως κάνει η ανθρωπότητα με τα διαστημικά σκάφη που έχει στείλει σε πολλούς πλανήτες.

Ο Avi Loeb, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ο Sean M. Kirkpatrick, αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου για θέματα έρευνας και εντοπισμού αντικειμένων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, δημοσιοποίησαν ένα προσχέδιο της εργασίας τους για αγνώστου ταυτότητας εναέριο φαινόμενα. Η εργασία δεν αποτελεί επίσημο έγγραφο του Πενταγώνου, αλλά έχει γίνει με την συνδρομή του Υπουργείου Άμυνας.

Ο Leob είναι γνωστός για την έρευνά του στον Oumuamua, έναν διαστρικό επισκέπτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Οι αστρονόμοι εντόπισαν για πρώτη φορά το αντικείμενο σε σχήμα πούρου το 2017. Αρχικά θεώρησαν ότι πρόκειται για κομήτη. Όμως, το επίμηκες σχήμα του, η έλλειψη νέφους από αέρια πίσω του καθώς κινείται, όπως όλοι οι κομήτες και το γεγονός ότι επιτάχυνε μακριά από τον Ήλιο, δημιούργησε ερωτήσεις για το αν πραγματικά είναι κομήτης. Ο Loeb είχε πει ότι ίσως να πρόκειται τελικά για εξωγήινο διαστημόπλοιο.

Έξι μήνες πριν να φτάσει κοντά στην Γη ο Oumuamua, ένας μικρός διαστρικός μετεωρίτης μήκους περίπου ενός μέτρου, έπεσε στη Γη. Ο μετεωρίτης ΙΜ2 δεν σχετιζόταν με τον Oumuamua, αλλά έβαλε τον Loeb σε σκέψεις.

Η σύμπτωση αυτή ενέπνευσε τον Loeb να εξετάσει «την πιθανότητα ένα τεχνητό διαστρικό αντικείμενο ίσως να είναι το μητρικό σκάφος και να εκτοξεύει πολλούς μικρούς αισθητήρες κατά το κοντινό του πέρασμα από την Γη, κάτι που δεν διαφέρει και πολύ από τις αποστολές της NASA». Αυτό ισχυρίστηκε ο Loeb σε e-mail του προς το Live Science. «Αυτοί οι «σπόροι πικραλίδας» μπορεί να διαχωρίζονται από το μητρικό σκάφος από την βαρυτική δύναμη του Ήλιου ή επίτηδες».

Οι δύο συγγραφείς της εργασίας εστίασαν σε περιπτώσεις ΑΤΙΑ που δεν συμφωνούν με τους γνωστούς νόμους της φυσικής. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι σπόροι πικραλίδας ίσως φτάνουν στην Γη για λόγους εξερεύνησης χωρίς να ανιχνεύονται από τους αστρονόμους, καθώς είναι πολύ μικροί για να ανακλούν το ηλιακό φως και να εντοπίζονται από τα τηλεσκόπια.

Οι «σπόροι» αυτοί δεν είναι δύσκολο να επιβραδύνουν με απλό τρόπο και να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης, έχοντας αποφύγει την καταστροφή τους από την τριβή στην ατμόσφαιρα, υποστηρίζουν οι συγγραφείς της εργασίας.

Οι εξωγήινοι πιθανότατα θα ήθελαν να εξερευνήσουν βραχώδεις πλανήτες με ατμόσφαιρα στο ηλιακό μας σύστημα. Από μακριά, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης μοιάζουν ελκυστικοί, ενώ η Γη έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του υγρού νερού.

Ο εξωγήινος πολιτισμός που δημιούργησε τους ανιχνευτές δεν χρειάζεται καν να βρίσκεται στο μητρικό πλοίο. Θα ήταν απίθανο να επικοινωνεί με τους ανιχνευτές. Ο εξωγήινος πολιτισμός μπορεί να μην υπάρχει πια, αναφέρεται στο προσχέδιο.

Τα περισσότερα αστέρια στον γαλαξία μας σχηματίστηκαν δισεκατομμύρια χρόνια πριν από τον ήλιο. Ένας κατοικήσιμος πλανήτης με ευφυή ζωή θα μπορούσε να έχει στείλει ανιχνευτές πολύ πριν σχηματιστεί η Γη. Η αναζήτηση μοιάζει με τον έλεγχο του γραμματοκιβωτίου μας για τυχόν επιστολές που έφτασαν καθυστερημένα, ακόμα κι αν οι αποστολείς δεν είναι πια ζωντανοί, είπε ο Loeb.

Από τότε που ο Loeb υποστήριξε για πρώτη φορά ότι ο Oumuamua είναι ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο, αντιμετωπίζει κριτική από την επιστημονική κοινότητα. Ένα άρθρο του Perspective που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy το 2019 ανέφερε ότι η ιδέα «ο Oumuamua να στάλθηκε στη Γη επίτηδες είναι προκλητική και αβάσιμη».

Το 2021, μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics απέρριψε την ιδέα σχετικά με τις υλικοτεχνικές αδυναμίες των διαστρικών ταξιδιών: «Δεδομένων των πιθανών κοσμολογικών χρονοδιαγραμμάτων που απαιτούνται για τα ταξίδια μεταξύ των άστρων, συμπεραίνουμε ότι είναι απίθανο ο Oumuamua να έχει σταλεί από έναν εξωγήινο πολιτισμό και το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται απλώς για έναν ασυνήθιστο βράχο, ο οποίος έτυχε να βρεθεί στο ηλιακό μας σύστημα».

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2023, εξηγεί τις περίεργες κινήσεις του Oumuamua ως πιθανό αποτέλεσμα της εξαέρωσης υδρογόνου, διαψεύδοντας τη θεωρία του εξωγήινου διαστημικού σκάφους.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο εκδήλωσε εκ νέου ενδιαφέρον για τη μελέτη αγνώστων αντικειμένων πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Από την ίδρυση της ειδικής υπηρεσίας το περασμένο καλοκαίρι, έχουν εξεταστεί περισσότερες από 360 περιπτώσεις για υποτιθέμενες συναντήσεις ΑΤΙΑ που αναφέρθηκαν από το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ. Περίπου οι μισές περιπτώσεις εξηγήθηκαν ως «μπαλόνια ή οντότητες που μοιάζουν με μπαλόνια», ενώ για τα άλλα μισά δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την οριστική επίλυση της προέλευσής τους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου