Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Η Ονδούρα προτιμά την Κίνα από την Ταϊβάν

Μπορεί οι ΗΠΑ να λένε ότι κόπτονται για την Ταϊβάν και ότι θα την υπερασπιστούν σε περίπτωση που ο Κινεζικός στρατός εισβάλλει στο νησί, στην πραγματικότητα όμως δεν έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος.


Έτσι, για οικονομικούς λόγους, μία από τις 13 χώρες που αναγνώριζαν την Ταϊβάν και διατηρούσαν διπλωματικές σχέσεις, η Ονδούρα, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις της με το νησί και συνάπτει πλήρεις σχέσεις με την Κίνα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο σχετική συμφωνία, η οποία χαρακτηρίστηκε από την Κίνα ως «η σωστή απόφαση».

Η αλλαγή της στάσης της Ονδούρας γίνεται τη στιγμή που οι σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ είναι τεταμένες, εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, αλλά και της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι νέες σχέσεις Ονδούρας και Κίνας ανακοινώθηκαν μετά την γνωστοποίηση της διακοπής των δεσμών μεταξύ Ονδούρας και Ταϊβάν.

Η Ονδούρα ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει «μόνο μία Κίνα στον κόσμο» και ότι το Πεκίνο «είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει όλη την Κίνα».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα της Κινεζικής επικράτειας και από σήμερα, η κυβέρνηση της Ονδούρας ενημέρωσε την Ταϊβάν για τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, με την δέσμευση να μην έχει καμία επίσημη σχέση ή επαφή με την Ταϊβάν».

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις σχέσεις της με την Ονδούρα «για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την αξιοπρέπειά της».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν πρόσθεσε ότι η Πρόεδρος της Ονδούρας Xiomara Castro πάντα είχε αισθήματα για την Κίνα, τα οποία είχε εξωτερικεύσει προεκλογικά.

Η Ονδούρα είχε ζητήσει από την Ταϊβάν 2,45 δισεκατομμύρια δολάρια για να χτίσει ένα νοσοκομείο και ένα φράγμα και την διαγραφή χρεών. Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Κίνα και έκανε τις δικές της προτάσεις. Έτσι, η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι «δεν θα εμπλακεί σε ανούσιο διαγωνισμό οικονομικής διπλωματίας με την Κίνα».

Επί δεκαετίες, η Κίνα έχει ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια για έργα στην Λατινική Αμερική. Όμως κάποιες από τις σχέσεις που δημιούργησε με τις εκεί χώρες δεν κατέληξαν θετικά για κανέναν.

Πρόσφατα, Κινεζική εταιρεία με κρατική χρηματοδότηση ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, έχτισε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ονδούρα.

Η Ονδούρα είναι η ένατη χώρα που διακόπτει τις σχέσεις της με την Ταϊβάν από το 2016, όταν ανέλαβε την Προεδρία της χώρας η Tsai Ing-wen, που είναι ένθερμη υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν από την Κίνα.

Οι χώρες που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν είναι κυρίως μικρές και νησιωτικές. Εξαίρεση αποτελούν η Παραγουάη και η Γουατεμάλα. Επίσης, την αναγνωρίζει και το Βατικανό. Επισήμως, οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως ανεξάρτητη. Η Ταϊβάν όμως έχει ανεπίσημες σχέσεις με περισσότερες από 100 χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από το CNBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου