Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Μια δικηγορική εταιρεία και δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, κατέθεσαν αίτηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ζητώντας την έναρξη έρευνας κατά της Τουρκικής κυβέρνησης για εγκλήματα που φέρονται να διαπράττουν (και σήμερα) κυβερνητικοί αξιωματούχοι εναντίον αντιπάλων.


Εκπρόσωποι της δικηγορικής εταιρείας Van Steenbrugge Advocaten (VSA) με έδρα το Βέλγιο, της Τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Turkey Tribunal VZW και της Ένωσης Ευρωπαίων Δικαστών Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL) ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη εχθές, ότι κατέθεσαν αίτηση προς το ΔΠΔ που περιλαμβάνει στοιχεία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Τουρκία.

Η Turkey Tribunal VZW είναι μια ΜΚΟ με έδρα το Βέλγιο που ίδρυσε ένα δικαστήριο υπό την ηγεσία της κοινωνίας των πολιτών για να εκδικάσει τις πρόσφατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων, των απαγωγών και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Το δικαστήριο συνήλθε στη Γενεύη στις 21 Σεπτεμβρίου 2021. Μετά από τέσσερις ημέρες ακρόασης των θυμάτων, η επιτροπή των δικαστών ανακοίνωσε την ετυμηγορία της, λέγοντας ότι τα βασανιστήρια και οι απαγωγές που διέπραξαν Τούρκοι κρατικοί αξιωματούχοι από τον Ιούλιο του 2016 θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σε συνέχεια αυτού του οδηγού, η VSA, ενεργώντας στο όνομα 40 θυμάτων, η MEDEL, η ένωση 18.000 δικαστών και εισαγγελέων από 16 ευρωπαϊκές χώρες και η Turkey Tribunal VZW απέστειλαν αίτηση προς την Εισαγγελία του ΔΠΔ, υποστηρίζοντας ότι στην Τουρκία έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η αίτηση παρέχει πληροφορίες για την απόδειξη των ισχυρισμών και ζητά από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να ξεκινήσει έρευνες βάσει του άρθρου 15 της Σύμβασης της Ρώμης. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο 15, οποιοδήποτε άτομο, ομάδα ή οργάνωση μπορεί να στείλει πληροφορίες για εικαζόμενα ή πιθανά εγκλήματα στο ΔΠΔ στο Γραφείο του Εισαγγελέα (ΓτΕ) του ΔΠΔ. Πριν ξεκινήσει την έρευνα το ΓτΕ, ο εισαγγελέας είναι υπεύθυνος να καθορίσει εάν η αίτηση πληροί τα νομικά κριτήρια που ορίζονται από τη Σύμβαση της Ρώμης. Το ΓτΕ αναλύει όλες τις καταστάσεις που του τέθηκαν υπόψη με βάση τα θεσμικά κριτήρια και τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που εγκρίθηκε στη διάσκεψη της Ρώμης το 1998. Επί του παρόντος, 137 κράτη την έχουν υπογράψει, αλλά μόνο 123 θεωρούνται συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση, η οποία θεσπίζει τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της επίθεσης ως τα τέσσερα βασικά διεθνή εγκλήματα.

Ωστόσο, η ανακοίνωση προς το ΓτΕ αναφέρεται σε απόφαση του 2019 από ένα τμήμα του ΔΠΔ, το οποίο εξουσιοδότησε τον εισαγγελέα να ξεκινήσει έρευνα για τα φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Ροχίνγκια. Παρά το γεγονός ότι η Μιανμάρ δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση της Ρώμης, το γεγονός ότι οι εκτοπισμένοι Ροχίνγκια κατέληξαν στο Μπαγκλαντές, κράτος μέλος του καταστατικού, θεωρήθηκε επαρκές ώστε το ΔΠΔ να θεωρήσει ότι η υπόθεση εμπίπτει στη δικαιοδοσία του.

Η αίτηση προς το ΓτΕ περιλαμβάνει έγγραφα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράχθηκαν από την Τουρκία σε 45 κράτη μέλη της Σύμβασης της Ρώμης.

Στην αίτηση υποστηρίζεται ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν διαπράξει εγκλήματα «βασανιστηρίων», «εξαφανίσεων», «φυλάκισης κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου» και «δίωξης», τα οποία είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως ορίζονται στο άρθρο 7 της Σύμβασης της Ρώμης.

Λέγοντας ότι μεταξύ του 2015 και του 2021 η Τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνες σε 2.217.000 άτομα με κατηγορίες για τρομοκρατία και τα δικαστήρια καταδίκασαν 374.000 άτομα, υποστηρίζεται ότι οι καταδίκες που οδήγησαν σε φυλάκιση, συνιστούν έγκλημα που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με τους αιτούντες, η παγκόσμια πρωτοβουλία πολιτών εμπνευσμένη από τις ιδέες του Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, λειτουργεί σχολεία σε 160 χώρες, από το Αφγανιστάν μέχρι τις ΗΠΑ. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η Τουρκία πίεσε τους συμμάχους της να κλείσουν τα ιδρύματα που διοικούνται από τον Γκιουλέν.

Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε πόλεμο κατά του κινήματος Γκιουλέν μετά από έρευνες για διαφθορά στα τέλη του 2013 που ενέπλεξαν το στενό περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν.

Ο πόλεμος ενάντια στο κίνημα κορυφώθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, επειδή ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του ΑΚΡ κατηγόρησαν το κίνημα ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος και ξεκίνησαν μια ευρεία εκκαθάριση με στόχο την εκκαθάριση των συμπαθούντων του κινήματος από τους κρατικούς θεσμούς, ενώ πολλοί τέθηκαν υπό κράτηση.

Τα αναφερόμενα εγκλήματα, υποστηρίζεται ότι διαπράχθηκαν ως μέρος μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης εναντίον «αμάχου πληθυσμού, σύμφωνα ή προς προώθηση μιας κρατικής πολιτικής για τη διάπραξη μιας τέτοιας επίθεσης», καλύπτοντας τους όρους για να κινήσει το ΔΠΔ τις διαδικασίες κατά των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Στη συνέντευξη Τύπου στη Χάγη την Τετάρτη, ο καθηγητής Vande Lanotte συνέκρινε τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκική κυβέρνηση εναντίον των αντιπάλων της, με εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσία κατά του λαού στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο παραβιάστηκε και στις δύο περιπτώσεις.

Η αίτηση προς το ΔΠΔ περιλαμβάνει 463 περιπτώσεις βασανιστηρίων που αφορούν 800 άτομα και 59 περιπτώσεις εξαφάνισης που αφορούν 109 άτομα.

Ωστόσο, καθώς μόνο τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε ένα κράτος που επικύρωσε τη Σύμβαση της Ρώμης μπορούν να κριθούν από το ΔΠΔ, η αίτηση αναφέρει μόνο ορισμένες περιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ποινικές διαδικασίες ενώπιον του ΔΠΔ.

Σε ερώτηση για το αν είναι δυνατόν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως επικεφαλής χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, να κατηγορηθεί από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά των αντιπάλων του που διαπράχθηκαν στην Τουρκία υπό την Προεδρία του, ο Vande Lanotte είπε ότι όπως το ΔΠΔ ξεκίνησε έρευνα για τα Ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, το ίδιο ισχύει και για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία.
 
Στην αίτηση απαριθμούνται οι απαγωγές ανθρώπων από την Κένυα, την Καμπότζη, την Γκαμπόν, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Μογγολία και την Ελβετία που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία σε 17 περιπτώσεις εξαφάνισης, το κλείσιμο 73 σχολείων σε 13 κράτη μέλη του Συμφώνου της Ρώμης (Μάλι, Νίγηρας, Τυνησία, Τσαντ, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Λ.Δ. Κονγκό, Γκαμπόν, Σενεγάλη, Ιορδανία, Ζάμπια, Λιβερία και Κονγκό-Μπραζαβίλ), η μεροληπτική αφαίρεση διαβατηρίων και η μεροληπτική μη έκδοση δελτίων ταυτότητας σε 29 κράτη (Αφγανιστάν, Αυστρία, Μπαγκλαντές, Βέλγιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Καμπότζη, Καναδάς, Δανία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Γουινέα, Λιβερία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαδαγασκάρη , Μάλι, Μογγολία, Νιγηρία, Βόρεια Μακεδονία, Περού, Πολωνία, Ρουμανία, Ελβετία, Τανζανία, Ολλανδία, Τυνησία, Ουγκάντα και Ηνωμένο Βασίλειο), ως εγκλήματα που μπορούν να διωχθούν από το ΔΠΔ.

Η αίτηση αποτελείται από 4.000 σελίδες νομικής ανάλυσης και παρουσίασης γεγονότων και περιλαμβάνει καταθέσεις εκατοντάδων ατόμων, για εγκλήματα που επηρέασαν 1.300 άτομα.

«Η υποβολή της αίτησης δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εχθρική ενέργεια κατά της Τουρκίας. Δεν αποτελεί ενέργεια για την υποστήριξη όσων συμμετείχαν σε εκείνο το αποτυχημένο πραξικόπημα. Είναι μια δράση για την υποστήριξη όλων εκείνων –και είναι πολλοί– που υποφέρουν από τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο καθηγητής Bossuyt σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράττονται. Δυστυχώς, τέτοια εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ισχυρές δυτικές χώρες, δεν διώχθηκαν ποτέ. Ωστόσο, η ποινική ευθύνη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Η αίτηση αυτή είναι ένα ισχυρό μήνυμα της επιθυμίας πολλών ανθρώπων να σταματήσει να γίνεται ανεκτή η ατιμωρησία», δήλωσε ο πρώην σταρ του NBA και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ένες Κάντερ Φρίντομ, μέσω βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Για δεκαετίες, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία δεν έχουν επιλυθεί στα εθνικά δικαστήρια και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έγιναν ποτέ σεβαστές από τις πολιτικές δυνάμεις στην Άγκυρα. Ελπίζω ότι αυτή η νέα πρωτοβουλία να ανοίξει έναν νέο ορίζοντα ελευθερίας και δημοκρατίας για όλους τους πολίτες της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Doğan Özgüden μέσω βίντεο.

«Κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών πρέπει να λαμβάνει απάντηση με όρους δικαιοσύνης. Αυτή είναι μια αρχή που δεν δέχεται εξαιρέσεις: οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαραβίαστες και οικουμενικές αξίες. Η προστασία τους δεν μπορεί να ανασταλεί ή να αρνηθεί. Όποιος σκόπιμα και συστηματικά τις παραβιάζει πρέπει να λογοδοτήσει», δήλωσε η Ένωση Ευρωπαίων Δικαστών MEDEL.

Η Τουρκία βιώνει μια βαθιά κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια. Δεκάδες οπαδοί του κινήματος Γκιουλέν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία για να αποφύγουν τη κυβερνητική καταστολή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους έπρεπε να κάνουν παράνομα και επικίνδυνα ταξίδια με λέμβους προς την Ελλάδα, επειδή τα διαβατήριά τους είχαν ανακληθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Süleyman Soylu στις 20 Φεβρουαρίου, συνολικά 622.646 άτομα έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και 301.932 έχουν τεθεί υπό κράτηση, ενώ άλλα 96.000 έχουν φυλακιστεί λόγω φερόμενων διασυνδέσεων με το κίνημα Γκιουλέν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Υπουργός είπε ότι υπάρχουν επί του παρόντος 25.467 άνθρωποι στις φυλακές της Τουρκίας που φυλακίστηκαν για φερόμενους δεσμούς με το κίνημα Γκιουλέν.

Η εκτεταμένη και συστηματική φυλάκιση ατόμων με φερόμενους δεσμούς με το κίνημα Γκιουλέν μπορεί να συνιστά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανέφερε η Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την αυθαίρετη έκδοση του Arif Komiş, της Ülkü Komiş και των τεσσάρων παιδιών τους από τη Μαλαισία στην Τουρκία τον Αύγουστο του 2019.

Σίγουρα, ενόψει εκλογών, η παραπομπή του Ταγίπ Ερντογάν και των συν αυτώ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θα αποτελέσει ένα ισχυρό χτύπημα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από το Turkish Minute

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου