Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Προσανατολίζεται για Κινεζικά J-10C η Τουρκία;

Εάν δεν πρόκειται για ακόμη ένα Τουρκικό πυροτέχνημα στην διαδικασία των παζαριών για τα F-16, η Τουρκία ίσως καταλήξει στο Κινεζικό μαχητικό J-10C.


Η στενή σχέση της Τουρκίας με το Πακιστάν είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Η στενή αυτή σχέση έχει φέρει κοντά τις δύο χώρες και στο επίπεδο των εξοπλισμών. Η Τουρκία θα προμηθεύσει κορβέτες το Πακιστάν, ενώ η Τουρκία προσπαθεί να πείσει το Πακιστάν να της πουλήσει πυρηνική τεχνολογία. Οι πολεμικές αεροπορίες των δύο χωρών βρίσκονται σε στενή συνεργασία και εξαιτίας αυτού, εικάζεται ότι η Τουρκία μπορεί σύντομα να στραφεί στην αγορά προηγμένων Κινεζικών αεροσκαφών J-10C. Το Πακιστάν έχει αποκτήσει J-10C από την Κίνα και σίγουρα έχει πληροφορήσει την Τουρκία για την αξία του στο πεδίο.

Σύμφωνα με το Military Watch Magazine τα J-10C θεωρούνται εφάμιλλα ή και καλύτερα των F-16, εξαιτίας των προηγμένων ηλεκτρονικών τους, των καλύτερων όπλων που φέρουν, ενώ σχεδιαστικά είναι πολύ νεότερα και άρα πιο εξελιγμένα από τα F-16, έχοντας ενσωματώσει στοιχεία από την εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, το Κινεζικό μαχητικό είναι φθηνότερο να αγοραστεί, ενώ επειδή υπάρχει μεγάλη παραγωγή του λόγω των Κινεζικών αναγκών, θα είναι πιο γρήγορη η παράδοσή του. Αντίθετα, η παραγωγή του F-16 είναι σε χαμηλούς ρυθμούς, κάτι που σημαίνει ότι η παράδοση των μαχητικών στην Τουρκία τοποθετείται περίπου για το 2035, καθώς προηγούνται οι παραγγελίες της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν και της Ταϊβάν.

Ο Cagri Erhan, που ανήκει στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας της Τουρκικής Προεδρίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα τερματίσει το ενδιαφέρον της για τα F-16 (αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και θα στραφεί στο οικονομικότερο Κινεζικό μαχητικό J-10C.

«Έχουμε άλλες επιλογές, όπως το Κινεζικό μαχητικό που πουλήθηκε στο Πακιστάν, τα Ρωσικά μαχητικά και τα Eurofighter
» είπε ο Cagri Erhan.

Όπως αναφέρθηκε, το J-10C είναι μονοκινητήριο αεροσκάφος, με χαμηλό κόστος λειτουργίας, που έχει ενσωματώσει ηλεκτρονικά επιπέδου μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Όμως η Τουρκία θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα στην ενσωμάτωση των Κινεζικών μαχητικών, καθώς χρησιμοποιεί περίπου 250 F-16 και είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Πιθανότατα, εάν αποκτήσει τελικά τα Κινεζικά μαχητικά, θα βρεθεί προ νέων κυρώσεων, όπως και με την απόκτηση των Ρωσικών S-400.

Το Κινεζικό μαχητικό έχει καταφέρει να ενσωματώσει τεχνολογίες που του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα, όπως συνέβη με την περίπτωση του Πακιστάν που χρησιμοποιεί Αμερικανικούς πυραύλους στα δικά του F-16 και τώρα μπορεί να τους χρησιμοποιεί και στα J-10C. Η Τουρκία θα θελήσει να εντάξει στο οπλοστάσιο του J-10C και δικά της όπλα, τα οποία είτε ήδη παράγονται είτε θα είναι έτοιμα τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι και την προηγούμενη δεκαετία η Τουρκία είχε καταλήξει στην αγορά πυραυλικού συστήματος αεράμυνας από την Κίνα, αλλά μετά από τη σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να μην το αγοράσει. Τελικά, αγόρασε τους S-400 από τη Ρωσία, με τα γνωστά αποτελέσματα. Άραγε, ποια θα είναι η αντίδραση του ΝΑΤΟ εάν η Τουρκία αγοράσει Κινεζικά μαχητικά;

Φυσικά, σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης στην Τουρκία, τότε είναι πολύ πιθανή μια γενική (φαινομενική και προσωρινή) αλλαγή πολιτικής από την νέα Τουρκική ηγεσία. Αυτό πιθανότατα θα επιβραβευτεί από τις ΗΠΑ με F-16. Αλλά, θα πρέπει να περιμένουμε ως τις 14 Μαΐου που έχουν προγραμματιστεί οι Τουρκικές εκλογές για να δούμε εάν η πορεία της Τουρκίας θα είναι προς τη Δύση ή προς την Ανατολή.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου