Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Απόφαση αποζημίωσης 1,5 δισ. από την Τουρκία στο Ιράκ

Το Ιράκ κέρδισε τη δικαστική διαμάχη κατά της Τουρκίας για τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν και αναμένει την αποζημίωση.


Το Ιράκ κέρδισε μια μακροχρόνια διαμάχη κατά της Τουρκίας σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσαν Ιρακινοί αξιωματούχοι. Η Τουρκία ενημέρωσε το Ιράκ ότι θα σεβαστεί την απόφαση, σύμφωνα με ανώτερο ιρακινό αξιωματούχο.

Έτσι από εχθές, το Ιράκ διέκοψε τις εξαγωγές αργού πετρελαίου από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν και τα κοιτάσματα του βόρειου Κιρκούκ προς την Τουρκία, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Ιράκ.

Η απόφαση αφορά την διακοπή της ημερήσιας εξαγωγής 450.000 βαρελιών πετρελαίου προς το Τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, κάτι που χρονολογείται από το 2014. Η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι η Τουρκία παραβίασε κοινή συμφωνία επιτρέποντας στην τοπική κυβέρνηση του Κουρδιστάν να εξάγει πετρέλαιο μέσω αγωγού προς το λιμάνι του Τσεϊχάν.

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο αποφάσισε υπέρ του Ιράκ για την υπόθεση. Σύμφωνα με πηγές, η Τουρκία προτίθεται να σεβαστεί την απόφαση. Έτσι, η Τουρκία ενημέρωσε του Ιρακινούς εργαζόμενους στο λιμάνι του Τσεϊχάν ότι δεν θα εξάγεται πλέον πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν χωρίς προηγούμενη έγκριση από την ιρακινή κυβέρνηση, ενώ σταμάτησε και η ροή του. Εχθές, είχε διακοπεί και η εξαγωγή πετρελαίου από το Κιρκούκ προς την Τουρκία από την Ιρακινή πλευρά.

Το Ιράκ έστελνε στην Τουρκία καθημερινά 370.000 βαρέλια πετρελαίου από το Κιρκούκ και 75.000 από άλλες περιοχές. Τις επόμενες ημέρες αντιπροσωπεία του Ιράκ θα μεταβεί στην Τουρκία για να υπάρξει συμφωνία για τον μηχανισμό εξαγωγής πετρελαίου και να τηρηθούν τα συμβόλαια με τις εταιρείες

Η απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου υποχρεώνει την Τουρκία να αποζημιώσει το Ιράκ με 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια συν τόκους, για την περίοδο 2014-2018.

Για την περίοδο από το 2018 και μετά, αναμένεται νέα απόφαση από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, μετά από 2 χρόνια.

Ο αντίκτυπος στην παραγωγή του Κουρδικού πετρελαίου από το Ιράκ εξαρτάται από την διάρκεια του κλεισίματος του αγωγού Ιράκ – Τουρκίας, κάτι που μπορεί να επιφέρει αβεβαιότητα στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν, ίσως καταστρέψει την οικονομία της αυτόνομης περιοχής του Ιράκ.

Η Τουρκία θα χρειαστεί να αντικαταστήσει τις χαμένες ποσότητες Ιρακινού πετρελαίου με επιπλέον εισαγωγές από το Ιράν και τη Ρωσία.

Πρόβλημα θα υπάρξει και με τις διεθνείς εταιρείες, οι οποίες ίσως εγκαταλείψουν την περιοχή, εάν αυτή αποδειχτεί μη αξιόπιστη στην εκπλήρωση των συμβολαίων.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου